banner308

Kurmalı Cami

Rize'nin İkizdere ilçesi'nde 4 kardeş babadan kalma taş evin yerine 4 katlı bina yapmaya karar verdi. Ancak eski evi yıkmaya da gönülleri razı gelmedi. Kardeşlerin bulduğu çözüm 'İşte bu bir tek Karadeniz'de olur' dedirtecek cinsten.

Kurmalı Cami

Rize'nin İkizdere ilçesi'nde 4 kardeş babadan kalma taş evin yerine 4 katlı bina yapmaya karar verdi. Ancak eski evi yıkmaya da gönülleri razı gelmedi. Kardeşlerin bulduğu çözüm 'İşte bu bir tek Karadeniz'de olur' dedirtecek cinsten.

23 Nisan 2014 Çarşamba 12:45
Kurmalı Cami
Rize'nin İkizdere İlçesi Karzavan Yaylası'nda çelik varillerin birleştirilmesiyle oluşturulan 7 metrelik minarenin kış aylarında çığdan zarar görmemesi için ilginç bir çözüm geliştirildi. Makaralı düzenekle kışın yere yatırılan minare, yaz mevsiminde yine aynı yöntemle kaldırılıyor, Rizelinin benzeri görülmemiş yöntemi ile çığdan korunuyor. 


ANCAK RİZE'DE OLUR!

Meşeköy köyü sakinlerinin yaz aylarında çıktığı 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası'nda inşa edilen tek katlı cami için, üst üste konulan çelik varillerin birleştirilmesi ile 7 metre uzunluğunda minare yapıldı. Ancak kış şartlarının zorlu geçtiği yaylada çığ tehdidi ile yıkılma riski taşıyan minare sorun oldu. Bunu üzerine düşünüp taşınan köylüler, 'Ancak Rize'de olur' dedirtecek ilginç bir çözüm geliştirdi. Elle çevrilebilen makaralı bir sistem ile çelik tel bağlanan minare, kış aylarında çığdan korunması için yere yatırıldı, yaz geldiğinde de yine aynı sistemle kaldırıldı.



YATIRIP KALDIRIYORUZ!

Meşeköy Köyü Muhtarı Ahmet Tığcı, kış mevsiminde çığın minareyi yıkmaması için böyle bir yöntem bulduklarını belirterek, "Mayıs ayında yaylaya çıkınca kaldırıyoruz, Eylül ayında da yayladan ayrılırken yatırıyoruz. Üstünü de örtüyle kapatıyoruzö derken, köy sakinlerinden Muhammet Kan da, yaylanın kış aylarında çığ riski altında bulunduğunu belirterek, son çığ olayında iki evin yıkıldığını anlattı. İlginç çelik minareyi inşa eden Fikri Kurt ise, caminin nerede olduğunun anlaşılması için 7 metre uzunluğunda minare yaptıklarını söyledi, " Geliştirdiğimiz sistemle minareyi yatırıp, kaldırıyoruz. Böyle çok güvenli oluyor. Minareyi yatırmasak çığ alıp götürürö diye konuştu. 

Bu ancak Rize'de olur 2

DENİZ SALYANGOZU KABUĞU İLE EZAN VAKTİ DUYURULUYOR!

Bu arada Karzavan yaylasında elektrik kesintisi olduğunda minaredeki ses sistemi kullanılamadığı için, ezan vaktinin duyurulabilmesi için yine ilginç bir yönteme başvuruluyor. Deniz salyangozu kabuğu kullanılarak çıkarılan sesle yayla sakinlerine ezan vakti olduğu duyuruluyor. 

Son Güncelleme: 23.04.2014 12:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.