Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Hatay ve Malatya'da gerçekleştirilen büyük konut ihaleleri, özellikle AKP’ye yakın şirketler arasında paylaştırıldı.
Resmi verilere göre, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde 11 şehir etkilendi ve 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Ancak, depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, birçok vatandaş hala konteyner kentlerde yaşam mücadelesi verirken, bazı şirketler için dev ihaleler ve büyük kazançlar söz konusu oldu.
Büyük İhaleler Yandaşlara Gitti:
Antakya'da 1.364 Milyon TL'lik İhale: 9 Ocak'ta yapılan ihalede, 519 konut, 5 dükkan ve 1 cami yapımı için, 1 milyar 364 milyon TL'lik ihaleyi Atlantik Grup Yapı İnşaat ve Metron Yapı Proje İnşaat iş ortaklığı kazandı. Atlantik Grup'un sahibi Atanur Tiryaki, AKP'den Ordu Milletvekili aday adayıydı.
Hatay Defne’de 2 Milyar 388 Milyon TL’lik İhale: 3 Ocak'ta yapılan başka bir ihalede, Hatay’ın Defne ilçesinde yapılacak konutlar için 2 milyar 388 milyon TL'lik ihaleyi Söğüt İnşaat aldı. Şirket yöneticisi Mustafa Akan’ın yükselişinin, AKP’li eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile olan ilişkilerinden kaynaklandığı değerlendiriliyor.
Hatay Defne’de 3 Milyar 233 Milyon TL’lik İhale: Yine aynı bölgede 1326 konut ve bir ticaret merkezi için 3 Ocak’ta yapılan ihaleyi, İntaya İntes İnşaat aldı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Mehmet Çeker’in oğlu Abdullah Çeker'in, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın kızıyla evlendiği belirtiliyor.
Malatya Battalgazi'de 3 Milyar 245 Milyon TL’lik İhale: Malatya'da yapılacak 1055 konut, 590 dükkan ve 97 ofis için 22 Ocak'ta düzenlenen ihaleyi, AKP’ye yakın Kuzu Toplu Konut İnşaat aldı.
Yeşilyurt’ta 2 Milyar 80 Milyon TL'lik İhale: Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde yapılan 858 konut için düzenlenen ihaleyi Leda Yapı aldı. Leda Yapı'nın kurucusu Nazmi Coşar, AKP ile yakınlığıyla biliniyor.
Kahramanmaraş’ta 3 Milyar 964 Milyon TL'lik İhale: Kahramanmaraş Onikişubat ilçesinde yapılacak 1455 konut için açılan ihaleyi Ahes İnşaat kazandı. Ahes İnşaat’ın yöneticilerinin AKP’li eski İstanbul Kızılay İl Başkanı Kadem Ekşi ve TOKİ eski başkan yardımcısı Mehmet Özçelik ile olan bağlantıları dikkat çekiyor.
Bu ihaleler, depremden zarar gören bölgelerdeki yeniden yapılanma sürecinde, siyasetten ve hükümetten yakın olan şirketler için büyük fırsatlar yaratırken, aynı zamanda bu süreçte şeffaflık ve adaletin sorgulanmasına yol açıyor.
Mersin Portal-Haber Merkezi