banner308

Balık Çiftliklerine Karşı Mücadele Çağrısı!

Mersin’de yeniden hortlayan balık çiftlikleri kabusuna karşı MERÇED’den, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve Mersin halkına mücadele çağrısı geldi!

Balık Çiftliklerine Karşı Mücadele Çağrısı!

Mersin’de yeniden hortlayan balık çiftlikleri kabusuna karşı MERÇED’den, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve Mersin halkına mücadele çağrısı geldi!

06 Ekim 2017 Cuma 11:15
Balık Çiftliklerine Karşı Mücadele Çağrısı!
Mersin'de kurulması planlanan balık çiftliklerine tepkiler artarak devam ediyor. Son olarak Mersin Çevre Ve Doğa Derneği (MERÇED), Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. Dernek Başkanı Sabahat Aslan, yaptığı basın açıklamasında; yerel yönetimleri, sivil toplum örgütlerini ve Mersin halkını mücadele etmeye davet etti.


MUĞLA KİRLENDİ, SIRA MERSİN’DE Mİ?

Akdeniz’in incisi olan Mersin’e son zamanlarda suyunu, havasını ve toprağını kirletecek ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak kirli sanayi teknolojisi kurulum planları yapıldığını söyleyen Aslan, “Mersin’de yapımı planlanan Akkuyu nükleer santrali, çimento fabrikaları, termik santralleri kirli teknolojilerdir. Bu kirli teknolojilerinin yanında son zamanlarda kamuoyunda gündeme gelen ve Mersin’in sahillerine yapımı planlanan balık çiftlikleri de Mersin’de Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir. Balık çiftlikleri Muğla’da denizi çok kirletmiştir. Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı için Muğla’dan sökülüp Mersin’e kurulumu yapılmak istenmektedir” dedi.



“DENİZ EKOSİSTEMİ VE DOĞAL HAYATI YOK EDİYOR

Balık çiftliklerinde GDO’lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini arttırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanıldığını anımsatan Sabahat Aslan, “Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir.



Deniz yatağında biriken su yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir. Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır.



“BALIK ÇİFTLİĞİ YAPILMAK İSTENEN ALANLAR DOĞAL SİT ALANI”

Mersin’de Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğla’dan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1.Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş turizm bölgeleridir. 1.derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır. Bilinmelidir ki, bilinçli turist, balık çiftliklerine yakın yerlerde denize girmeyi tercih etmez.



Muğla’nın turizmini olumsuz yönde etkileyen balık çiftlikleri Mersin’de de turizme çok zarar verecektir. Bizler Mersin’de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz. Balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelemiz etkin olarak devam edecektir. Mersin’de kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı bütün Demokratik Kitle Örgütlerini, Meslek Odalarını, Yerel Yönetimleri, Sivil Toplum Örgütlerini ve Mersin Halkını mücadele etmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.





Haber:
Kıymet Gökçe
Haberci Gazetesi

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 06.10.2017 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.