ANTALYA (AA) - Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) üyelerinin yaşadığı sorunları çözüme ulaştırmak amacıyla üyeleriyle yaptıkları görüşme sonucunda hazırladıkları raporu açıkladı.
MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, düzenlediği basın toplantısında “Esnafın Ticaretini Etkileyen Etmenler” isimli bilimsel raporunun üç aşamalı çalışmanın ardından hazırlandığını söyledi.
Çalışmalara oda üyelerinin sorunlarını daha kolay çözüme kavuşturmak amacıyla ilk olarak 17 meslek grubuna yönelik üye temsilcisi personel ataması yapılarak başlandığını kaydeden Boztaş, üye temsilcisi personelin, üyeleri telefonla arayarak sorunlarını ve odadan beklentilerini not aldığını anlattı.
İkinci aşamada ise saha çalışması için OMC Türkiye firması ile protokol yaptıklarını hatırlatan Boztaş, yapılan saha çalışmalarında anketin yanı sıra esnafların sorunlarının ve beklentilerinin de gözlemlendiğini söyledi.
Çalışmanın üçüncü ayağında ise akşam saatlerinde üyelerinden hizmet alan 11 farklı milletten oluşan turistlerle yüz yüze görüşmeler yapıldığını ve beklentilerinin not alındığını aktaran Boztaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ Daha sonra ise görüşemediğimiz diğer firmalarında yer aldığı üyelerimizin de aralarında yer aldığı bir toplantı yaptık. Toplantıda anket yapıldı, beklentiler ve sorunlar not alındı. Bu çalışmaların tamamlanması ile ‘Manavgat Ticaretini Etkileyen Etmenler’ konulu bir rapor hazırladık. Çok değerli bilgilere ulaştık. Bu raporu üyelerimiz ve Manavgat halkı ile paylaşıyoruz. Esnaflarımız ve üyelerimizin rapordan çok faydalanacağını düşünüyorum. Raporu yarından itibaren üyelerimizle paylaşacağız.”
OMC Türkiye Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Güney de esnafla yapılan görüşmelerde, ticareti olumsuz etkileyen 4 ana başlıktan en önemli sorun olarak yüzde 57 ile "fiyat politikası" olduğu sonucuna ulaştıklarını anlattı.
Güney, fiyat politikası dışında ise yüzde 11 ürün çeşitliliği, yüzde 20 hizmet-sunum-müşteri ile iletişim gibi konuların ortaya çıktığını ifade etti.
Turistlere de "alışverişinizi etkileyen sorunlar nelerdir?" diye sorduklarını anlatan Güney, turistin bakışı ile en önemli sorun olarak hizmet-sunum-müşteri ile iletişimin yüzde 44’lük oran ile ilk sırayı aldığını, firmaların fiyat politikası ve müşteri memnuniyetinin yüzde 25’lik oran ile eşit pay aldığını, yüzde 6 ile de ürün çeşitliliğinin az olmasının ortaya çıktığını söyledi.
Güney, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sektörde satılan ürünün aynısını bir başka işletmede çok daha farklı bir fiyatta bulunabiliyor. Bölge esnafının yüzde 74’ü sattıkları ürünlerin aynısının bir başka işletmede farklı fiyatlarla bulunabiliyor olduğunu belirtmektedir. Bu durum müşterilerin pek çok işletmede aynı ürünü çok rahat bir şekilde bulabildiklerini ve sektörde rekabetin fiyat avantajına dayandığını göstermektedir."