banner308

Mersin'de Çernobil Anısına Anıt Dikildi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenleri, Çernobil Faciası'nın 30'uncu yılında, Çernobil'de yaşamlarını yitiren, sakat kalan çocukları anmak ve nükleerin tehlikelerine dikkat çekmek amacıyla Özgür Çocuk Parkı'na, "Anne Oyuncağımı Aldın Mı?" adıyla çocuk temalı bir anıt dikti.

Mersin'de Çernobil Anısına Anıt Dikildi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenleri, Çernobil Faciası'nın 30'uncu yılında, Çernobil'de yaşamlarını yitiren, sakat kalan çocukları anmak ve nükleerin tehlikelerine dikkat çekmek amacıyla Özgür Çocuk Parkı'na, "Anne Oyuncağımı Aldın Mı?" adıyla çocuk temalı bir anıt dikti.

02 Mayıs 2016 Pazartesi 16:55
Mersin'de Çernobil Anısına Anıt Dikildi.
Çernobil felaketinin 30’uncu yılında bir dizi etkinliğe imza atan Mersin NKP, bu kapsamda Özgür Çocuk Parkı'nda, Çernobil'deki patlama sırasında, oyuncaklarını dahi alamadan evlerini terk etmek zorunda kalan, kimisi yaşamını yitiren ya da ağır derecede sakatlanan Çernobilli çocuklara atfen yapılan "Anne Oyuncağımı Aldın Mı?" adlı oyuncak temalı anıtın açılışını gerçekleştirdi. "Nükleere Hayır" pankartının açıldığı açılışa, merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, NKP Dönem Sözcüsü Erkan Demir, Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Birliği (IPPNW) Avrupa Başkanı Dr. Angelika Claussen, Çernobil felaketinin tanıklarından Ukraynalı asker tasfiye memuru Yuriy Shumchenko ile NKP bileşeni kurumların temsilcileri katıldı.


Açılışta konuşan NKP Dönem Sözcüsü Demir, anıtın açılışının, nükleer karşıtı mücadeleleri açısından bir ivme noktası olduğunu söyledi. Demir, “40 yıllık mücadelemiz, Çernobil sonrası 30'uncı yılla birlikte, aslında bugün halen Mersin Akkuyu'da nükleer santralin inşa edilmemiş olmasını, Mersin'in nükleere karşı yürüttüğü mücadelenin bir kazanımı olarak düşünüyoruz. Nükleer santrallere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.



“MERSİN HALKI NÜKLEER İSTEMİYOR”

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Mutlu ise böylesi anıtlarla tarihe not düşüldüğünü ve insanlığın ortak hafızasında yer edindiğini ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Mutlu, gelecek kuşakları nükleer ve benzeri tehlikelerden korumak ve bilinçlendirmekten sorumlu olduklarının da altını çizerek, "Doğamıza sahip çıkmak için bir aradayız. Çok anlamlı ve önemli bir mücadele. Mersin halkı nükleer istemiyor. Bu kadar açık ve net. Halka rağmen bu işler başarılı olamaz. Halkın bir itirazı var, bizler de bunu dile getirmek için buradayız. Yakın geçmişteki büyük felaketler akıllarda iken, 21. yüzyılda Türkiye'nin hiçbir yerinde nükleer santral yapılmamalı" diye konuştu.



“HÜKÜMETİ NÜKLEERDEN VAZGEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Eş Başkan Türk de Çernobil ve Fukuşima felaketlerinin oluşturduğu tahribatlara rağmen mevcut iktidarın nükleer santral yapma konusundaki ısrarını anlamanın mümkün olmadığını dile getirdi. Türk, "Hükümeti toplu ölümlere, sakat doğumlara, doğada geri dönülmez felaket ve doğa kirliliğine neden olan bu enerjiden vazgeçmeye çağırıyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki, yol yakınken nükleerden vazgeçilir ve bu güzelim ülkemiz, doğamız ve geleceğimiz nükleer atıklarla kirletilmez.



Nasıl ki, Çernobil çocukları, oyuncaklarını dahi alamadan evlerini terk etmek zorunda kaldılarsa aynı tehlikenin yarın bizim çocuklarımızın, torunlarımızın başına gelmesini istemiyorsak, sadece Mersin'e değil, ülkemizin diğer illerine yapılmak istenen nükleer santrallere karşı sesimizi yükseltmeli, birlikte mücadele etmeliyiz. Ülkemiz ve insanlarımız bunu hak etmiyor. Akdeniz Belediyesi ve bu kentte yaşayan bireyler olarak söz veriyoruz, nükleer karşıtlarının ve çevrecilerin daima yanında olacağız, nükleere müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, Çernobil nükleer reaktöründe meydana gelen patlamada evlerini terk eden, yaşamlarını yitiren ve ağır derecede sakat kalan çocuklara atfedilen, "Anne Oyuncağımı Aldın Mı?" adlı oyuncak temalı anıtın açılışı yapıldı.
Son Güncelleme: 02.05.2016 16:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.