Aldo Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan ve oğlu Haluk Veli Doğan, tesisin sadece Ar-Ge çalışmaları için kurulduğunu ve çevre dostu projeler geliştirdiğini vurguladı. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde, Aldo Grup'un kurduğu tesisin imara açılması ve sit kapsamının daraltılması tartışma konusu oldu. Aldo Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan ve Başkan Yardımcısı Haluk Veli Doğan, gazetecilere tesisin yalnızca Ar-Ge çalışmaları için kurulduğunu ve çevre dostu projeler geliştirdiğini açıkladı.
Veldo Makine’nin Alata’daki çalışmaları hakkında bilgi veren Haluk Veli Doğan, tesisin ülkenin stratejik ürünlerini doğal ve çevre dostu yöntemlerle üretmeyi amaçladığını belirtti. Aldo Grup'un Veldo Makine aracılığıyla Alata'da gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları üzerine açıklama yapan Veli Doğan, tesisin tamamen doğal ve çevre dostu ürünler üretmek amacıyla kurulduğunu belirtti. Doğan, tesisin atıl durumdaki bir hayvan barınağı ve boş bir alanın değerlendirilmesiyle oluşturulduğunu, bu nedenle çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekliliği bulunmadığını vurguladı. Biyodizel üretimi gibi bir amaçları olmadığını ve çeşitli üniversitelerle iş birliği içinde çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, piroliz yöntemiyle elde ettikleri ürünlerin bilimsel olarak onaylandığını ve çeşitli ödüller kazandıklarını belirtti.
“Burada tamamen Ar-Ge çalışmaları yapılacak” diyerek, Alata’nın atıl durumdaki alanlarının değerlendirildiğini ifade etti. Ayrıca, tesisin ÇED gerekli değildir kararı alarak faaliyet gösterdiğini de ekledi.
Ancak tesisin faaliyetleri tamda bu noktada tartışmalı bir hal alıyor. Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, sosyal medya hesabından, tesisin Alata’nın doğal sit alanı olmasına rağmen dışarıdan plastik atık getirildiğine dair iddialar gündeme getirdi. Ayan, “Alata’dan çıkan atıklar dışında dışarıdan malzeme getirildiği” ve bu durumun çevreyi kirlettiği konusunda ciddi endişeler olduğunu vurguladı.
Ayan, tesisin kurulumunda gerekli yasal izinlerin alınıp alınmadığına dikkat çekti. “Söz konusu arazinin 1. Derecede doğal sit alanı olduğu ve burada inşaat yapmanın suç olduğu biliniyor. Bu bağlamda, ilgili kurumların görüşleri ve inşaat ruhsatı alınıp alınmadığı sorusu yanıt bekliyor” dedi.
Aldo Gurup, aldıkları ÇED gerekli değildir belgesinin geçerliliğini savunsa da, Ayan bu belgenin yalnızca Ar-Ge çalışmaları için geçerli olduğunu belirtti. Yasal çerçevenin ihlal edildiği iddialarının da ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.
Ayan, Alata Araştırma Enstitüsü’ndeki güvenlik uygulamalarını da sorgulayarak, tesisin kendi kapılarından malzeme girişinin denetlenip denetlenmediğini merak etti. “Tesisin nasıl bir denetim mekanizması içinde çalıştığına dair belirsizlikler var” ifadesini kullandı.
Alata’daki tesisin varlığı ve işleyişi, çevresel etkileri ve yasal durumu konusunda tartışmalar sürüyor. Hem Aldo Grup’un savunmaları hem de eleştiriler, bölgedeki gelişmelerin daha dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğini gösteriyor.
Mersin Portal-Haber Merkezi