banner308

Mersin Balıkçıları Sezona Hazırlanıyor

Kıyılarda nisanda başlayıp eylülde sona eren yaklaşık 5 aylık dönemde denize açılamayan balıkçılar, teknelerinin bakım ve onarımıyla uğraşıyorlar.

Mersin Balıkçıları Sezona Hazırlanıyor

Kıyılarda nisanda başlayıp eylülde sona eren yaklaşık 5 aylık dönemde denize açılamayan balıkçılar, teknelerinin bakım ve onarımıyla uğraşıyorlar.

29 Haziran 2015 Pazartesi 10:06
Mersin Balıkçıları Sezona Hazırlanıyor
Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda hazırlık çalışmalarını yürütürken bulduğumuz balıkçılar, maliyet yüksekliği ve ithal balıktan yakınıyorlar. Kara taşıtları gibi düzenli kontrole tabi tutulan teknelerin yıllık zorunlu bakım masrafı 70-80 bin lira arasında değişiyor. Tamirini yaptıkları ağların başında konuştuğumuz Mahmut Usluca ve Ali Atçı, balıkçılığın çok meşakkatli olduğunu vurgulayarak mazotçuya çalıştıklarını söylediler.



Kendilerine tatil olmadığını belirten 30 yıllık balıkçı Mahmut Usluca,”Bilindiği gibi nisanda başlayan avlanma yasağı devam ediyor. Uluslararası sularda yasak yok ama çok maiyetli.  Gördüğünüz gibi teknelerin bakımıyla uğraşıyoruz. Kara taşıtları gibi teknelerin de zorunlu muayenesi var, yaptırmaksak denize açılamayız. Bir teknenin sezona hazırlanması kızağı, spirali, boyası, motor bakımı, takımların yenilenmesi vb. giderler ortalama 70-80 bin lira. Hesapta olmayan çeşitli arızalar elbette oluyor.


Bir motor rektifiyesi büyük külfet. Vergisi, sigortası var oğlu var. Bu masrafı sezonun başladığı eylül-yılbaşı arası ancak çıkarırız. Ondan sonra işler düşer, yasak başlayana kadar ne kalırsa Allah bereket versin, yani teker zar zor dönüyor. Çünkü eski balık yok, artı maliyet çok yüksek, mazotçuya çalışıyoruz. Balıkçılık çok meşakkatli bir iş, zaman geliyor 3-4 gün denizde kalıyoruz.” dedi.


Çıkan balığı gerçek değeri üzerinden değerlendiremediklerine dikkat çeken Mahmut Usluca,”Başta mazot olmak üzere girdilerin yüksekliği nedeniyle pahlıya mal edilen ürünü tatminkâr bedelle pazarlamakta sorun yaşıyoruz. Çünkü piyasada çiftlik ve ithal balık bolluğu var. Deposunda ithal balık eksik olmayan kabzımalın eli çok güçlü, onca emek sonucu denizden çıkan balığın fiyatını karadakiler belirliyor. Otuz yıllık balıkçıyım, dolar kuru nedeniyle geçen yıl ithal balık az girince biraz olsun nefes aldık. Yetkilerden balıkçılığımızın desteklenmesi adına gerekli önlemleri almalarını bekliyoruz.” görüşlerini dile getirdi.




Haber:
Bedir olmaz
Mersin İmece
Son Güncelleme: 29.06.2015 10:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.