ANTALYA (AA) - Bu yıl 663'üncüsü düzenlenen Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri'ne, Adalet Bakanlığı'ndan izin alarak katılan Hasan Borucu, başaltı kategorisinde ikinci oldu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi tarafından organize edilen güreşlerde, tutuklu bulunan Hasan Borucu da Adalet Bakanlığı'ndan izin alarak katıldı.
Borucu, 71'i başpehlivan olmak üzere bin 500'ün üzerinde güreşçinin mücadele ettiği yağlı güreşlerde, başaltında dereceye girebilmek için ter döktü.
Üç gün boyunca rakipleriyle mücadele eden Borucu, başaltı yarışlarının finalinde rakibi Turan Balaban ile güreşti. Balaban'a yenilerek ikinci olan Borucu, Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri'nin en teknik güreşçisi seçildi.
Düzenlenen törende madalyasını alan Borucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar alt boylarda şampiyonluklar yaşadığını anımsatarak, artık başaltı boyunda mücadele ettiğini söyledi.
Geçen yıl yaşadığı bir olay nedeniyle tutuklandığını dile getiren Borucu, Adalet Bakanlığı'ndan izin alarak, müsabakalara cezaevinden katıldığını ifade etti.
Elmalı güreşlerinden dört gün önce koşu antrenmanı yapma imkanı bulduğunu anlatan Borucu, "Elimizden geleni yaptık. Önce büyükşehir belediyesi kulübündeydim, şimdi yine bu kulübümde devam ediyorum. Elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Nasipse 19 Şubat'ta çıkacağım, başaltı güreşlerde altın madalya kazanıp, başa çıkıp altın kemeri de almayı düşünüyorum" diye konuştu.
Borucu, cezaevinde spor yapmak için hiç imkan olmadığını ifade ederek, tüm mahkumlarla aynı yemeği yemek zorunda olduğu için beslenmesine dikkat edemediğini vurguladı.
"Hiç imkanım olmadan bu kadar derece yapabiliyorsam, inşallah çıktığımda imkan olursa altın kemer için mücadele edeceğim" diyen Borucu, tekniğini kullanarak ikinci olabildiğini sözlerine ekledi.
- "663 yıldır kesintisiz devam etmiş"
Bu arada, Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin de "Türk'ün ilk er meydanı" olan Elmalı Yeşilyayla Güreşleri'ni başarılı bir şekilde tamamladıklarını söyledi.
Ata sporunun geleneksel, en köklü organizasyonunun Elmalı'da yapıldığını ifade eden Öztekin, "Kırkpınar'dan dokuz yıl daha önce başlayan, kesintisiz olarak günümüze kadar devam eden bu büyük organizasyonun maalesef Türkiye'de yeterince tanınmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.
Öztekin, Antalya'da yörük kültürünün de etkisiyle yağlı güreşlere çok daha fazla ilgi gösterildiğini dile getirerek, ata sporumuz olan yağlı güreşleri gelecek kuşaklara aktarmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydetti.