banner308

Başkan Büyükşehir Meclisinde Eleştirilere Cevap Verdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, faaliyet raporu görüşmelerinde Başkan Kocamaz’a vaatleri, yaptıkları ve yapamadıkları ile ilgili hesap sordu. Meclis üyeleri özellikle nükleer, borçlanma, imar planları, otogar ve bilboordlar üzerinden eleştirilerde bulundu.

Başkan Büyükşehir Meclisinde Eleştirilere Cevap Verdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, faaliyet raporu görüşmelerinde Başkan Kocamaz’a vaatleri, yaptıkları ve yapamadıkları ile ilgili hesap sordu. Meclis üyeleri özellikle nükleer, borçlanma, imar planları, otogar ve bilboordlar üzerinden eleştirilerde bulundu.

13 Nisan 2018 Cuma 10:22
Başkan Büyükşehir Meclisinde Eleştirilere Cevap Verdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıda AKP, CHP ve bağımsız meclis üyelerinin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın, 4 yıllık görev süresine ilişkin eleştirileri öne çıktı.  CHP’li Akın Güneş, AKP’li İsmail Yerlikaya ve bağımsız üye Mustafa Güler’in söz aldığı toplantıda Başkan Kocamaz’a yönelik özellikle nükleer, borçlanma, imar planları, projeler, hizmetler, bilboordlar ve otogar üzerinden eleştirilerde bulunuldu. Başkan Kocamaz’ın eleştirilere verdiği sert yanıtlar nedeniyle zaman zaman tansiyonunun yükseldiği mecliste, özellikle imar planlarının meclis üyeleri ile paylaşılmamasına yönelik tepkilere, “Nokta nokta, parsel bazında biz bunu görelim diyorsanız burada, bu ısrar bizim aklımıza başka şeyler getir” açıklaması, CHP’lileri adeta ayağa kaldırdı. 
Kocamaz’ın hakkındaki eleştirilere “Bekara karış boşamak kolay. Bekar adam ne karı derdi ne çocuk derdi bilmez. Dışarıdan ahkam keser” söylemleri de yanıt verdi.

BÜROKRASİ VE SİYASİLERİ HEDEF GÖSTERDİ
Son 4 yıldır yönetimde olmasına rağmen hakkındaki eleştirilere önceki dönem belediye başkanlarının yapmadığı hizmetleri gündeme getirerek yanıt vermeye çalışan Burhanettin Kocamaz, söz verdiği proje ve hizmetlerin hayata geçmesine yönelik ise bürokrasi ve siyasileri hedef gösterdi. “İmar planları için harekete geçtik ama 100 binlik Çevre Düzeni Planı’na 2 binin üzerinde itiraz geldi. Bin bir türlü engellemeler ile karşılaştık. Bürokrasi, siyasetçiden daha fazla direniş gösteriyor, birilerine yaranabilmek için. Bunun yanında siyasilerin engellemeleri, şikayetler, müfettişler oluyor. 3,5 yılda planı bakanlıktan zar zor çıkarttık. İş geciktiği için 5 binlik planları ancak gündeme getirdik. Planlar ile ilgili karar oy birliği ile alındı, burada sizin de oyunuz var. Bu popülist yaklaşımlar ile bu kenti birlikte yönetme anlayışımız her geçen gün azalır” dedi. 

“NÜKLEER SANTRAL İÇİMDEN GEÇMİYOR”
Nükleer ile ilgili ise açtığı davayı hatırlatan Kocamaz, yetkisi olmamasına rağmen meclisten temenni kararı da aldığını söyledi. “Konuşmak kolay” diyen Kocamaz, “Akkuyu’da temel atılmadan iki gün önce Danıştay’a açtığımız davanın red kararı geldi ve temeli attılar. Sadece söylemle değil eylemde bizim yetkimiz ne, bunu da göz önüne alırsak halkı daha doğru bilinçlendirmiş oluruz. Nükleer santral benim içimden geçmiyor. Ülkemizin enerjiye ihtiyacı var doğru ama başka yollar denenmeli” dedi.Bu alanda söz hakkına sahip olmadıklarını da dile getiren Burhanttin Kocamaz, limanlar, kıyılar, SİT alanları, Serbest Bölge, organize sanayi bölgesi, lojistik alanları ile ilgili de yetkileri olmadığını belirterek, “Biz neler ile mücadele ediyoruz?” dedi.
 
 

BORCUMUZ 688 MİLYON TL
Borçlanma ile ilgili de, hizmet sınırlarının artmasına vurgu yapan Başkan Kocamaz, “Mersin’de biz görevi devraldıktan sonra Büyükşehir Belediyesinin hizmet sınırları 22 katına çıktı. Devraldığımız borç yaklaşık 175 milyon TL’ydi. Biz 2015’de özel bankalardan 60 milyon borç almışız. Biz göreve gelince 3 bine yakın kapanan belediyeler ve özel idarelerden personel geldi. Ayrıca bizim devraldığımız borçları kimse konuşmuyor. Sadece Erdemli Belediyesi’nden 60 milyon TL borç geldi. İlçe belediyelerin elektrik borçları hatta unutulmuş 20-30 yıllık borçlar büyükşehirin boynuna bindi. 206’da da 50 milyon TL özel bankadan 230 milyon iller bankasından borç aldık. 2017’de son aldığımız da dahil 400 milyon TL borç aldık ve genel aldığımız borç 740 milyon TL’dir. Ama seçim öncesinden 175 milyon TL borç ile toplam borcumuz yaklaşık 900 milyon TL gibi bir rakama ulaşmıştır. Bunun yanında MESKİ’ye 70 milyon TL borç ödedik. 2017 sonu itibariyle Büyükşehir Belediyesi’nin 688 milyon TL borcu bulunmaktadır. Alanınız 22 katına çıkacak, dağı taşı asfalt yapacaksınız, meclis üyelerin davet edeceğiz, gelin buraları gezdirelim diyeceğiz, gelmeyecekler, oturdukları yerden bizi eleştirecekler.Kırsaldaki yollar perişandı. Adaletli davranacağız ve hizmeti kırsaldan merkeze getireceğiz. Kim rahatsız olursa olsun bu hizmetler gidecek.Mersin’de 509 köyün, bugüne kadar maalesef ihmal edilmiş, yapılmamış 5 bin 500 kilometre köy yol ağı var. Şuana kadar biz 5 bin kilometreyi asfaltlamış durumdayız. Borçlanmanın yüzde 90’ı asfalt için harcandı” dedi.

“BU ISRAR BİZİM AKLIMIZA BAŞKA ŞEYLER GETİRİYOR”
İmar planları ile ilgili ise özellikle planların meclis üyelerine gösterilmemesine yönelik eleştirilere sert tepki veren Kocamaz,şunları söyledi:  “Yeterli bilgi paylaşımı yapılmadı eleştirileri var. Planı ben yapmıyorum. Planı ne müteahhitler, ne de arsa spekülatörleri yapar, planı plancılar yapar. Nokta nokta, parsel bazında biz bunu görelim diyorsanız burada, bu ısrar bizim aklımıza başka şeyler getir. Plan Allah’ın kanunu değil. Buraya geldi, oy birliği ile çıktı. Elbette itirazlar olabilir. Geçen hafta binden fazla itiraz, sadece itiraz etmek olmak için, birilerinin yönlendirmesi ile yapıldığını söyledim. Bu gecekondular böyle devam etsin dersek, kentsel dönüşümü çıkarırsak planın yüzde 70’inden, dereler böyle devam etsin dersek yüzde 30’da gider ve geriye yolunmuş tavuk gibi bir plan kalır ki oda zaten bu kentin problemlerini çözmez”.

“PROJE YAPSAYDINIZ”
1923 proje açılışı ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Başkan Kocamaz, “Bu rakamın içine iftar yemeği bile konmuş’ deniliyor. Demek ki daha önceden buda yokmuş. Proje sadece bina yapmak değildir. Büyükşehir Belediyesi Mersin’de hiç ilaçlama yapmadı. İlçe belediyelerin üzerine atılıyordu kaç defa bu kavganın içerisinde bende bulunduk. Biz şimdi Mersin genelinde 80 milyon TL para ödüyoruz, bunu buraya yazmayalım mı? Sosyal projeler, engellilere evde bakım proje değil mi? Tarımsal hizmetler kapsamında 400 kilometre sulama borusu dağıttık, bu proje değil mi? üniversite hazırlık kursu açmışız. Bunlar önceden var mıydı? Bunlar proje değil mi? Sportif faaliyetler ile ilgili bir süre çalışma başlattık. Siz de bunları yapsaydınız, hizmet diye yazsaydınız,sadece konuşuyorsunuz. Türkiye’de en büyük sıkıntı bu; kimse çözüm üretmiyor, sadece eleştiriyor. Türkiye genelinde de aynı politika izleniyor, burada da aynı politika izleniyor” dedi.

HAFİF RAYLI SİSTEM NEDEN HÜKÜMET PROGRAMINA KONMADI?
Hafif raylı sistemin gecikmesinin kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyerek, topu hükümete atan Burhanettin Kocamaz, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ben Nisan’da göreve geldim, Mayıs ayında çalışmaya başladık ama kentin dişe dokunur bir Master Planı olmadığını gördük. Mecburen önce planı yaptık. Altyapı ile uğraşmayalım diyerek Monoroy yapalım dedik. Ancak başbakan bu işe ısrarla karşı çıktı.  Geçen ekim ayında da bakanlık Mersin’de Hafif Raylı Sistem yapılmasına karar verdi. Aralık’ta ihaleye çıktık ve Ağustos’tan buyana da bu işin avam proje ile 2018 programına alınması içi uğraştık ama her nedense, kader utansın bu proje o programa, ısrarlarımıza rağmen konulmadı. Kesin proje istendi. Keşke Türkiye’deki diğeri illere de aynı yaklaşım gösterilseydi. Bu çifte standarttan gerçekten rahatsızız. Aralık’ta çıktığımız ihale itirazlar nedeniyle Şubat’ta kesinleşti ve geçtiğimiz günlerde kesinleşti ve proje çalışması başladı. Kentin tüm bileşenlerini davet ettik ama maalesef yeterli ilgiyi görmediğimizi de belirtmek istiyorum”.

“BİRİLERİ ENGELLİYOR”
Otoparklar ile ilgili de, “Keşke önümüze engel çıkmasaydı da, bu otoparkların hepsini yapsaydık” diyen Burhanettin Kocamaz, Tevfik Sırrı Gür Lisesi yan tarafındaki otoparkı 3 kat aşağı indirmek istediklerini ancak bürokrasiye takıldıklarını belirtti. Kocamaz, “Burası bize tahsisli. Ancak 3 kat aşağı inmek için bize ‘yeni tahsis alacaksınız’ denildi. 2 yıldır bu tahsisi bekliyoruz ama bir türlü yapılmıyor. Birileri bunu engelliyor.Anamur kıyı şeridinde, Adnan Menderes Bulvarı’nda aynı problemler yaşanıyor. Bana yıktırdılar buradaki yapıları, beni millet ile karşı karşıya getirdiler, şimdi tahsis için geçmiş yılların parası benden isteniyor” diye konuştu. 

BERDAN FABRİKASI, FUAR ALANI OLABİLİR
Fuar alanı yapmak üzere Berdan Fabrikası’nı, belediyenin menfaatine bir durum olursa almak istediğini ve önümüzdeki hafta bununla ilgili nihai sonucun alınacağını da açıklayan Burhanettin Kocamaz, “Burayı almak için şuan uygun bir ortam var. Fabrikanın yarısı TMSF’de yarısı vakıflarda. Burayı havaalanına yakın olduğu için seçtik. Otoban bağlantısı var. Oradan daha uygun bir yer yok. Fuar olur olmaz ama bizim İŞGEM’ler yapmamız lazım. Yerel yönetimler bu tür konulara girmeli”.

BELEDİYE BİNASI İÇİN 500 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ İSTEDİ
Belediye hizmet binası için geç kalındığına dair eleştirilere de, borçlanma yetkisi isteyerek cevap veren Başkan Kocamaz şöyle konuştu; “Gelin bana 500 milyon TL borçlanma yetkisi verin, hemen harekete geçeyim zira projesi hazır. Belediyenin eti budu belli.Bu bütçe ile yapılabileceklerin azamisini yapmaya çalışıyoruz. Bizim kadar da bu işleri titiz olarak takip eden bir belediye olduğun uda düşünmüyorum. Üzerimize oynana bu kadar oyunlara, kumpaslara rağmen bu belediye, gücünün çok ötesinde hizmetleri kent genelinde yayınlaştırdı”. 

“AK PARTİ KENDİNİ SAVUNABİLİR”
Açıklamasının sonunda AK Parti’nin kendini savunabileceğini ancak CHP’nin yapılanları görmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Burhanettin Kocamaz, “Biz göreve geldiğimizde demirin kilosu 800 kuruştu şuan 2 bin 850 kuruş. Akaryakıt, döviz neydi, ne oldu? Dövizin yükselmesi bizim uykumuzu kaçırıyor, çünkü bizim bazı borçlanmalarımız hep döviz. Döviz yükseldikçe bezim verdiğimiz para ancak faize gidiyor. Onun için gerçekten işimiz kolay değil ama biz el ele verirsek birlikte gerçekten çok büyük şeyleri başaracağımıza inanıyorum” dedi. Meclis sonunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet raporu oy birliği ile kabul edildi. 

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 13.04.2018 10:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet soner 2018-04-13 16:11:42

Malum kişinin bir boy küçüğü bu hep cebe hep cebe iki göz boyama tamam 30 yıldır böyle götüruyor işi mersin yemez