Prof. Dr. Ayas, Akdeniz kıyılarında müsilaja benzer köpüklenmelerin oluştuğunu belirterek, bu durumun çevre felaketi potansiyeli taşıdığını vurguladı. Köpüklenmenin, denizdeki azot ve fosfor yükünden kaynaklanan bazı planktonik canlıların etkisiyle meydana geldiğini söyledi. “Denizler, bize uyarılar veriyor. Mersin Körfezi’ndeki köpüklenme, dikkate alınması gereken bir durum” ifadesini kullandı.
Ayrıca, deniz ortamında yoğun olarak görülen mikroplastik kirliliğinin de ekosisteme ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Ayas, “Doğu Akdeniz, mikroplastik kirliliği için en riskli bölgelerden biri. Deniz canlıları için tehlikeli bir durum oluşturuyor” dedi.
Plastik atıkların denizlerdeki canlılar için ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirten Ayas, “Örneğin, deniz kaplumbağaları plastik poşetleri deniz analarına benzeterek tüketebiliyor. Bu durum, canlıların sindirim sistemine zarar vererek ölümlerine yol açabiliyor” dedi.
Son olarak, insanın kirlettiği denizlerin, besin zincirleri aracılığıyla tekrar insan sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Ayas, bu durumun acil önlemler alınmasını gerektirdiğini vurguladı. Mersin'deki bu uyarılar, hem yerel yönetimleri hem de halkı bilinçlendirme açısından önemli bir fırsat sunuyor.
Mersin Portal-Haber Merkezi