Bozyazılılar Hıdrellezi Şenlikle Kutladı

Mersin'in Bozyazı ilçesinde Hıdrellez düzenlenen şenlikle kutlandı.

Bozyazılılar Hıdrellezi Şenlikle Kutladı

Mersin'in Bozyazı ilçesinde Hıdrellez düzenlenen şenlikle kutlandı.

07 Mayıs 2013 Salı 10:14
Bozyazılılar Hıdrellezi Şenlikle Kutladı

Mersin'in Bozyazı ilçesinde Hıdrellez düzenlenen şenlikle kutlandı. Şenlikte Kümbe lokmaları dağıtılırken, yerel sanatçılar konser verdi. Alevi Kültür Dernekleri Bozyazı Şubesi'nin düzenlediği "Hıdrellez Şenliği" Tekedüzü Köyü piknik ve mesire alanında yapıldı. Şenliğe Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran eşi Rüyan Erkayıran, Belediye Başkanı Mehmet Ballı ve eşi Fatma Ballı, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, ilçe müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Konuklar mesire alanı girişinde Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanı Veli Bahar ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Erkayıran, Ballı ve Türe mesire alanını dolaşarak vatandaşlarla sohbet edip, Hıdrellez günlerini kutladı.




Şenlikte dernek adına konuşma yapan Emekli Öğretmen Ahmet Yılmaz, Hıdrellez'in yaz günlerinin başlangıcı olduğunu, temiz hava ve bol güneşten faydalanmak için kırlara çıkıp piknik yapmanın halk arasında adet haline geldiğini söyledi. Hıdrellez gününün Türklerden başka Balkanlar, İran, Afganistan ve Kuzey Irak'ta yaşayanlar tarafından da kutlandığına işaret eden Yılmaz, Hıdrellez'i Hristiyanların Ortodoks mezhebinden olanların Aya Yorgi; Katolik mezhebinden olanların da St. Georges günü olarak kutladıklarını kaydederek, "Hıdrellez'in, Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Kolu tarafından 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası' listesine alınması amacı ile 2010 yılında çalışmalara başlanmıştır" dedi.



"BİRLİKTE YAŞAMAYI ÖĞRENMEMİZ LAZIM. AKSİ TAKDİRDE BİZE ÇOK AĞIR BEDELLER ÖDETİRLER"

Türkiye'nin doğu ile batının birleştiği bir geçiş bölgesinde olduğuna dikkat çeken Kaymakam Erkayıran da "Bu stratejisi dolayısıyla da yüz yıllar boyunca farklı uygarlıklar, farklı devletler bu topraklarda bulunmuş ve yerlerine yenilerini bırakmış. Bu sebeptendir ki bu topraklar üzerinde çok farklı kültürler, çok farklı insanlar, inançlar vardır. İnancı ele aldığımızda bu topraklar üzerinde Müslüman, Hıristiyan, Yahudi vardır. Etnik biçimde incelediğimizde Türk, Kürt, Laz, Çerkez vardır. Eğer bu ayırımlar içerisinde eşit davranmazsak işte o zaman sorunlarla karşı karşıya geliriz" diye konuştu.


Suriye'de Arap ve Müslüman olan insanların çatıştığını ama esas çatışmaya konu olan şeyin mezhep farlılığından kaynaklandığını ifade eden Erkayıran, "Çatışmaya konu olan şey mezhep farklılığı, böyle şey olabilir mi? Üstelik bu insanlar çarpışırken komşu devletlerin paraları harcanıyor. Ama bu çatışmalarda kullanılan silahları kim satıyor? İşte onu değerlendirmek lazım. Silahı satanlar başkaları; çarpışanlar, ölenler Müslüman ve bizleriz. Böyle bir şey olamaz. Sonuçta bu farklılıklarımızı göz ardı etmeden kardeşçe yaşamayı, birlikte yaşamayı öğrenmemiz lazım. Aksi takdirde bize çok ağır bedeller ödetirler. Şimdi bu hoşgörü dediğimiz farklı yaklaşma, farklılıkları benimseyip bir arada olmak. İşte bugün onlardan birini yaşıyoruz. 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım'. Hepinize saygılar" şeklinde konuştu.




"AYRILIKLARIMIZ VE ÇEŞİTLİLİKLERİMİZ BİZE HEP HARÇ OLMUŞTUR"

"Hoca Ahmet Yesevi'nin talebeleri tarafından atılan birlik beraberlik tohumlarının Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş Veli'de zaman içerisinde Anadolu'da boy vermesi neticesinde bütün insanlarımız birlik beraberlik içerisinde yaşamaya devam etmiştir" ifadelerini kullanan Bozyazı Belediye Başkanı Ballı ise şöyle devam etti: "Ayrılıklarımız ve çeşitliliklerimiz bize hep harç olmuştur. Bizi bir arada tutan harç olmuştur. Bölünmeyi değil birlikteliği bize getirmiştir. Alparslan'dan başlayıp Osman Gazi'ye ve Gazi Mustafa Kemal'e kadar büyüklerimiz bu toprakları bize vatan etmişlerdir. Bu toprakların üstünde Mevlana, Yunus ve Hacı Bektaş Veli'lerin sevgi harcı ile bir arada yaşamayı öğrenmişiz. Bizi bir arada tutan harcımızı yok etmek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Birbirimize olan sevgimizi, hoş görümüzü kaybetmeyeceğiz. Birlik bir olmaktan geçer."


Konuşmaların ardından yapılan 'Kümbe'ler mesire alanının ortasına serilen sofralara konarak lokmalar halinde kesildi. Protokolün de bulunduğu sofrada Alevi Dedesi'nin yaptığı sofra duası sonrasında 'Kümbe' lokmaları mesire alanında bululanlara dağıtıldı. Mersin Alevi Gençlik Derneği Semah ekibinin gösterisi sonrası, amatör sanatçıların sahne alması ile program sona erdi.

Son Güncelleme: 08.05.2013 11:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.