Laparoskopik yolla yapılan Tip 2 diyabet ameliyatı, ince bağırsağın son bölümünün başa, baş bölümünün sona alındığı bir yöntemdir.
Tip 2 diyabet hastaları neden ameliyatı tercih etmeli?
Dünyada kilo problemi olan şeker hastalarının sadece yüzde 7’sinin, doktorların önerilerine iki yıl uyabildiği tespit edilmiştir. Diyet, egzersiz, insülin ve ilaçlar, sadece hastanın o gününü kurtarmaya yöneliktir.Hasta o gün tatlıyı biraz kaçırmışsa, bu önlemler de işe yaramaz. En önemlisi metabolik sendromda; insülin ve ilaçla hastalığın etkilerinin tamamen ortadan kalkması mümkün değildir. İlaç tedavisinde sadece kontrol vardır ancak ameliyattan sonra hastalığın ortadan kalkma ihtimali söz konusudur.
Diyabet ameliyatı nasıl yapılır? Hasta açısından zor bir ameliyat mıdır? Riskleri var mıdır?
İnce bağırsağın son bölümünü başa, baş bölümünü sona alıyoruz. Bununla şeker hastalarının kendi vücutlarında bulunan ama kullanamadıkları insülini kullanmalarını sağlıyoruz. Bu yer değişikliğinden dolayı emilimde bir farklılık olur ancak bir yıl sonra vücut normale döner. Laparoskopik yolla (kapalı) yapılan ameliyatın 3 temel aşaması var…
Bunlardan ilki, bir tüp mide işlemi; ikincisi mide ile onikiparmak bağırsağı arasındaki bileşkenin kapatılması; üçüncüsü ise incebağırsağın başlangıç ve son bölümlerinin yer değiştirmesi. Bu yöntem kilo problemi olmayan hastalara da güvenle uygulanabiliyor.Risk oranı ise herhangi bir sindirim sistemi cerrahisindeki risk kadardır.
Öte yandan gerekli görüldüğü durumlarda; mide ve karın içerisindeki organları saran yağlı dokular üzerinde de cerrahi işlem yapabiliyoruz. Hasta, ameliyat sonrasında ne kadar fazla kilosu varsa o kadarını veriyor. Bu sonuç, ameliyatta yapılan ayarlamanın kişinin kilosuna özel olmasından kaynaklanıyor ve en büyük değişim hormonal açıdan oluyor. Zira hormonlar değişmedikçe başarısızlığa mahkûmuz.
Operasyon kaç saat sürüyor ve kaç kişilik bir ekiple yapılıyor?
Ameliyat yaklaşık 4-4.5 saat sürüyor ve 5 kişilik ekiple yapılıyor. Diyete gerek kalmıyor.
Ameliyat sonrası hastalar günlük yaşamlarında nelere dikkat etmeli?
Hastalar ameliyattan bir ay sonra sebze yemeklerine ve kıymalı yemeklere başlayabiliyorlar. 3-4 ay sonrasında ise diledikleri yemeği, diledikleri kadar yiyebilirler. Zaten bu ameliyatı olan hastalarımız çok fazla miktarda yani tıka basa yemek de yiyemezler çünkü beslenme alışkanlıkları bir yaptırım ve zorlama olmadan kendiliğinden değişir. Ameliyatın ardından eskisi kadar çok acıkmazlar ve açlık hissetmezler. Sofraya oturduklarında en fazla bir tabak yemek, onlar için yeterli olur. Söz konusu ameliyat az ama sık yemek yemelerini sağlar. Buradaki en önemli nokta; hastaların diyet yapma zorunluluğundan da kurtulmalarıdır.Bu yüzden ameliyat olduktan sonra hastalarımızın artık eskisi gibi diyet yapmalarına gerek kalmamaktadır.
Önce bypass oldu…
50 yaşındaki Fahri Onbaşı’nın da metabolik cerrahi öncesi yapılan check-up’ında kalp damarında ciddi bir tıkanıklığı olduğu tespit edildi. Onbaşı, by-pass ameliyatından 6 ay sonra metabolik cerrahi ameliyatı olup, diyabetten de kurtulacak. Onbaşı, “8 yıldır insüline bağımlı yaşıyorum. Hastaneye diyabet ameliyatı için geldim. Ancak kal-bimde sorun çıktı. Bu tespit beni ileride bekleyen kalp krizi riskimi de ortadan kaldırdı” dedi.
Bu ameliyat hayat kurtarıyor
Doç. Dr. Alper Çelik, metabolik cerrahi öncesi hastaların check-up’tan geçirildiğini belirtti. Bu aşamada her hastayı dahiliye, kalp, göğüs, nöroloji, üroloji, psikiyatri, anestezi ve göz doktorlarının inceleyerek ameliyata hazırladığını belirten Çelik, “Hastaların, bu tetkikler sayesinde bazen kalp, kanser gibi rahatsızlıkları da ortaya çıkabiliyor ve önce tedavi altına alınıyorlar. Sonra diyabet ameliyatı oluyorlar” dedi.
RÖPORTAJ: Yalçın BEL
5 senedir insülün bagımlısıyımm bende amaliyat olmak istiyorum bana yok gösterin
merhaba 59 yasindayim seker hatasiyim diyabet amaliyati hakinda bigi almak istiyorum yardimci olursaniz memnun olurum tesekur ederim
5 yıldır şeker hastasıyım tıp 1 diyor lar gündüz İnsülin i birde gece İnsülin i kullanıyorum birde iki çeşit hap iki kez şeker komasına girdim yoğun bakım a yattim