banner322

Türkiye'de Son 7 Yılın En Ağır Krizi Yaşanıyor

Vatandaş son 7 yılın en ağır şartlarında yaşam mücadelesi veriyor. 10 kişiden 7’si son 1 yılda refah düzeyinin ve geçim şartlarının kötüleştiğini söyledi.

Türkiye'de Son 7 Yılın En Ağır Krizi Yaşanıyor

Vatandaş son 7 yılın en ağır şartlarında yaşam mücadelesi veriyor. 10 kişiden 7’si son 1 yılda refah düzeyinin ve geçim şartlarının kötüleştiğini söyledi.

08 Temmuz 2022 Cuma 10:43
Türkiye'de Son 7 Yılın En Ağır Krizi Yaşanıyor

Vatandaş son 7 yılın en ağır şartlarında yaşamaya çalışıyor. 10 kişiden 7’si son 1 yılda refah düzeyinin ve geçim şartlarının kötüleştiğini açıkladı.

Ekonomistlerin ‘gelecek için büyük hasar bırakır' uyarısı yaptığı krizin, vatandaş üzerindeki etkisi ağırlaşırken, aile bütçeleri son 7 yılın en ağır bunalımını yaşıyor. 2015'ten bu yana seçim süreçleri, yurt dışı operasyonları ve pandemi gibi ekonomiye ve bütçesine doğrudan etki eden darboğazlardan geçen halk, en büyük refah kaybını 2022'de yaşadı.

SALGINDAN KÖTÜ

Metropoll'ün araştırmasına göre toplumun yüzde 72.6'sı son bir yıl içinde refah düzeyi ile geçim şartlarının kötüleştiğini açıkladı. Bu oran koronavirüs salgını döneminde yüzde 53.5, 2015 Ağustos'ta ise yüzde 54.1 seviyesindeydi. Veriler, vatandaşın ekonomilerin ve toplumsal yaşamın neredeyse durma noktasına geldiği pandemi günlerinden de kötü bir durumda olduğuna işaret ediyor.

UÇURUM DERİNLEŞİYOR

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, yapılan ankette, geçim şartlarının kötüleştiğini söyleyenlerin oranı Ekim 2015'te yüzde 38.2'ye kadar düşmüştü. 31 Mart yerel seçimleri döneminde yüzde 69.2'ye kadar çıkan bu oran Şubat 2022'de 71.9, Nisan 2022'de 70.8 olarak ölçüldü. AKP'ye oy verenlerin yüzde 40'ı refah seviyesinin düştüğünü belirtirken, bu oran CHP seçmeninde yüzde 90, İYİ Parti seçmeninde yüzde 84.9 oldu. Geçim şartlarının iyileştiğini açıklayanların oranı yüzde 10'da kalırken, gelir eşitsizliğinde yaşanan uçurum da bu sonuçlarla ortaya çıktı.


GENÇ NÜFUS AĞIR BORÇ YÜKÜ ALTINDA

Metropoll'ün araştırmasında son yıllarda borçlarının arttığını söyleyenlerin oranı yüzde 62.8 oldu. 10 kişiden 6'sının borç yükünün altına girdiğini ortaya koyan araştırmaya göre borcunun olmadığını beyan edenlerin oranı yüzde 14.5'te kaldı. 15-34 yaş arası genç nüfusun yüzde 65.6'sı borçlarının arttığını belirtirken, gençlerdeki artış Türkiye ortalamasının üstüne çıktı.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.