banner308

Tedavi edilen akbaba doğaya salınamadı

- Bolu'da hasta bulunduktan sonra getirildiği Burdur'daki merkezde tedavi edilen kara akbaba, verici takılarak doğaya salınmak istendi - Ekiplerce Akdağ Tabiat Parkı'na götürülen akbaba, yaklaşık 4 saatlik çabaya rağmen uçmayınca tekrar merkeze getirildi

Tedavi edilen akbaba doğaya salınamadı

- Bolu'da hasta bulunduktan sonra getirildiği Burdur'daki merkezde tedavi edilen kara akbaba, verici takılarak doğaya salınmak istendi - Ekiplerce Akdağ Tabiat Parkı'na götürülen akbaba, yaklaşık 4 saatlik çabaya rağmen uçmayınca tekrar merkeze getirildi

16 Ekim 2015 Cuma 12:40
Tedavi edilen akbaba doğaya salınamadı

BURDUR (AA) - Burdur'da bakım ve tedavisinin ardından verici takılan kara akbaba, Akdağ Tabiat Parkı'nda 4 saatlik çabaya rağmen uçmayınca doğaya bırakılamadı. 

Bolu'da yaklaşık 3 ay önce hasta bulunan kara akbaba, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Yamaç'a gönderildi. 

Yamaç, akbabanın bakım ve tedavisinin yapılması amacıyla Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu, veteriner hekim Öztürk Sarıca ile irtibata geçti.

Merkeze getirildikten sonra yaşama döndürülen akbabaya, bakım ve tedavisinin ardından uçuş antrenmanları yaptırıldı. 

- Verici takıldı

Yamaç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ali Uğur Özcan ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, merkeze gelerek kara akbabaya verici taktı. 

Yamaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, akbabayı doğaya salarak takibini yapacaklarını belirtti.

Bu türün neslinin tehdit altında bulunduğunu dile getiren Yamaç, "Türün korunması için bununla ilgili ne kadar çok veri toplayabilirsek o kadar iyi olacak. Verici takarak bu hayvanın gittiği, dolaştığı yerleri tespit edebiliyoruz" dedi. Yamaç, şunları kaydetti:

"Bazen genç bireylerde hayatta kalma oranı son derece düşük olabiliyor. Bunların hayatta kalması ve üreme olgunluğuna ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla bir ölüm olursa, nedeni bu takip sayesinde belirlenecek. Hayatta kalırsa nerelerde dolaşıyor, besleniyor, bunlarla ilgili bilgi alacağız. Genç bireyleri korumaya yönelik neler yapabiliriz, onlarla ilgili veri sağlayacağız. "

Türün Avrupa'daki dağılımına bakıldığında, en büyük ikinci popülasyonun Türkiye'de olduğunu anlatan Yamaç, "Buna rağmen sayı olarak çok azlar. Genel olarak dünyaya baktığımızda da tehdit altında ve azalmakta olan bir tür. O yüzden Türkiye için önemli" diye konuştu. 

- Uçmadı, vericiyi çıkardı

Kara akbaba, daha sonra bir kafese konularak kamyonetle Afyonkarahisar'daki Akdağ Tabiat Parkı'na götürüldü. Sırtına takılan vericiyi bir süre ısırmaya çalışan akbaba, yaklaşık 4 saatlik çabaya rağmen uçmayınca merkeze geri getirildi.

Merkezin sorumlusu Öztürk Sarıca, merkezin yakınlarında yeniden saldıkları akbabanın yaklaşık 20 dakika havada kaldıktan sonra kafeslerin olduğu bölüme indiğini söyledi.

Akbabanın buradaki köpeklerden korkarak yeniden havalandığını anlatan Sarıca, "7-8 dakika havada kaldıktan sonra çevredeki kayalıklara indi. Sonra merkeze, kulelerin olduğu yere geldi. Buradaki evcil hayvanlardan zarar görebileceğini düşünerek, onu tekrar bir süreliğine kafese alacağız" dedi.

Sarıca, bu arada akbabanın vericiyi çıkardığını gördüklerini kaydetti.

Vericiyi yetkililere teslim edeceklerini bildiren Sarıca, "Akbabanın genç birey olması ve doğal ortamda bazı tecrübeleri edinmemesi nedeniyle, doğada yalnızlıktan korktuğunu düşünüyoruz. En azından 5-6 ay sonra 1 yaş olgunluğuna ulaşacak. Bu süre sonunda yeniden salmayı deneyeceğiz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.