banner308

Rıza Çalımbay İle Özel Röportaj

Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay Gazeteci Esat Durak'a Çok Özel Açıklamalarda Bulundu

Rıza Çalımbay İle Özel Röportaj

Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay Gazeteci Esat Durak'a Çok Özel Açıklamalarda Bulundu

19 Aralık 2014 Cuma 17:55
Rıza Çalımbay İle Özel Röportaj
Mersin İdman Yurdu 1969-1970 sezonundan bu yana son 30 yılın lige en iyi başlangıcını yaptı. İlk 13 haftada 21 puan toplayarak bir 3 büyüklerin peşine takılan kırmızı lacivertlilerde başarının mimarı ise şüphesiz Rıza Çalımbay’dı. Çalımbay Mersin’e ayak bastığı günden bu yana yaşadıklarını, şikayetlerini, hedeflerini spor servisimizle paylaştı. Mersin idman Yurdu’nun başına geldiği günden bu yana en fazla temas ettiği konu ile başladık sohbetimize.. Her basın toplantısında tesisleşme ve kurumsallaşmanın önemine değinen deneyimli teknik adamın, kimsenin şu ana kadar bilmediği bir gerçeği ve  ilginç bir karara vardığını da röportajımız sırasında öğrendik.




MEĞERSE TESİS SÖZÜ VERİLMİŞ

“ Ben aslında tesisleşme ile ilgili konuşmama kararı aldım” diyerek başlıyor sözlerine Çalımbay ve devam ediyor;” Buraya geldiğimde karşılaşacağım gerçeklerden haberdardım. Mersin’in  tesis ve altyapı konusunda sıkıntılarının  farkındaydım. Ama inanın bu kadarını beklemiyordum. Peki buna rağmen neden kaldınız burada diyebilirsiniz ? Söyleyeyim. Şu an antrenman yaptığımız sahanın hemen yanında kullanılmayan bir basketbol sahası var. Burayla ilgili bir talebimiz oldu yetkililerden. Buraya soyunma odaları ve fitnessdan oluşan bir tesis yapalım dedik. Belediye Başkanımıza gittik. Bu teklifimiz kabul gördü. Hatta projesi bile çıkarıldı. Biz de kampa gittik. Geldiğimizde  bu konuyla ilgili hiçbir adım atılmadığını gördük. Başkanımız bu sezon daha büyük bir tesisleşme hamlesinin olacağını söyledi bize.  Ve konu kapandı”

 

TRANSFERLERİ BÜTÇEMİZE GÖRE YAPTIK

Anlaşılan o ki Çalımbay kendini biraz kandırılmış hissediyordu ama var olan imkanlarla yoluna devam etmekten başka çaresi yoktu…Göç yolda düzelecekti Rıza Hoca ve takımı için.. Sıra transferlere gelmişti.

“ Kulübümüz bize bir bütçe ayırdı. Bu bütçe doğrultusunda biz de transferlerimizi gerçekleştirdik. Zor bir süreçti. Welliton dışında tüm transferlerimiz seyrettiğimiz oyunculardan oluştu. Transfer bütçe işi ve buna göre hareket etmek zorundasınız. Elimizdeki malzemeden en iyi sonucu çıkarmaya çalıştık. Gelinen noktada ise bence hedeflediğimiz başarının üstündeyiz.”



MARKO VE PEDRİEL İSTEDİĞİM DÜZEYDE DEĞİL,WELLİTON DÜZELECEK

Hemen transferlerin detaylarına giriyoruz. “Pişmanlıklar ya da hayal kırıklıklarınız oldu mu” diye soruyoruz Çalımbay’a..

“ Pişmanlık yada hayal kırıklığı olarak nitelendirmemek lazım. Ama şu ana kadar beklentilerimizin altında olan oyuncularımız var. Mesela Pedriel ve Marko istediğimiz performansı şu ana kadar sahaya yansıtabilmiş değil. Nakoulma’nın final performanslarında sıkıntı var.  Welliton ise bize hazır gelmedi. Bizimle kamp yemedi. Golcülüğünden ve kalitesinden asla şüphem yok ama şu ana kadar bize faydalı olamadı. Devre arası kampı geçirdiğinde ikinci yarı bambaşka bir Welliton izleyeceğimizi düşünüyorum. “



KAFAMDAKİ FORVET  YATABARE’YDİ

Rıza Hoca’nın 3. Bölge ile ilgili sıkıntıları olduğu gerçeği ortaya çıkıyor sohbetimizde... Yani takımının hücum gücü henüz ağzında istediği tadı bırakmamış deneyimli teknik adamın.

“ Biz Mustafa Yatabere ile ilgilenmiştik o dönem ama olmadı. Kafamızdaki forvet oydu. Transferin son gününde Welliton ile anlaşma yaptık. Şimdi onun hazır olmasını bekliyoruz. Ayrıca en büyük üzüntülerimden biri de Anıl Karaer oldu. Farklı bölgelerde oynatabileceğimiz çok kaliteli bir oyuncuydu. Onu elimizden kaçırmayabilirdik. “



BERKAN’IN FORMAYI HAKEDECEK GAYRETİ YOK

Çalımbay “Ben genç oyuncu aşığıyım” diyor ve sözü herkesin büyük umut bağladığı Berkan Afşarlı’ya getiriyor.

“ Herkesten çok ben Berkan’ın bu takımda oynamasını isterdim. Geçtiğimiz hafta Erciyesspor ile yaptığımız karşılaşmada ben dahil herkesin gözleri onu aradı. Ama Berkan sezon başından bu yana istediğimiz performansı bir türlü bize gösteremedi. Yeterli çabayı göstermiyor. İsteksiz. Futbol mücadele işidir. Formayı kendisi isteyecek ve alacak. Benim takımımda herkes eşit şartlarda mücadele eder.”



ALTYAPIYI GÖRÜNCE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIM

Futbolculuk kariyerinde, altyapı devriminin ürünlerinden biriydi Rıza Çalımbay.. Metin-Ali Feyyaz’lı efsane kadronun en önemli yapıtaşıydı O... Altyapıdan beri birlikte olan bir kadronun neler yapabileceğini kanıtlamışlardı.  O nedenle onun için en önemli şey futbolcu yetiştirmek ve ülke futboluna kazandırmaktı.

“ Gittiğim her takımda oyuncu yetiştirip ,ülke futboluna sunmaya gayret ettim. Her gittiğim kulüpte ilk dikkat ettiğim şey altyapı. Milli takımlardayken, bu bölge ile yakından ilgilenmiştik. Ama şimdi gelinen nokta maalesef içler acısı. Burada inanılmaz bir potansiyel var ama , çalışma şartları çok büyük sıkıntı. Altyapı disiplini yok. Fiziki yapılanma yok. Kurumsallaşma yok. Bu şartlarda bir futbolcunun yetişmesi o kadar zorki... Radikal bir planlama ile Mersin kendi futbolcusunu yetiştirecek bir hale getirilmelidir.”



SİSTEMİMİN ANAHTARI MÜCADELEDİR.

Altyapının sinir bozucu havasından kendimizi soyutluyor yeniden takımın süper ligdeki macerasına geçiyoruz .. Oyun sistemini konuşmaya başlıyoruz hocayla..

“ Şu ana kadar başarılı bir performans çizdiğimizi düşünüyorum. Mücadeleci bir ekibim var. Oyun sistemimin ana anahtarı mücadele. Ekollere inanmam. Futbolcu sahada elinden geleni yapacak. Bazen istediklerimizi sahaya yansıtamıyor olabilirler. Ama mücadeleden kaçmayan bir takımım var. Elinizdeki oyuncu profili, oyun biçiminizi şekillendirir. Bazen istemediğiniz şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Konya maçı örnektir. Ligdeki en iyi maçımızdı ama kaybettik. Bu futbolda olabiliyor”



HAKEMLER ÇOK CANIMIZI YAKTI… LOBİSİZ OLMAZ

Hakem hataları ile muhatap olmak Rıza Hocayı sezon başından bu yana en fazla zorlayan unsurlardan biri.. Neredeyse o sakin yaradılışlı insanın metabolizmasını etkileyecek kadar bu sezon üstüne geldi hakemler… Balıkesir maçında rakip teknik adamın oyundan atıldığının farkına varamayacak ve  Erciyes maçında kendisini soyunma odasına kapatıp attıkları golü göremeyecek  kadar  bir travma yaşadı Rıza Hoca..

“ Bu sezon Beşiktaş maçından itibaren başlayan süreçte hakem hataları ile uğraştık. Beşiktaş, Bursa , Gaziantep, Konya maçlarımızda çok bariz hatalar yaşadık. Buda sinirlerimizi oldukça yıprattı. Hakem hataları elbette olacak . Ama Anadolu kulüpleri bu hatalardan uzun yıllardır çok sıkça nasibini alıyor. Büyük takımların lobi gücü bu alanda da kendini gösteriyor.Bu nedenle hakem hatalarından en az şekilde etkilenmek için bu güce ulaşmak ya da yaklaşmak lazım. Zekeri Alp benim çok sevdiğim bir ağabeyim. Şimdi istifa etti. Onun dönemindeyken saygımızdan ve hukukumuzdan dolayı konuşamıyorduk. Zaten konuştuğumuzda ceza yiyeceğimiz belli. Bu nedenle yöneticilerimizin ve kentin dinamiklerinin Federasyon nezdinde ciddi lobisi olması gerekiyor”

 

KENT, BU MARKA DEĞERİNİN FARKINA VARMALI

Mersin idman Yurdu’nun ligde bulunduğu durumun, bu kentin ufkunun ve mücadelesinin ötesine geçtiğini söylüyoruz kendisine.., Birkaç yönetici dışında sahipsiz görünen bir kulübün geldiği bu noktayı da  yorumlamasını da istiyoruz..

“ Mersin müthiş bir kent.. Mersin’e göre çok dar imkanları olan kentlerde görev aldım. Görünen o ki Mersin potansiyelini kulübüne asla yansıtmıyor. Burada çok zengin insan var. Ama Mersin İdman Yurdu onlar için bir anlam taşımıyor maalesef. Sizler ve taraftarlar geldiğimden bu yana en fazla etkilendiğim iki unsur. Çok memnunum sizlerden. Ama kentte birkaç yöneticinin sırtında olan bir süper lig kulübü var. Kimse bu kulübün üst düzey 18 kulüpten biri olduğunun farkında değil. Marka değerinin farkında değil. Gerçekten çok şaşırıyorum Eğer bu sene bir şey değişmez ise Mersin’deki tüm güzelliklere rağmen burada kalmayı asla düşünmem. Çünkü ben hedef adamıyım..”

 

İKİNCİ YARI ÇOK ZOR GEÇECEK

Son olarak da zor bir maç trafiğinin ve ateşten gömlek bir ikinci yarının bizi beklediğini hatırlatıyoruz hocaya.. Yüzünde acı bir tebessüm beliriyor..

“ İki tane zor maçımız var deplasmanda. Bu maçlarda sahaya kora kor mücadele koyacağız.Oradan alacağımız her puan bizim için değerli tabiî ki.. Gençlerbirliği ile kendi sahamızda yapacağımız karşılaşmayı kazanıp ilk yarıyı bitirmek istiyoruz. İkinci yarı bizim için zor olacak. Takviyeler yapmak istiyoruz bazı bölgelerimize. Transfer yasağımız kalkarsa paramız da olursa yeni oyunculara elbette ihtiyacımız var. Çünkü ikinci yarı çok zor olacak . Her takımın hedefleri netleşecek. Her maç final havasında cereyan edecek. Ama ben takımımdan umutluyum. İkinci yarı da takviyelerle çok daha iyi bir Mersin seyrettireceğiz taraftarlarımıza..”




Kaynak:

PASKOLİK
ÖZEL RÖPORTAJ

Son Güncelleme: 19.12.2014 18:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.