Bu duruma itiraz eden Aydıncık halkı ve Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER), çözüm arayışına girdi.
TÜİK’in 20 bin nüfus altındaki bölgeleri ‘kır’ olarak tanımlamaktan vazgeçmesiyle Aydıncık’ın ‘Orta Yoğun Kent’ statüsüne alınması, ilçenin kırsal kalkınma teşviklerinden yararlanmasını engelliyor. Yaklaşık 10 bin nüfusa sahip Aydıncık, büyük ölçüde tarıma dayalı geçimini sürdürüyor ve altyapı yatırımları ile turizm potansiyeli açısından birçok sorunla karşı karşıya.
AGİKDER, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) gönderdiği dilekçelerde, Aydıncık’ın mevcut statüsünden dolayı IPARD programlarından faydalanamayacağını belirtti ve çözüm yolları önerdi. Dilekçede, Aydıncık’ın mahallelerinin ‘kır’ tanımına dahil edilmesi veya ‘Orta Yoğun Kent’ sınıfında da hibe ve desteklerden yararlanması gerektiği ifade edildi.
TKDK, dilekçeyi yanıtlayarak 2024 yılı Kasım ayında yapılacak İzleme Komitesi toplantısında talebin Avrupa Komisyonu’na iletileceğini duyurdu. Aydıncık’ın 15 mahallesinin IPARD kapsamındaki desteklerden yararlanabilmesi için gerekli girişimlerin yapılacağı belirtildi.
AGİKDER, TKDK’nın bu çabasına teşekkür ederek, Avrupa Komisyonu’ndan olumlu bir yanıt alınması halinde ilçenin önemli desteklerden yararlanabileceğini vurguladı. Aksi takdirde, teknik detayların gözden geçirilerek çözüm önerilerinin yeniden sunulacağı açıklandı.
Aydıncık’taki bu gelişmeler, ilçenin kalkınma hedefleri ve vatandaşların teşviklerden yararlanma hakkı açısından önemli bir dönüm noktası olabilir. Yerel halk, sorunlarının çözülmesi için yetkililerden destek bekliyor.
.
Mersin Portal-Haber Merkezi