Doktorlar Baskılara Direnecek

Mersin Tabipler Odası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği, Isparta’da nöbetler ile ilgili sözleşmesi fesih edilip işten çıkartılan aile hekimi Dr. Remzi Uysalgenç’e destek verdi.

Doktorlar Baskılara Direnecek

Mersin Tabipler Odası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği, Isparta’da nöbetler ile ilgili sözleşmesi fesih edilip işten çıkartılan aile hekimi Dr. Remzi Uysalgenç’e destek verdi.

02 Ekim 2015 Cuma 10:59
Doktorlar Baskılara Direnecek
Oda da düzenlenen toplantıda öncelikle Mersin Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Mahir Baloğlu, basın açıklaması yaptı. “Dr. Remzi Uysalgenç yalnız değildir! Sözleşme fesihlerine ve baskılara boyun eğmeyeceğiz” diyen Baloğlu, “Isparta Keçiborlu ilçesinde, Keçiborlu Aile Sağlığı Merkezi’nde Aile Hekimi olarak çalışan Dr. E. Remzi Uysalgenç arkadaşımızın sözleşmesi Isparta Valiliği tarafından haksız ve hukuksuz bir şekilde fesih edilmiştir. Isparta Valiliği, Dr. Remzi Uysalgenç’e mevzuata uygun olmayan ve uzun çalışma sürelerini içeren nöbet uygulamalarına itiraz eden, haklılığını içeren yasal düzenleme ve ilgili yargı kararlarını dile getiren savunmalarına rağmen toplamda 140 ceza puanı verilerek, sözleşme feshi uygulanmıştır” dedi.


“AĞIR KOŞULLARDA ÇALIŞIYORUZ”

Aile hekimliğinin 10 yıldır uygulandığına dikkat çeken Dr. Mahir Baloğlu, Sağlık Bakanlığı’nın, 2005 yılında birinci basamak sağlık hizmetlerini özelleştirmek, piyasa koşullarına uygun hale getirmek amacıyla Aile Hekimliğini başlattığını, çalışanları güvencesinden yoksun, ağır koşullar içeren sözleşmeli çalışmaya zorladığını savundu. “Aile Hekimliği uygulamasıyla birlikte, birinci basamak sağlık hizmetleri çok parçalı hale getirilmiştir” diyen Dr. Baloğlu, topluma yönelik temel sağlık hizmetlerinin, bireye yönelik özel muayenehane hizmetine dönüştürüldüğünü; koruyucu sağlık hizmet anlayışının ise performans ölçeklerine, ceza yöntemlerine endekslendiğini ileri sürdü.



“KORKUTMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Dr. Remzi Uysalgenç’in, Danıştay 5. Dairesi’nin 10.08.2015 tarihli 2015/3733’nolu kararına dayanarak, 5258 sayılı Aile Hekimliği Yasası’nın tanımladığı görev ve sorumluluğu dışında verilen ek görevlere itiraz etmesi, dinlenme hakkını talep ettiğini anımsatan Dr. Mahir Baloğlu, “Ancak usulsüz uygulamalara karşı gelmesi üzerine Dr. Uysalgenç, idare tarafından (Sözleşme feshi için sınıf 100 ceza puanı) 140 ceza puanı vererek sözleşmesi fesih edilmiştir. Sağlık Bakanlığı ve yerel idarecileri, birinci basamak sağlık çalışanları aleyhine birçok madde içeren 5258 sayılı Aile Hekimliği yasası ve buna bağlı uygulama/sözleşme yönetmenliklerine, bu yönetmenliklere ilişkin alışmış yargı kararlarına rağmen, sağlık çalışanlarına korku, halka eziyet etmektedir.



“HUKUKSUZCA FAZLA ÇALIŞTIRILIYORUZ”

Keza, Sağlık Bakanlığı, 9 aydır Aile Sağlık Merkezi çalışanlarını, haksız ve hukuksuz bir şekilde Cumartesi günleri fazladan çalıştırmaya, buna karşı hakları için direnen çalışanlar hakkında soruşturmalar açmaya, ceza puanları vermeye başlayarak işten atma tehditlerini sürdürmüştür. Ancak, halkın sağlığı için çabalayan hekimlere, hemşirelere, sağlık memurlarına, sağlık çalışanlarına, halkın sağlın hakkına sahip çıkması gereken Sağlık bakanlığı ortadan bir anda yok olabilmektedir.

Meslektaşımıza, haklarına sahip çıktığı için haksızca ve hukuksuzca uygulanan sözleşme feshi kararının kaldırılarak açılan soruşturmaların iptal edilmesini, baskıcı yönetmenliklerin ve uygulamaların durdurulmasını acilen talep ediyoruz” diye konuştu. Daha sonra söz alan Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen de, bu hukuksuzluklara izin vermeyeceklerini söyleyerek, meslektaşlarına dayanışma çağrısı yaptı.


Haber:
Yusufcan Güdük
Haberci Gazetesi
Son Güncelleme: 02.10.2015 11:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.