Washington’da düzenlenen basın toplantısında konuşan NASA’nın Gezegen Bilimi Direktörü Jim Green, “Mars, geçmişte düşündüğümüzün aksine, kuru ve çorak bir gezegen değil… Mars’ta belli şartlarda, sıvı halde su bulundu” dedi.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, günlerdir merakla beklenen Mars ile ilgili ‘büyük bilimsel keşfini’ canlı yayında tüm dünyaya açıkladı.Araştırmacılar, NASA’nın Mars Keşif Uydusu tarafından aktarılan bilgiler üzerinden açıklama yaptı.Kızıl Gezegen’de sıcak aylarda görülen ancak yılın geri kalan bölümünde kaybolan siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğu ortaya çıktı.
Basın açıklamasına katılan araştırmacılar, “Biz bizim için olan hayatı biliyoruz ve Mars’ta bugüne kadar incelediğimiz yaşam koşulları biz dünyada yaşayan canlılar için uygun olmasa da başka yaşam formları için uygun olabilir. Bunu bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey dünyadaki hayat” şeklinde konuştu.
NASA’nın Mars ile ilgili basın açıklamasına NASA Gezegen Bilimi Başkanı Jim Green, Mars Keşif Programının önde gelen araştırmacılarından Michael Meyer, Georgia Institute of Technology araştırmacılarından Lujendra Ojha, NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden Mary Beth Wilhelm, Arizona Üniversitesi Yüksek Çözünürlüklü Bilimsel Deney Görüntüleme (HiRISE) merkezinin önde gelen araştırmacılarından Alfred McEwen katıldı.
NASA’dan yetkililer, Twitter üzerinden #AskNASA etiketiyle sorulan soruları yanıtladı.
TÜM DÜNYA NEFESİNİ TUTTU
NASA’nın resmi Twitter hesabından dün atılan “Mars’ın gizemi çözüldü mü?” tweetinin ardından gözler bugün yapılacak açıklamaya çevrilmişti. NASA, Kızıl Gezegen’e dair ‘büyük bilimsel bir keşif’ açıklanacağını duyurmuştu.
‘MARSLI’ FİLMİNE GÜNLER KALA
Açıklamanın, 2 Ekim Cuma günü vizyona girecek olan Hollywood yapımı “Marslı” filminin izleyiciyle buluşmasına günler kala yapılması dikkat çekti.
MARS’TA DONMUŞ HALDE SU BULUNMUŞTU
Mars yüzeyinde suyun donmuş halde bulunduğu uzun zamandır bilinen bir gerçek. Ancak gezegende sıvı halde su olup olmadığı yıllardır sorgulanan bir konu.
2015′in ilk aylarında NASA’nın Mars yüzeyindeki aracı Curiosity, gezegenin yüzeyinde bir tür tuz molekülü olan kalsiyum perklorat bulmuştu. Bu bulgu, Mars yüzeyine yakın yeraltı su kaynakları olabileceği fikrini destekler nitelikteydi.
NASA’dan Mart ayında yapılan açıklamada ise Mars’ta bir dönem Kızıl Gezegen’in yüzeyinin beşte birini kaplayan bir okyanus olduğunu ve bu okyanusun yer yer kilometrelerce derinliğe ulaştığına dair kanıtlar bulunduğu belirtilmişti.