Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, temmuz ayında 390,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini duyurdu. AKMİB Başkanı, bu dönemde geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracat performansında yüzde 2'lik bir artış sağladıklarını ve en güçlü büyümeyi Ukrayna, Mısır ve Birleşik Krallık pazarlarında yaşadıklarını belirtti.
Finansman Desteği ve Dengeli Kur Politikası Talebi
Başkan Çağan, uluslararası pazarlardaki rekabetin giderek arttığını ifade ederek, "Üretim maliyetlerindeki artış ve döviz kurlarının sabit kalması, bizi küresel pazarda rakiplerimize karşı dezavantajlı hale getiriyor. Enflasyonla dengeli bir kur politikası, sektörümüzün kazanımlarının korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi uyum süreçleri için firmalarımızın uygun maliyetli finansmana ihtiyaçları var," dedi.
İhracatın % 82,7'si Üç Ürün Grubunda Toplandı
Temmuz ayında ihracat artış hızında görece bir yavaşlama olduğunu belirten AKMİB Başkanı, küresel savaşlar ve jeopolitik risklere rağmen üretim ve ihracatı artırmak için büyük çaba gösterdiklerini söyledi. AKMİB olarak temmuz ayında 559 bin 725 ton ürün ihraç ettiklerini belirten Çağan, bu dönemde en fazla ihraç edilen ürün gruplarının mineral yakıtlar ve yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar olduğunu ve bu grupların bölge ihracatının yüzde 82,7'sini oluşturduğunu ifade etti. Mineral yakıtlar ve yağların 191,8 milyon dolara ulaştığını, plastikler ve mamullerinin 48,6 milyon dolarla ikinci sırada yer aldığını, anorganik kimyasalların ise 36,1 milyon dolarla üçüncü sırada olduğunu açıkladı.
Ukrayna'ya İhracatımızı Önemli Oranda Artırdık
Çağan, temmuz ayında ihracatın en fazla yapıldığı ülkeler arasında Hollanda, Mısır ve Togo'nun ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Hollanda'ya yapılan ihracatın yüzde 34 artışla 60,7 milyon dolara, Mısır'a yapılan ihracatın ise yüzde 589 artışla 56,5 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Ukrayna pazarında ise ihracatın yüzde 1.064 artışla 9,6 milyon dolara çıktığını, Mısır ve Birleşik Krallık pazarlarında da önemli artışlar yaşandığını söyledi. Temmuz ayında Irak ve Romanya'nın da ihracat hacminde dikkate değer artışlar sağlandığını ekledi.
Çukurova Uluslararası Havalimanı Kimya Sektörüne Önemli Katkılar Sağlayacak
Başkan Çağan, Mersin’in Tarsus ilçesinde hizmete giren Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bölge ihracatına büyük katkı sağlayacağını belirtti. Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Türkiye’nin ikinci büyük kargo HUB'ı ve Orta Doğu’ya açılan kapısı olacağını vurgulayan Çağan, hava yoluyla taşımacılığın acil ve kritik malzemelerin zamanında teslimatını sağlayarak tedarik zincirlerini kesintisiz işlemesine destek olacağını ifade etti. Ayrıca, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunun kolaylaşacağını ve bölgedeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılarak ihracat potansiyelinin artacağını sözlerine ekledi. Bu önemli yatırımın bölgeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Mersin Portal-Haber Merkezi