banner308

"Kendi Göbeğini Kendi kesen Bir Başarı Hikayesidir"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin’in, 150 yıllık kısa kent tarihinde büyük işler başardığını belirterek, “Mersin, çoğu zaman kendi göbeğini kendi kesen kent olmuştur.

"Kendi Göbeğini Kendi kesen Bir Başarı Hikayesidir"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin’in, 150 yıllık kısa kent tarihinde büyük işler başardığını belirterek, “Mersin, çoğu zaman kendi göbeğini kendi kesen kent olmuştur.

25 Nisan 2016 Pazartesi 10:56
Ağlayan, isteyen, talep eden olmamıştır. Alan değil, veren olmuştur. Kim ne derse desin Mersin, bir başarı hikayesidir” dedi.  MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, Mersin’in tüm dinamikleriyle birlikte ortaya koyduğu hoşgörü kültürü ve dayanışma ruhuyla başarılara imza atan sıra dışı bir kent olduğunu vurguladı. Mersin’in, kısa kent tarihinde bütün olumsuzluklar ve imkansızlıklara karşın bugüne kadar attığı adımları ve başarıları değerlendiren Aşut, Mersin’in başarısında icra gücü, sorumluluğu ve vizyonu olanların yanı sıra her Mersinlinin markalaşmada, gelir seviyesinde, sosyal yaşam kalitesinde, kentin imajında katkısı veya rolü olduğunu vurguladı.


Aşut, Mersin’in, ekonomide lojistik, tarım, turizm, sanayi gibi sektörleri, odaları ve borsaları, limanı, OSB’si, Serbest Bölgesi, teknopark ve kamu kurumları, eğitimde okulların yanı sıra üniversite ve enstitüleri, yönetimde Valiliği ve yerel yönetimleri, vizyon ve iş birliğinde ekonomik veya sosyal odaklı çalışan sivil toplum kuruluşları ile kentin tüm dinamik ve kriterlerinin kentin başarısında rolü olduğunun altını çizdi. İmkanların azlığına karşın ortaya büyük işler çıktığını, bunun da gerçek bir başarı olduğunu ifade eden Aşut, MTSO’nun da kentteki her çalışmanın bir parçası olduğunu dile getirdi.



“MERSİN, BİR BAŞARI HİKAYESİDİR”
“MTSO olarak az imkanla çok şey başaran bir kent olduğumuzu düşünüyoruz ve bunun gerçek bir başarı hikayesi olduğuna inanıyoruz” diyen Aşut, Mersin’in, yaptıklarıyla örnek alınmasının bu düşüncelerini doğruladığını belirtti. “Evet, kim ne derse desin Mersin, bir başarı hikayesidir” ifadesini kullanan Aşut, “Bu kentin son yıllarda düşünsel dönüşümünü yaratan ülkenin ilk bölgesel inovasyon projesi olan RIS MERSİN projesi başka iller tarafından örnek alınıyor ve bizden destek isteniyorsa bu bir başarıdır. Havaalanı olmayan bir Mersin, turizmde her şeye rağmen bir iddia ortaya koyuyor ve bölgenin sorunlarına rağmen sayısı kaç olursa olsun kurvaziyer gemilerle kente turist getiriyor ve bundan daha da önemlisi dünyaya güvenli bir Mersin, turistin gelebildiği huzurlu bir Mersin imajı çizebiliyorsa bu bir başarıdır.



Mersin, 2008 küresel finans krizinden beri ihracatını düşürmeden, hatta arttırarak devam edebiliyorsa, istihdam yaratabiliyorsa bu bir başarıdır. Son yıllardaki ekonomik daralmaya, çevre ülkelerdeki sıkıntılara, pazarlarımızdaki problemlere rağmen üretiyor, girişimcisini arttırıyor ve istikrarlı bir şekilde ülkenin en çok vergi veren beşinci ili olabiliyorsa bu bir başarıdır. Çevresindeki tüm sorunlara rağmen hala ülkenin hinterlantı ile birlikte İstanbul’dan sonra en büyük dış ticaret merkezi olmayı başarabiliyorsa bu bir başarıdır. Neredeyse 10 yıldır her yıl iptal etmeden fuarlarına devam ediyor, tanıtım yapıyor, sektörlerini markalaşma, kurumsallaşma, AR-Ge, yüksek teknolojili üretim, yenilikçilik, kalite ve girişimcilik anlamında ileriye taşıyor ve küresel kalitede işler yapan girişimciler çıkartabiliyorsa bu, kentin bir başarısıdır” ifadelerini kullandı.



“BU KENT SIRA DIŞI BİR KENTTİR”

MTSO’nun tüm bu çalışmaların içinde yer alarak çabaladığına, öncülük ettiğine ve desteklediğine işaret eden Aşut, bundan gurur duyduklarını dile getirdi. Aşut, “Odamıza ödenen her aidat, hizmetler karşılığında alınan her para, bu hayırlı işlere ve Mersin’e dönmüştür ve sebep olan yapan gibidir. Her ne kadar bizler bugün bu görevlerde birer vekil olarak üyelerimiz adına bu çalışmaları yapsak da bu tüm üyelerimizin başarısıdır, Odamızın başarısıdır, kentimizin başarısıdır. Çünkü bu işleri yaparken gün oldu Valiliğimizle ortak çalıştık, gün oldu yerel yönetimlerle, diğer STK’larımızla, üniversitelerimizle ve kentin bir çok değerli kurum ve kuruluşu ile çalıştık. Bunun için her başarı kentin başarısıdır diyoruz.


Bu kentte bir proje, bir organizasyon, hayırlı bir çalışma yok ki imece ile yapılmış olmasın. Bu kentin her kurum ve kuruluşunun bu kente hizmeti vardır. Bundan dolayı kısır bakışlarla, dar görüşlerle, önyargılarla kente hizmet veren kurum ve kuruluşlara saldırmak, sürekli olumsuz eleştirmek ve işi kişiselleştirerek basit bir düzeye indirmek sadece bu kente zarar vermektir. Bu kenti yaşarken onun kıymetini bilelim. Türkiye’de bir kent gösterin ki, 300 bine yakın mülteci bir yıl içinde gelsin ve o kent o insanları kucaklasın, iş ve aş versin, ekmeğini paylaşın ve o kentte asayiş sorunu yaşanmasın. Bu kolay bir şey değil. Bu bir kültür, eğitim, o kentin dünyaya bakışı meselesi ve insanlığıdır” dedi.



“MERSİN, KISA KENT TARİHİNDE BÜYÜK İŞLER BAŞARMIŞTIR”
Mersin’in tarihi boyunca devletine sorun yaratmayan, yük olmayan ve aldığından daha fazlasını veren bir kent olduğuna dikkat çeken Aşut, Mersin’in payandasının hoşgörü ve kültürü olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Mersinliler olarak yapmamız gereken şey, bu kültürü daha da güçlendirmek ve bu barış, hoşgörü, demokrasi, çok seslilik ve dayanışma kültürünü bozanlara veya bozmak isteyenlere prim vermemektir. Bizi ayakta tutan şey hoşgörü kültürüdür, dayanışma ruhudur. Bunu destekleyecek ve yükseltecek şey ise eğitimdir. Eğitim her başarının en güçlü payandasıdır, temelidir. Bu kentin en büyük zenginliği insan kaynağıdır. En büyük sermayemiz insan sermayesidir. Bu sermaye kalitesi ancak ve ancak doğru, bilimsel bir eğitimle artar.”


Atatürk’ün, “Az zamanda çok ve büyük işler başarmak zorundayız” sözünü anımsatan Aşut, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Mersin, kısa kent tarihinde büyük işler başarmıştır. Çoğu zaman kendi göbeğini kendi kesen kent olmuştur. Ağlayan, isteyen, talep eden olmamıştır. Alan değil, veren olmuştur. Nefreti, ayrımcılığı sınırlarına sokmamıştır. Bölen değil birleştiren, ayrıştıran değil kucaklayan olmuştur. Kısaca yaşayan ve yaşatan kent olmuştur. Bu 150 yıllık kent tarihinde buna destek veren, katkı koyan büyüklerimizi herkesi rahmetle anıyor, yaşayanlara sağlık diliyoruz.”
Son Güncelleme: 25.04.2016 10:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.