Birliğin Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, demir-çelik ve hayvansal gıda gibi sektörlerde kaydedilen güçlü büyümenin dikkat çekici olduğunu belirtti. Özellikle Mısır, Ukrayna ve Yunanistan gibi pazarlarda ihracatın üç haneli oranlarda arttığını vurgulayan Doğan, bu başarının ardında yatan zorlukları da dile getirdi.
Doğan, yüksek enerji maliyetleri, küresel rekabetteki artış ve döviz kurundaki dalgalanmaların ihracatçılar üzerindeki baskıyı arttırdığını ifade etti. Üretim maliyetlerindeki önemli artışa rağmen döviz kurundaki sınırlı artışın, ihracatçıların rekabet gücünü zayıflattığını belirten Doğan, hükümetten girdi maliyetleri ile döviz kurunun dengelenmesi için destek istedi.
AKİB'in sektörel bazda değerlendirmesine göre, demir-çelik ve hayvansal gıda sektörleri en yüksek büyümeyi gösterirken, hazır giyim, mobilya ve yaş meyve sebze gibi sektörlerde de artışlar kaydedildi. Coğrafi olarak ise Mısır, Irak ve Hollanda başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatta önemli artışlar yaşandı.
Doğan, AKİB olarak 27 bini aşkın üyesiyle Türkiye'nin ihracatına önemli katkılar sağladıklarını ve zorlu koşullara rağmen "İhracatla Yükselen Türkiye" vizyonuna bağlı kalmaya devam edeceklerini söyledi.
Mersin Portal-Haber Merkezi