banner311

Hatay'da zeytin hasadına başlandı

Hatay'da zeytin hasadına başlandı

05 Kasım 2015 Perşembe 14:25
Hatay'da zeytin hasadına başlandı

HATAY (AA) - Türkiye'ye zeytin üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Hatay'da zeytin hasadına başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Altınözü ilçesine bağlı Karbeyaz Mahallesi'ndeki hasat etkinliğinde, Hatay'ın, ülkenin önemli zeytin merkezlerinden olduğunu söyledi.

İlde 517 bin dekarda zeytin tarımı yapıldığını, yıllar itibariyle yaklaşık 200 bin ton zeytin üretimi gerçekleştiğini ifade eden Tüfekçi, "Ülkemizin zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu buradan karşılanmaktadır. Bu yıl 200 bin ton üretimle ortalamaların çok üzerinde bir sezon geçirmeyi hedefliyoruz. Zeytin, bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor. Çiftçimiz bu yılki üretimden oldukça memnun" diye konuştu.

Üreticilere zeytin alanlarındaki kültürel işlemlerin sağlıklı yapılabilmesi için bakanlık olarak budama, gübreleme gibi alanlarda eğitim verildiğini belirten Tüfekçi, hasat konusunda da önem taşıdığına dikkati çekti.

Uygun hasadın yapılmaması durumunda gelecek yıllarda ürün kaybı yaşanacağını vurgulayan Tüfekçi, "Bakanlığın yüzde 50 hibe kapsamında Hatay'daki üreticilerimize 190 zeytin hasat makinesi verdik. Burada üreticilerimizden eski yöntemlerle hasadı yapılmasından ziyade makineli hasada geçilmesini, kaliteli ve verimli bir üretim elde etmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Zeytin üreticilerinden Nilüfer Çeliker de 5 yıldan bu yana organik zeytin ürettiğini, verimin geçen yıla göre çok iyi olduğunu söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.