banner311

Bozyazı Halkına İyotun Önemi Anlatıldı

Mersin Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi ‘1-7 Haziran İyot Yetersizliğinde Görülen Hastalıların Önlenmesi Haftası’ kapsamında, Bozyazı pazar yerinde etkinlik düzenledi.

Bozyazı Halkına İyotun Önemi Anlatıldı

Mersin Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi ‘1-7 Haziran İyot Yetersizliğinde Görülen Hastalıların Önlenmesi Haftası’ kapsamında, Bozyazı pazar yerinde etkinlik düzenledi.

08 Haziran 2016 Çarşamba 11:21
Bozyazı Halkına İyotun Önemi Anlatıldı
Etkinlik kapsamında, pazar yerinde Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne ait Sağlıklı Yaşam Aracı’ndan, vatandaşlar iyot yetersizliği hakkında bilgilendirilerek broşür ve çocuklar için Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Sağlıklı Çocuk Dergisi ve Sağlık Günlüğüm’ dağıtıldı. Araç üzerinden vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, çocuk ölümlerinin temel sebebinin yüzde 50’sinin altında bilinçsizlik nedeniyle beslenme yetersizliğinin yattığını söyledi. İyotun insan vücudu için çok gerekli bir element olduğunu kaydeden Acı, “İyot, Ttriodotironin (T3) ve Troksin (T4) hormonlarının bileşiminde bulunur. Vücut ısısının ve enerjisinin düzenlenmesinde rol alır. Büyüme ve gelişme için gerekli. Zeka, beyin ve sinir sisteminin çalışması ve gelişmesi için olmazsa olmaz” dedi.


Her yaş grubunun iyotu kullanması, özellikle kadınların yeterli şekilde iyot almaları gerektiğini vurgulayan Acı, “İyot yetersizliğinde gebelerde erken doğum, düşük ve engelli bebeklerin ağırlıklı olarak dünyaya gelmeleri kaçınılmaz. Dünyaya gelen bebek ve çocuklarda ise zeka ve gelişme geriliği, cücelik, guatr, algılama ve öğrenme güçlüğü ve beraberinde okulda başarısızlığa neden olmakta. İyot doğada birçok üründe, özellikle çilek, süt ve süt ürünleri, yumurta ve deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Ancak en kolay iyot alımı tuz kullanılarak sağlanabilir” diye konuştu.


Yiyecekleri pişirme ve saklama şekillerinin de iyot kaybını önlemede önemli olduğunu belirten Acı, “İyot ışık ve sıcakta bozulur. Yiyecekleri fazla ısıda pişirme, yağda kızartma, suda kaynatma, uzun süre pişirme besinlerdeki iyotun kaybolmasına sebep olur. İyotlu tuz serin, kuru bir yerde koyu renk kaplarda saklanmalı ve yemekler piştikten sonra tuz eklenmeli. İyot yetersizliğinin zeka gelişimini 10-13 puan azalttığını unutmayalım. Doktorunuz tarafından aksi bir durum belirtilmemişse herkesi iyotlu tuz kullanmaya davet ediyorum. Sağlığınız için günlük bir çay kaşığı, yani 5 gram tuzun tüketilmesi yeterli. Sağlığımız için az ama iyotlu tuz kullanalım” şeklinde konuştu.
Son Güncelleme: 08.06.2016 11:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.