Demir-çelik sektörü, 2024 yılında toplamda 28 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 12,6’sına denk geliyor. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) ise 2024’te 3,2 milyar dolar ihracat yaparak, ülkenin toplam ihracatına yüzde 1,2’lik bir katkı sağladı.
Türkiye'nin 2024 yılı ihracat performansı, bir önceki yıla göre yüzde 2,5 artarak 261,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Demir ve demir dışı metaller ihracatı, yüzde 0,2’lik bir düşüşle 12 milyar dolara gerilerken, çelik ihracatı ise yüzde 8,7 artışla 16 milyar dolara yükseldi. Demir-çelik sektörü, bu performansıyla Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 12,6 pay aldı.
Akdeniz Bölgesi'nden Güçlü Performans
ADMİB'in verilerine göre, 2024'te demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 1,4 azalarak 759 milyon dolara düşerken, çelik ihracatı ise yüzde 57,1 oranında büyük bir artış göstererek 2,4 milyar dolara çıktı. ADMİB, toplamda gerçekleştirdiği 3,2 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin genel ihracatına yüzde 1,2 oranında katkı sağladı.
Aralık ayında ise Türkiye'nin demir ve demir dışı metaller ihracatı, yüzde 2,7 artarak 975 milyon dolara ulaşırken, çelik ihracatı yüzde 7,3 artışla 1,4 milyar dolara yükseldi. ADMİB’in aynı dönemdeki ihracatı ise demir ve demir dışı metallerde yüzde 9,2 artarak 73 milyon dolar, çelikte ise yüzde 21,13 artışla 242 milyon dolara çıktı.
Başarılı Hedef Pazarları
2024 yılında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke Almanya oldu. Almanya’yı sırasıyla İtalya, Romanya, Irak ve ABD takip etti. ADMİB'in ihracatında ise zirveye İtalya yerleşti. Bu ülkeyi, Mısır, Irak, Romanya ve Cezayir izledi.
Zorlu Yılın Ardından Başarı
ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, 2024’ün küresel ticaret açısından zorlu bir yıl olmasına rağmen Türk demir-çelik sektörünün başarılı bir performans sergilediğine dikkat çekti. Sektörün büyümesini sürdürebilmesi için çeşitli stratejiler üzerinde çalıştıklarını belirten Tosyalı, "Önümüzdeki yıllarda yeşil üretime ve verimliliğe öncelik vererek, katma değeri yüksek ürünlere odaklanacağız. Stratejimizin temelinde yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve pazar çeşitlendirmesi yer alacak. Üyelerimizi, çevre dostu projeler geliştirmeye ve enerji verimliliğini artıran teknolojileri benimsemeye teşvik etmeye devam edeceğiz" dedi.
Hedef: Ekonomiye En Yüksek Katkıyı Sağlamak
Tosyalı, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere hedef pazarlarda elde edilen başarının büyük bir çaba sonucu gerçekleştiğini vurgulayarak, "Avrupa Birliği pazarı, Türkiye için büyük önem taşımaya devam edecek. ABD pazarında ise rekabet avantajımızı artıracak fırsatlar ortaya çıkacak. Ayrıca, Afrika pazarında büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz. ADMİB olarak 2025 yılında da sektörümüzün gelişimini desteklemeye ve Türkiye'nin küresel pazarda güçlü bir konum elde etmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Amacımız, başarılı bir yıl geçirerek ülke ekonomimize en yüksek katkıyı sağlamak" diye konuştu.
Mersin Portal-Haber Merkezi