banner308

Kurbanlıklar Pazara İndi! İşte İlk Fiyatları

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala yurdun doğusundan batı illerine hayvan sevkiyatı başladı.

Kurbanlıklar Pazara İndi! İşte İlk Fiyatları

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala yurdun doğusundan batı illerine hayvan sevkiyatı başladı.

11 Eylül 2014 Perşembe 10:47
Kurbanlıklar Pazara İndi! İşte İlk Fiyatları
Kurulan kurban pazarlarında alıcılarını bekleyen kurbanlık fiyatları geçen seneyle aynı. Üreticiler ise girdi fiyatlarının artmasına rağmen kurbanlık fiyatının yerinde saymasından şikayetçi. Bursa’nın Osmangazi İlçesi Panayır Mahallesi’nde kurulan pazara Kars başta olmak üzere doğu illerinden kurbanlıklar getirilmeye başlandı. Yaklaşık 30 saatlik yoldan gelip pazardaki yerlerini alan üreticiler memnun değil. Yer kirası için 2 bin ulaşım içinde 4 bin lira verdiklerini belirten hayvan sahipleri emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor.



DANALAR 5’DEN BAŞLAYIP 12’YE KADAR ÇIKIYOR

Kars Akyaka Sulakbahça köyünden gelen Efkan Çiçek, pazar yerinde ki yaşam şartlarından şikayetçi. Efkan Çiçek, “Belediye yeri verip parasını peşin aldı ama ne tuvaleti var, ne suyu var, ne banyo var. Vatandaşa hizmet için bizler böyle yerlerde hayvanlarla birlikte yatıp kalkıyoruz. Bu zorluklarda bu işi yapıyoruz. Yiyeceği de kendimiz burada tüpte bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Sadece burada yere, toprağa iki bin lira veriyoruz. Çadıra 2 bin lira, araba 4 bin lira, yiyecek saman 500, yemin çuvalı 50. Bunlar hep sıkıntı.” şeklinde yakındı. Pazara geleli 3 gün olduğunu dile getiren Çiçek, “Satışlar daha yeni yeni canlanıyor. Ortalama boğalar 5’den 7’ye kadar gidiyor.” dedi.



PAZARIN AĞASI ALİŞ

Kars’tan gelen besici Arif Kurtbaş, pazarın ağasının 1 tonluk dana ‘Aliş’ olarak belirlendiğini kaydetti. Kurtbaş, “Şimdilik pazarın ağası bu seçildi. İsmine ise Aliş diyoruz, kendisi üç yaşında, Yaklaşık 1 ton ağırlığında. Fiyatını ise 12 bin lira olarak belirledik. Vatandaşlar çok soruyor. 10 bin lira verenler oldu ama vermedik. Diğer danalar ise 5,5’tan başlayıp 8′e, 9’a kadar çıkıyor. Düveler ise 2,5’tan başlayıp 3,5 gibi gidiyor.” şeklinde konuştu.


Kars Arpaçay’dan gelen ve ismini vermeyen bir besici de, pazardan memnun olmadıklarına işaret ederken şöyle konuştu: “Şu anda pazarda pek gelip giden yok. Biz 4-5 tane sattık ama hayvanlar da yeni geliyor. Kars’ta fiyatlar daha yüksekti. Şu anda danalar 6 bine, düveler 3 bin, 3 bin 500’e gidiyor, 4 bine gidiyor. Danalar canlı ağırlık 700 kilo gelen bir dana 6,5 bilemedik 7,5 milyara gidiyor. Normalde Kars fiyatlarına göre burada daha ucuz. Canlı olarak 300 kilo gelen düve ise şu anda 3,5, 4 bin liraya kadar gidiyor. 8 bin lira denen hayvan şu anda 800 kilo gelir. Kars’ta satsam buradan daha uygundu.”



Çadır yerlerini 2 bin TL’ye tuttuklarını anlatan besiciler, “Burada su yok, hayvanlara su veremiyoruz. Tuvalet yok, banyo yok, elektrik yok, hizmet sıfır. Şu anda burada 215 çadır var. Çadır başı iki kişi gelse burada 400-500 kişi var ama banyo yapacak yerimiz yok. Benim evim yok nerede yapayım? sokakta mı kalayım ben.” şeklinde yakındı.
Son Güncelleme: 11.09.2014 10:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.