Sosyal Medyada Bu Paylaşımlara Dikkat Edin ! Provokasyon Uyarısı

Son günlerde Suriye'nin Halep şehrinde yaşananlara ilişkin olduğu iddia edilen bazı fotoğraf ve videoların asılsız ve bilgi kirliliği yaratması sosyal medyada provokasyon tartışmalarını gündeme getirdi.

Sosyal Medyada Bu Paylaşımlara Dikkat Edin ! Provokasyon Uyarısı

Son günlerde Suriye'nin Halep şehrinde yaşananlara ilişkin olduğu iddia edilen bazı fotoğraf ve videoların asılsız ve bilgi kirliliği yaratması sosyal medyada provokasyon tartışmalarını gündeme getirdi.

16 Aralık 2016 Cuma 12:29
Sosyal Medyada Bu Paylaşımlara Dikkat Edin ! Provokasyon Uyarısı

 halepten-oldugu-soylenen-10-yanlis-goruntu

Suriye’de devam eden çatışmaları bitirecek olan tahliye anlaşması kapsamında ateşkes ilan edilmiş, sivillerin ve muhaliflerin tahliyesi için anlaşmaya varılmıştı. Ancak, Suriye ordusu ile rejim karşıtı silahlı muhalif gruplar arasında çatışmalar yeniden başladı.Halep’ten geldiği iddia edilen ancak Halep’te yaşanan olaylara ait olmayan görüntüleri ve bilgileri derledik.


1) Halep’ten Ancak Eski

halep-ten-oldugu-soylenen-fotograf

 Facebook’ta hızla viral olan bu fotoğraf yeni değil. AFP muhabiri Ameer Alhalbi’nin yakaladığı kare Mayıs ayında yine Halep’e gerçekleştirilen bir hava saldırısının ardından çekildi.

2) Eski Tarihli Bir Başka Video

erhan-yemelek-video

Video oynatıcı
00:02
00:44

Twitter’da viral olan bir başka videonun iddiası ise “Halep’te sivillerin sıkıştığı ve öldürüldüğü”. Ancak paylaşıma giren video, 26 Nisan 2015’te Esad güçlerine ait bir savaş uçağının Suriye’nin kuzeybatısında yer alan İdlib’in Cisr eş-Şuğur ilçesine bağlı Darkuş beldesindeki pazar yerine düzenlediği saldırının ardından çekilmişti.


3) Yaralı Çocuk Fotoğrafı 2012’den

yarali-cocuk-fotografi

Twitter’da paylaşılan yaralı çocuk fotoğrafı 3 Ekim 2012’de Suriye’de çekilmiş. Fotoğrafı çeken Sebastiano Tomada fotoğrafın hikayesini şöyle anlatıyor:

Roket saldırısında evleri vurulan bu çocuğun, babasıyla birlikte sağ kurtulan tek kişi olduğunu anlayacak yaşta olduğunu hiç sanmıyorum. Saldırıda annesiyle birlikte, ailenin diğer iki üyesi de yaşamını yitirdi. Hastaneye getirilen bu minik yavru, ‘Ellerime bulaşan bu kırmızı sıvı ne? Ne oldu bana?’ der gibi bakıyor. Odadan ayrıldığımda, doktorlar hızla içeri girdi. Köşede, gözleri dolmuş, yaralı babayı gördüm. Göz göze geldiğimizde, sağ elini yukarı kaldırarak gökyüzünü gösterir gibi ‘Allah’ı yardıma çağırdı. Hastane, babasını yardıma çağıran bu küçük çocuğun çığlıklarıyla yankılandı. Kendimi o günkü kadar hiç çaresiz hissetmemiştim. O gün gördüklerim karşısında bugün bile nasıl tepki vereceğimi bilemiyorum. O günü hala yaşıyorum.



4) Esad Güçleri Değil, Fotoğraf Eski

adem-ozkose

Adem Özköse’nin attığı tweette kullandığı fotoğraf da Halep’ten değil. Fotoğrafın kullandığı shiaweb.org internet sitesinde, fotoğrafın kullanıldığı tarih 2014. Fotoğrafın IŞİD’in 2014’te Halep’te 50 kişiyi katlettiği olaya ait olduğu de ifade ediliyor.


5) Topuğundan Vurulan Bebek Fotoğrafı Halep’ten Değil

topugundan-vurulan-bebek-fotografi

“Henüz anne karnında iken topuğundan kurşun yiyen bebek” fotoğrafı da Halep’ten değil. Fotoğraf, gerçekte “Gebe Hastada Abdominal Kurşun Yaralanması” isimli bir akademik çalışmada kullanılmak için çekilmiş. Araştırmayı gerçekleştiren akademisyenlerden Betül Kocamer vakanın kendilerine geldiğini ve fotoğrafı araştırmayı yapan ekibin çektiğini ifade etti.


6) Halep Değil Banyas

banyas-katliami-1

Halep’ten olduğu söylenen yukarıdaki fotoğraf ise, 02 Mayıs 2013’te Suriye’nin sahil kenti Tartus’a bağlı Banyas kasabasında gerçekleşen katliam sonrasında çekilmişti.

7) Savaşın Ortasında Kalan Kız Çocuğu Fotoğrafı Klipten

savasin-ortasindaki-cocuk

Sosyal medyada en çok paylaşılan bir diğer fotoğraf da bir kızın savaş bölgesi olduğu tahmin edilen bir yerde çekilmiş fotoğrafı. Ancak bu fotoğraf da Halep’ten değil ve gerçek değil. Fotoğraf Hiba Tawaji isimli bir şarkıcının Al Rabih Al Arabi şarkısının klibinden kesilen bir kare.


8) “Sokak Ortasında İnfaz” Videosu Eski

Video oynatıcı
00:00
00:47

İhlas Haber Ajansı (İHA) mahreçiyle servis edilen ve pek çok sitede yayınlanan yukarıdaki videonun Halep’ten olduğu ve sokakta infaz görüntüleri olduğu iddia edildi. Ancak video 2013 yılında YouTube’a yüklenmiş.


9) Halep Değil, Yarmuk Mülteci Kampı

gamze-ozcelik-halep-yarmuk

Halep’ten olduğu söylenerek paylaşılan bir diğer fotoğraf ise yukarıdaki. Fotoğraf iddianın aksine Halep’ten değil, 31 Ocak 2014 tarihli ve Yarmuk Mülteci Kampı’ndan.


10) Halepli Değil, Yemenli Çocuklar

halep-ertem-sener

Halep’ten olduğu söylenen yukarıdaki fotoğraf da 2015 yılına ve Yemen’e ait.

Derleyenler: Teyit Org-Mehmet Atakan Foça, Tuveyç Timur, Çınar Livane Özer, Gülin Çavuş, Taha Onur Selimoğlu

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 16.12.2016 13:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.