banner308

Bozyazı’da Orman Köylüleri Sertifikalarını Aldı

Bozyazı ilçesinde, ‘Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü’ kursuna katılan orman köylülerine sertifika verildi.

Bozyazı’da Orman Köylüleri Sertifikalarını Aldı

Bozyazı ilçesinde, ‘Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü’ kursuna katılan orman köylülerine sertifika verildi.

31 Ekim 2014 Cuma 17:01
Bozyazı’da Orman Köylüleri Sertifikalarını Aldı

Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü lokalinde düzenlenen sertifika törenine, Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Bozyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Alper, Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Hakan Kaynak, Uzman Eğitici Orman Mühendisi Nuri Bal ve kursiyerler katıldı.

Törende konuşan Bozyazı Orman İşletme Müdürü Alper, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Bozyazı Halk Eğitimi Merkezi ile Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü (AKBO) kursuna ilk etapta 50 kişinin katıldığını söyledi. Toplam 56 saat olan program dahilinde pratik ve teorik eğitimler verildiğini, eğitimler sonucunda yapılan sınav ile kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlerin sertifika almayı hak ettiğini belirten Alper,

“Ağaç Kesme ve Boylama Operatörü mesleği, Resmi Gazete’de yayımlanan ulusal meslek standardına ait tebliğ ile tescillenmiştir. İşletme Müdürlüğümüz hudutları içerisinde üretim işlerinde çalışan ilk etapta 50 orman köylüsü ile başladık. En kısa sürede ormancılık sektöründe bu işle uğraşan tüm köylü ve kooperatif üyelerini eğitime tabi tutup sertifikalandıracağız” dedi.

Orman işlerinin ağır, yorucu ve tehlikeli olduğunu, eğitime katılan orman köylülerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ileri kesim teknikleri ve çevre koruma konusunda bilgilendirildiğini ifade eden Alper, “Orman işlerini etkili ve güvenli bir şekilde yaparken gereksiz zorlanmalardan nasıl kaçınılacağı iyi bilinmelidir. Amaç işçinin sağlığını, güvenliğini korumak, üretkenliğini ve verimliliğini artırmak. Ormancılıkta mekanizasyon ve çevreye duyarlı sertifikasyon sistemlerinin gelişmesi, üretim işlerinde standardizasyona uyulmasının ekonomik kayıpları azaltması, risk ve çevresel etki değerlendirmeleri gibi gelişmeler, eğitimlerin daha kapsamlı bir şekilde yapılma ihtiyacını ortaya koymuştur. Yapılacak olan bu eğitimlerin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Atadan, dededen, babadan öğrenilen mesleğin, bu kurs ile resmi olarak belgelendirildiğini belirten Bozyazı Kaymakamı Erkayıran da “Sizler bu yörenin insanlarısınız, çocuklarısınız. Nasıl ağaç kesilir, nasıl boylama yapılır biliyorsunuz. Bu kursta ayrıca sizlere sağlık, ilk yardım ve iş güvenliği eklenmiş. Kader deyip geçiyoruz ama bu iş öyle değil. Gelişmiş ülkelere baktığımızda adam bütün önlemini alıyor. Müdür Bey, ‘ormandaki çalışma riskini yüzde 10 düşürdük’ dedi. Bizde bunların önlemini almadan yaparsak yüzde 10 değil, yüzde 90 olur. Demek ki, biz geliştikçe artık insana verilen değer artıyor ve arttığı için de insan için harcanan para artıyor demektir. Bu ekstra bir lüks değil, bu sizler için olması gereken bir şey” ifadelerini kullandı.

Vatandaşın açılan kurslara yeterince önem vermediğini, istekli görünmediğini, bazı şeyleri devletin zorlaması ile yaptığını söyleyen Erkayıran, “Kurslara katılımda vatandaşın pek istekli görünmediğini görüyorum. Devletin yukardan, tepeden inme güzel bir uygulama getirdiğini görüyorum ama faydası olduğunu da görüyorum. Demek ki, devletin bazen tepeden inme uygulaması lazım. Demek ki, devlet önderlik edecek, onu öğrendim. Devlet bizim için bir şeyler yapıyor deyin. Devletimizin kıymetini bilin. Kursa katıldığınız ve belgeyi hak ettiğiniz için kutluyorum, hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği açısından koruyucu iş ekipmanları ve giysilerini inceleyen Erkayıran, sertifika alan orman köylülerine bu ekipmanları kullanmalarını tavsiye etti. Konuşmaların ardından Kaymakam Erkayıran, kursu bitiren orman köylülerine sertifikalarını verdi.

Son Güncelleme: 31.10.2014 17:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.