ANTALYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, ekonomik ve çevresel anlamda nesiller boyu devam edecek bir turizm başarısının, sürdürülebilir turizm anlayışıyla doğaya saygılı ve kaynakları korumayı hedef alan politikalarla mümkün olabileceğini belirtti.
Yarın Antalya'da yapılacak T-20 Turizm Bakanları Toplantısı öncesinde, Türkiye'de turizm sektöründe faaliyet gösteren 8 firma ve sivil toplum örgütü, "Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Turizmde Küresel Etik Kodları"nı imzaladı.
İmza törenine katılan Bakan Topçu, "Dünya Turizm Örgütü Turizmde Etik Kodları"nın, ekonomik, sosyal ve ekolojik açıdan, küresel kalkınma adına oldukça büyük bir önem taşıdığını söyledi.
BM tarafından 2011'de resmen tanınan etik kodların temelinin 1997'de İstanbul'da düzenlenen Dünya Turizm Örgütü'nün 12. genel kurulunda atıldığını kaydeden Topçu, söz konusu etik kodların bugüne kadar Türkiye dahil 58 ülkenin önde gelen 422 kuruluşu ve sivil toplum örgütleri tarafından imzalandığını ifade etti.
Ekonomik ve çevresel anlamda nesiller boyu devam edecek bir turizm başarısının, sürdürülebilir turizm anlayışıyla doğaya saygılı ve kaynakları korumayı hedef alan politikalarla mümkün olabileceğini dile getiren Topçu, "Bu ilkeden yola çıkarsak turizm yönetimi, planlaması ve uygulamalarında duyarlılık ve kararlılık göstermek hepimizin başlıca görevlerinden biridir" dedi.
Bakan Topçu, Türk özel sektör kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin "Dünya Turizm Örgütü Turizmde Küresel Etik Kodları"nı benimseyeceklerine ve prensiplerine bağlı kalacaklarına dair inancının tam olduğunu vurguladı.
BM Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai de bugün dünya nüfusunun yaklaşık 7'de birinin, yani 1,1 milyar insanın ülkeler arasında seyahat ettiğini, bunun da gezegen için müthiş bir insan hareketi olduğunu söyledi.
İnsanların bu hareketinin tüm gezegenin iyiliği için kullanılması gerektiğini vurgulayan Rifai, "1,1 milyar insan, 1,1 milyar fırsat veya sorun demek olabilir. Biz bunun yarar getirmesi için etik kodları oluşturduk" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Haliç Kongre Merkezi, Lütfi Kırdar Kongre Mekezi, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, Küçük Otelciler Derneği, The Marmara Grubu, Pronto Grubu, Skal International ve Rixos Grubu BM Dünya Turizm Örgütü Küresel Etik Kodlarını imzaladı.
Söz konusu etik kodlar, turizmin bireysel ve kolektif yönleri, sürdürülebilir gelişmenin unsuru olarak turizm, ülke ve toplumların refahını artıran bir faaliyet olarak turizm, turizmin geliştirilmesinde tarafların yükümlülükleri, turizm sektöründe çalışanların ve girişimcilerin hakları konularında hükümler içeriyor.
Söz konusu etik kodlara imza atan firma ve sivil toplum kuruluşlarının 3 yılda bir Dünya Turizm Örgütü'ne rapor sunması gerekiyor.
"BM Dünya Turizm Örgütü Turizmde Küresel Etik Kodları"nı 2013 yılında da TÜRSAB, TOBB, TÜROFED, Fest Turizm ve TUROB imzalamıştı.