Akkuyu Nükleer Santrali'nde İnceleme Tamamlandı

Akkuyu Nükleer Santrali için çıkan olumlu ÇED raporuna yapılan itiraz sonrası Danıştay’ın görevlendirdiği keşif heyeti ikinci kez incelemelerini tamamladı. Daha önce yapılan keşifte bulunan bir kişinin yasal sorun yaşaması nedeniyle keşif tekrarlandı.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde İnceleme Tamamlandı

Akkuyu Nükleer Santrali için çıkan olumlu ÇED raporuna yapılan itiraz sonrası Danıştay’ın görevlendirdiği keşif heyeti ikinci kez incelemelerini tamamladı. Daha önce yapılan keşifte bulunan bir kişinin yasal sorun yaşaması nedeniyle keşif tekrarlandı.

06 Aralık 2016 Salı 12:03
Akkuyu Nükleer Santrali'nde İnceleme Tamamlandı
Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santral için çıkan olumlu ÇED raporuna itiraz eden bazı sivil toplum örgütleri, çevre dernekleri, siyasi partiler ve baroların Danıştay 14. Daire Başkanlığı’na yapmış oldukları itirazı üzerine, 3 kişilik heyet, Akkuyu Nükleer Güç santrale keşif için geldi. Heyet, keşif çalışması için sabah erken saatlerinde santrale girdi. Heyetle birlikte davacı taraflar da santrale alındı.  Gün boyunca santral sahasında ve üretim alanları yapılacak bölgelerde incelemelerde bulunan bilirkişi heyeti, akşam saatlerinde incelemeleri tamamlayarak santral alanından ayrıldı.  Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Akkuyu’ya 4 kişilik Greenpeace üyelerinin haricinde hiçbir çevreci gelmedi.  



CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı yaptığı açıklamada, “Bugün ÇED raporuna yapmış olduğumuz itirazımız görüşülüyor. Bu cennet yere bir nükleer santral yapılmaya çalışılıyor. Bizler de bu nükleer santral için olumlu verilen ÇED raporuna itiraz ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı diyor ki ‘buraya yapılacak olan nükleer santral çevreye insanlara ve tüm canlılara etkisi olmaz’ diyor. Biz de çok farklı ve çok gerekçelerle burada nükleer santral yapılması halinde hem çevreye hem insana ve hem de tüm canlılara olumsuz etki yaratacağını söyledik. Mersin hiç kimsenin değil. Mersin herkesin Mersin’idir. Burada yapılacak olan nükleer santral tüm Mersinlileri vuracak. Burada tam da deprem kuşağında Ecemiş fay hattında yapılacak olan nükleer santral bir kaza durumunda yayacağı ışıkla tüm insanları kanser yapacak. Bize bu kötülüğü yapmayın” dedi.  



“Bugün ikincisi tekrarlanan nükleer santral ÇED raporuna itiraz davasının keşfini yaptık” diyen Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Av. Ayşe Doğan, şunları kaydetti: “Önceki keşifte 13 bilirkişiden birisi yasal sorun yaşadığı için sadece jeoloji konusunda bir uzmanla tekrarlanan bir keşif var. Keşfin yapılmasına usulüne ilişkin bir itirazımız var. Tam anlamıyla keşfin amacına ulaşacağını düşünmüyoruz eksiklikleri var. Ama elimizden geleni bu topraklar için yapamaya çalışıyoruz.



ÇED raporu hukuken tamamen hatalıdır. Mahkemenin bilgisine tüm avukatlar olarak sunduk. Her şeyden önce güvenlikle ilgili hiçbir çözüm önermeyen bir rapor bu. 1970’li yılların verilerine göre yapılan bir nükleer güç santrali. Dolgu alanında kurulacak tesisler ile ilgili depreme karşı hiçbir önlem açıklanmış değil. Rus şirketinin yapacak olduğu nükleer santral denenmiş bir model değil. Avrupa Biriliği'nden güven için onay almış bir proje değil. İlk defa deniz soğutmalı bir nükleer santral yapılıyor. Bir deneme yapılacak burada. Risklerle ilgili hiçbir öneri yok.”

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 06.12.2016 13:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.