Başkan Ferhat Gürüz, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin Avrupa Birliği'nde yasaklı olan zirai ilaç kalıntıları konusundaki farkındalık çalışmalarını artırdığını belirtti. Bu bağlamda, toplantılar düzenleyip afiş ve broşürlerle konunun önemini anlatma ve bilinçlendirme çabalarını sürdüreceklerini ifade etti.
KALINTISIZ ÜRÜN KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK
Zirai ilaç kalıntılarının, ihracat pazarlarından dönen ürünler nedeniyle ülke ekonomisi ve üreticiler üzerinde ciddi kayıplara neden olduğunu vurgulayan Başkan Gürüz, "Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve ihracatçı firmalarımızın yöneticileriyle yaptığımız toplantıda, narenciye sezonu öncesinde mevcut sorunları ve çözüm önerilerini ele aldık. Bu toplantıda zirai ilaç kalıntıları konusunun önemini de vurguladık. Avrupa Birliği ülkeleri, ithal edilen ürünlerde maksimum kalıntı limitlerini (MRL) sıkı bir şekilde denetliyor. Zirai ilaç kalıntıları ihracat pazarlarında sorunlara yol açabiliyor. Dolayısıyla, zirai ilaçların doğru kullanımı ve gıda güvenliği konularında yapılan bilinçlendirme çalışmaları, sorunun çözümünde kritik rol oynuyor" dedi.
EMMUZ AYINDA EN ÇOK KİRAZ-VİŞNE, ŞEFTALİ VE KAYISI İHRAÇ ETTİK
Türk yaş meyve ve sebze sektörünün temmuz ayında 164 bin 947 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini belirten Başkan Gürüz, bu dönemde en çok kiraz-vişne, şeftali ve kayısı ihraç ettiklerini söyledi. Gürüz, “Temmuz ayında en fazla ihraç edilen ürünler arasında kiraz-vişne 66 milyon dolar değerle başı çekti. Bunu 42,4 milyon dolar değerindeki şeftali ve 18,3 milyon dolar değerindeki kayısı izledi. Yılın yedinci ayında en güçlü ihracat artışlarını ise incir, patates, elma ve hıyarda sağladık” dedi.
EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER ALMANYA, RUSYA VE IRAK
Başkan Ferhat Gürüz, Türkiye’nin temmuz ayında yaş meyve ve sebze ihracatında Almanya, Rusya ve Irak pazarlarında en yüksek değerlere ulaşıldığını belirtti. Almanya'ya 63,1 milyon dolar, Rusya'ya 62,3 milyon dolar ve Irak'a 21,3 milyon dolar ihracat yapıldığını söyledi. Temmuz ayında sektördeki en güçlü artışların Yunanistan, Suriye ve Irak pazarlarında görüldüğünü belirten Gürüz, “Yunanistan’a yüzde 356 artışla 1,5 milyon dolar, Suriye’ye yüzde 343 artışla 1 milyon dolar ve Irak’a yüzde 268 artışla 21,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde ihracatımızın ivmelendiği diğer pazarlar Suudi Arabistan, KKTC ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu” şeklinde konuştu.
Mersin Portal-Haber Merkezi