Türkiye, şubat ayında yaş meyve sebze ihracatında önemli bir artış kaydederek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4'lük bir yükselişle 319,3 milyon dolarlık bir gelir elde etti. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülkelerin Rusya, Irak ve Romanya olduğunu belirtirken, özellikle Irak, Azerbaycan ve Hollanda pazarlarında güçlü bir ivme yakalandığını vurguladı.
Daha Az Ürünle Daha Fazla Kazanç
Başkan Gürüz, şubat ayında yaşanan ihracat artışının, ürünlerin birim fiyatlarının yükseldiğini gösterdiğini belirtti. Miktar bazında yüzde 16'lık bir düşüş yaşanırken, değer bazında önemli bir artış elde edildi. Gürüz, özellikle limon, mandalina, çilek ve nar gibi ürünlerin uluslararası piyasalarda daha yüksek fiyatlarla satıldığını ifade etti.
Mandalina, En Büyük İhracat Kalemi Oldu
Şubat ayında en fazla ihraç edilen ürünlerin başında mandalina yer aldı. Mandalinada yüzde 2'lik bir artışla 86,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bunu domates ve limon takip etti. Domateste yüzde 3 artışla 44,1 milyon dolar, limonda ise yüzde 32 artışla 43 milyon dolar ihracat yapıldı. Ayrıca patates, ayva, hıyar, nar ve karnabahar da yüksek talep gören ürünler arasında yer aldı. Patates ihracatında 6,5 milyon dolar değerle yüzde 1.823'lük bir artış yaşanırken, ayvada yüzde 42, hıyarda yüzde 35 ve karnabaharda yüzde 21'lik artışlar kaydedildi.
Rusya, Irak ve Romanya Önde
Şubat ayında Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının büyük kısmı, yüzde 49 payla Rusya, Irak ve Romanya'ya yapıldı. Rusya, 74 milyon dolar ile en büyük pazar olarak öne çıkarken, bu pazarda yüzde 5'lik bir değer artışı sağlandı. Irak pazarında ise yüzde 55'lik bir artışla 51,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Romanya pazarında ise yüzde 4'lük bir artışla 30,9 milyon dolarlık bir ihracat yapıldı.
Yeni Pazarlar: Azerbaycan ve Hollanda
İhracat hacminde en yüksek artışların yaşandığı pazarlar arasında Azerbaycan ve Hollanda dikkat çekti. Azerbaycan'da yüzde 39, Hollanda'da ise yüzde 31'lik artışlarla sırasıyla 4 milyon dolar ve 5,5 milyon dolar değerinde ihracat yapıldı. Polonya, Almanya, Moldova ve Birleşik Krallık da ihracat hacminde önemli yükselişler kaydedilen diğer pazarlar oldu.
Mersin Portal-Haber Merkezi