banner308

Ruslar, Mersin Nükleer Santrali Feshetmek İçin İhtarname Gönderdi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşaat projesinde büyük bir kriz yaşanıyor. Akkuyu’nun en büyük hissedarı Rus devlet şirketi Rosatom sözleşmeyi feshetmek için ihtarname gönderdi. Rosatom gerekçe olarak, Rus ve Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş.'nin sözleşmeye aykırı davranması, iş güvenliğini sağlayamaması ve koşulsuz ödemeleri gösterdi.

Ruslar, Mersin Nükleer Santrali Feshetmek İçin İhtarname Gönderdi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşaat projesinde büyük bir kriz yaşanıyor. Akkuyu’nun en büyük hissedarı Rus devlet şirketi Rosatom sözleşmeyi feshetmek için ihtarname gönderdi. Rosatom gerekçe olarak, Rus ve Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş.'nin sözleşmeye aykırı davranması, iş güvenliğini sağlayamaması ve koşulsuz ödemeleri gösterdi.

29 Temmuz 2022 Cuma 13:52
Ruslar, Mersin Nükleer Santrali Feshetmek İçin İhtarname Gönderdi.

Odatv'den Toygun Atilla'nın haberine göre; Akkuyu NGS’nin yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yapılan Akkuyu NGS inşaat sözleşmesini feshetmek istedi. Fesih ihtarnamesi gönderildi. Titan-2 IC İçtaş A.Ş.'ye ait e-mail ve telefonlar kapatıldı, girişlere blokaj koydu.

41 sayfalık sözleşme fesih belgesi, İngilizce Rusça olarak kaleme alındı. Sözleşmenin, İngiliz kanunları uyarınca düzenlendiği ifade edildi.Sözleşmenin feshine ilişkin ihtarname, 22 Temmuz’da Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva imzalandı ve gönderildi. Fesih, 26 Temmuz’da yürürlüğe girdi. 


İŞ GÜVENLİĞİ, GECİKME VE PARANIN USULSÜZ KULLANIMI

Her yıl işçi ölümleri ile gündeme gelen Akkuyu NGS inşaatı, sözleşme feshinin önemli bir bölümünü oluşturdu.

Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin birçok defa uyarıldığını ve iş güvenliği önlemleri alması hususunda ihtar gönderildiğini ifade eden Akkuyu Nükleer A.Ş., iş güvenliğine ilişkin önlem alınmadığını ve bu sebeple işçi ölümlerine sebep olan kazalar yaşandığını söyledi.

Sözleşme feshi ihtarnamesi belgesinde dikkat çeken bir başka maddede, sözleşme uyarınca yalnızca inşaat işlerinde kullanılması gereken avansların, Akkuyu NGS inşaatı hariç bir yere gönderildiği ifade edildi. Rosatom, hem Titan-2’ye hem IC İçtaş’a 9’ar milyon dolar (161 milyon 100 bin TL) borç verdi. Bu paranın 3 milyon 320 bin doları (59 milyon 428 bin TL), usulsüz bir şekilde harcandı.

BÜYÜK GECİKME

Fesih ihtarnamesinde ayrıca proje için gereken ilerlemelerin ve “yapıtaşlarının” vaktinde yapılmadığı, inşaat sorumluluğun üstlenen Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin sorumluluğunu yerine getirmediği, 4 numaralı güç ünitesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı ifade edildi. Güç ünitesi inşasının birer yıl ertelendiği ve genel olarak inşaatta kayda değer bir ilerleme kaydedilmediği bildirildi.

Rus devletinin nükleer enerji şirketi ve Akkuyu’nun yüzde 75 hissedarı Rosatom, Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin gerekli madde, malzeme ve ekipman tedarikini dahi yapmadığını söyledi. 2021’de beklenen madde, malzeme ve ekipman tedarikinin sadece yüzde 0,0001’i yapıldı. İnşaatta ilerleme ise beklenenin yüzde 0,34’ünde kaldı.

KOŞULSUZ ÖDEME: TAM 600 MİLYON DOLAR

Akkuyu Nükleer A.Ş., sözleşme feshi sebebiyle, Rus-Türk ortaklığıyla kurulan inşaat firması Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin toplam 600 milyon dolar (10 milyar 740 milyon TL) koşulsuz ödeme yapması gerektiğini ve son tarihin 5 Ağustos olduğunu ifade etti.

Aşağıdaki güç üniteleri için yapılması gereken koşulsuz ödeme:

1 numaralı güç ünitesi: 204 milyon dolar (3 milyar 651 milyon 600 bin TL)

2 numaralı güç ünitesi: 132 milyon dolar (2 milyar 362 milyon 800 bin TL)

3 numaralı güç ünitesi: 132 milyon dolar (2 milyar 362 milyon 800 bin TL)

4 numaralı güç ünitesi: 132 milyon dolar (2 milyar 362 milyon 800 bin TL)

Sözleşmenin feshi ile, Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin Akkuyu tesislerindeki tüm faaliyetlerine son verildi.


Akkuyu Nükleer A.Ş. Anastasia Zoteeva

SÖZLEŞMENİN TARİHİ

Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin tasarım, inşaat ve ekipman tedarikine ilişkin Akkuyu Nükleer AŞ ile Rus Titan-2 AŞ ve IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ortaklığıyla kurulan girişim arasında sözleşme 23 Temmuz 2019 tarihinde imzalandı. 

Rus devletine ait nükleer enerji firması Rosatom’un en büyük hissedarı olduğu Akkuyu Nükleer A.Ş., Titan-2 IC İÇTAŞ ile olan sözleşmesini feshetme yönünde karar aldı. 

Akkuyu Nükleer A.Ş., 41 sayfalık İngilizce ve Rusça olarak yazılmış fesih yazısının gerekçelerini oluşturan belgeyi ortak olduğu Titan-2 IC İÇTAŞ'a sundu. 

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin, sözleşme maddeleri uyarınca Titan-2 IC İÇTAŞ A.Ş. ile ortaklık sözleşmesini tek taraflı olarak fesih kararı almasından sonra gözler Enerji Bakanlığına çevrildi. 

Enerji Bakanlığı olayla ilgili nihai kararı hem Rus firması Titan-2’nin  gerekçelerini hem de IC İÇTAŞ’ın konu hakkındaki görüşünü aldıktan sonra verecek. 

İÇTAŞ KİMİN

IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu ve Başkanı ve IC Vakfı kurucusu İbrahim Çeçen

İbrahim Çeçen, 1941 yılında Ağrı'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ağrı ilinde tamamladıktan sonra Cumhuriyet Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 

İbrahim Çeçen, 1969 yılında İçtaş İnşaat'ı kurdu. 

Ağrı’da kendi adını taşıyan bir üniversitede kuran İbrahim Çeçen, öğrencilere karşılıksız verdiği burslarla da tanınıyor. 

İbrahim Çeçen, Kasım 2009’da Hürriyet'e verdiği röportajda Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgisini üniversite yatırımından sonra çektiğini ifade etmişti. 

İbrahim Çeçen o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkisinin ise Antalya Havalimanın ikinci terminalini 13 ayda bitirmesi sırasında geliştiğini söylemiş, kendisinin takdirini kazandığını belirtmişti.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 29.07.2022 14:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.