Tekin, AHKİB’in son 7 aylık ihracat verilerine göre sektörde yüzde 10 oranında bir düşüş yaşandığını, bunun AHKİB'in kendi ihracatında ise yüzde 1,1 düzeyinde gerçekleştiğini açıkladı. Avrupa moda endüstrisinin tedarik zincirlerini Uzak Doğu ülkelerine ve Kuzey Afrika'ya kaydırdığını belirten Tekin, "Kurda yatay bir seyir olmasına rağmen artan maliyetler nedeniyle bu ülkelere karşı rekabet etme şansımız kalmadı" dedi.
Tekin, Avrupa’da enflasyon ve ekonomik belirsizliklerin tüketici davranışlarını değiştirdiğini ve büyük pazarlarda ekonomik büyümenin yavaşladığını ifade etti. Türkiye'nin 2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde İspanya’da yüzde 25, Fransa ve İtalya’da yüzde 16, Almanya’da ise yüzde 10 oranında ihracat kaybı yaşadığını vurgulayan Tekin, sektörün karşı karşıya olduğu mali zorluklar ve kayıpların şirketlerin ayakta kalmasını zorlaştırdığını söyledi. Bu nedenle, Eximbank ve Kredi Garanti Fonu destekli uygun maliyetli ve uzun vadeli kredilerin hızla devreye alınmasını beklediklerini ifade etti.
Tekin, sektörde yaşanan sıkıntılara çözüm olarak, vergi indirimleri, finansman kolaylıkları, kadın girişimciliği teşvikleri, bölgesel kalkınma destekleri ve sürdürülebilir üretim teşvikleriyle hazır giyim sektörüne pozitif ayrımcılık uygulanmasını talep etti.
AHKİB’in Temmuz ayı ihracat performansına da değinen Tekin, yılın yedinci ayında 31,8 milyon dolar dış satım gerçekleştirdiklerini bildirdi. Temmuz ayında en çok bayan dış giyim, bay dış giyim ve diğer hazır eşya ürünlerinin ihraç edildiğini belirten Tekin, bu ürünlerin bölge ihracatının yüzde 85’ini oluşturduğunu söyledi. Hollanda, İspanya ve Fransa’nın en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Tekin, Ukrayna, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Polonya ve Irak gibi ülkelerde de ihracat hacminde anlamlı artışlar sağladıklarını belirtti.
Mersin Portal-Haber Merkezi