İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN VALİLERE "OPERASYONLARA İZİN VERİN" TALİMATI

Bitlis Valisi Jandarmaya OPERASYON İZNİ VERMEMİŞ
VALİLER ARTIK ANINDA OPERASYON İZİNİ VERECEKLER
Bölgede görevli üst düzey bir yetkili, gelişmeyi gecikmeli bir karar olarak değerlendiriyor. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Daha önce çözüm süreci olduğu için askere ve polise izin verilmemesi yönünde talimatlar vermişlerdi. Ancak şehitlerin gelmesi üzerine sorumluluk valilerin üzerine bırakıldı. Burada valiler siyasilerin talimatını yerine getirir. Kendi kafasına göre bir işlem yapmaz.
Şayet valiler geçmiş dönemde askere ve polise operasyon izni vermemiş ise bu siyasilerin talebi doğrultusunda olmuştur. Bunun valilerin yem olarak ortaya konulması asla kabul edilemez. Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın polis ve askerin operasyon için herhangi bir izin almasına gerek olmadığı yönündeki değerlendirmesi de doğru değil. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında Adli Yönetmelik'te değişiklik yapılarak asker ve polisin her türlü operasyon izni bölgedeki valilere devredildi.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Eylül'de katıldığı bir televizyon programında, çözüm süreci boyunca PKK'nın silah stokladığından haberdar olduklarını bizzat itiraf etmişti. 16 Eylül'de katıldığı bir başka televizyon programında ise valilerin, kendi talimatları gereği PKK'ya operasyon izni vermediğini belirtmişti. Erdoğan, 29 Eylül'deki konuşmasında ise “Kamu görevlilerinin gelişmeleri eksik veya yanlış değerlendirmesinin, bu konuda zafiyete yol açtığı anlaşılıyor.” diyerek faturayı valilere kesmişti.
Kaynak:
Bayram Kaya
Zaman