KAHRAMANMARAŞ (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Serkan Çömen, Türkiye'de kayıt dışı istihdamın son 13 yılda büyük oranda gerilediğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) desteğiyle "Türkiye'de Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamına Teşvik Projesi-KİTUP2" kapsamında düzenlenen tanıtım toplantılarının 13'üncüsü Kahramanmaraş'ta bir otelde yapıldı.
Çömen, burada yaptığı konuşmada, SGK'nın çalıştığı sigorta, maaş ve fazla mesai ücreti gibi konularda problem yaşayanlar için kurulan "Alo 170" hattına yapılan ihbarların, genellikle şahsi menfaatlerle ilgili olduğunu söyledi.
Söz konusu hatta yapılan ihbarlarda şahsi menfaatten ziyade toplumsal menfaatin öne çıkması gerektiğini vurgulayan Çömen, şunları söyledi:
"Kız çocukları evlendiklerinde resmi nikah yapmayarak babalarının maaşlarını alıyorlar. Genelde aile ile ilgili ihbarlar gelmektedir. Bir işletmeye gidiyoruz, iş veren diyor ki 'ben kimin ihbar ettiğini biliyorum. Dün yandaki komşumla kavga ettim' diyor. Yandaki işveren bunu ihbar edebiliyor. İhbarlar asılsız çıkabiliyor. Orada zaman kaybı söz konusu oluyor. Bir denetmeni görevlendirebilmeniz için bir kaç tane yazışma gerekiyor. Bir denetmenin bir günü gidiyor. Onun yerine bir fabrikada 200 kişiyi denetleyebilir. Bu da toplum bilincinin gelişmesiyle ilgilidir."
Çömen, kayıt dışı istihdamın ülkelerin, ekonomik ve sosyal sorunlara yol açan, çalışma hayatını ve devlet sistemini olumsuz yönde etkileyen bir durum olduğunu belirtti.
Sigortasız çalışan kişilerin, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kapsamında sağlanan birçok yardımdan yararlanamadığına dikkat çeken Çömen, bunun için kayıtlı istihdamın önemli olduğunu vurguladı.
Kayıt dışılıkla, emekliler haklarına kavuşamadığı gibi işverenler için de haksız rekabet ortamının oluştuğunu vurgulayan Çömen, bu sayede de devletin sosyal güvenliğinin sürdürülebilirliğinin tehlikeye girdiğini söyledi.
Kayıt dışı istihdam konusunda Türkiye'de olumlu gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Çömen, şöyle devam etti:
"Bugün Türkiye'de 2015 yılı ocak verilerine göre kayıt dışı istihdamın yani sigortasız çalışanların oranı yüzde 32,37 olurken tarım dışı sektörde ise yüzde 20,97'dir. Kayıt dışı istihdamla mücadelede Türkiye önemli bir mesafe kat etmiştir. 2002 yıllarında yüzde 52'ler seviyelerinde olan kayıt dışı istihdam oranı yapılan çalışmalar neticesinde bugün yüzde 32'lere kadar düşürülmüştür."
SGK İl Müdürü İsmail Balakan ise SGK olarak çok geniş alana hizmet ettiklerini belirtti.
Kayıt dışı istihdamla mücadelenin en önemli ve öncelikle alanlarından biri olduğunu ifade eden Balakan, "Kayıt dışı güvenli gelecekten ve sosyal haklardan gerekli şekilde yararlanmamak anlamı gelmektedir. Son zaman meydana gelen iş kazaları, çalışanların iş güvenliği ve sağlığı en üst düzeyde sağlanarak korunmasının önemini giderek artırmaktadır."
Konuşmaların ardından program, KİTUP 2 projesi iletişim uzmanı Emel Esen Altun tarafından yapılan "Toplumsal cinsiyet eşitliği" konulu sunumla son erdi.