7. Uluslararası Tarım Fuarı Açıldı

Mersin 7. Uluslararası Tarım Fuarı, Yenişehir Fuar Merkezi’nde açıldı

7. Uluslararası Tarım Fuarı Açıldı

Mersin 7. Uluslararası Tarım Fuarı, Yenişehir Fuar Merkezi’nde açıldı

01 Mart 2012 Perşembe 20:35
7. Uluslararası Tarım Fuarı Açıldı

Mersin Tarım Fuarı’nın açılışına Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, CNR Holding Yönetim Kulu Başkanı Ceyda Erem, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile çok sayıda davetli katıldı. Vali Güzeloğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Mersin’in tarım potansiyeline dikkat çekti.
 





Mersin’in, Türkiye’nin bölgesinde ve küresel ölçekteki güvenli, güçlü yürüyüşüne katkı sağladığını, zenginlik sunduğunu, yarattığı değerle Türkiye’nin kalkınmasına çok önemli katma değer yarattığını belirterek, kentin her yönüyle kalkınmanın tarım, sanayi, hizmetler ve lojistik anlamlarından iddialı, çok önemli bir büyükşehir olduğunu vurguladı. Mersin’in tarımsal üretim alanında da bir üretim cenneti ve yeryüzü merkezi olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “Bugün Mersin, Türkiye’de tarımsal üretimin yaratılan değeri açısından birinci sırada yer alan ve 2011 yılında 3 milyar dolarlık bir tarımsal üretimi gerçekleştiren bir kenttir.
 


Meyve üretiminin Türkiye’de birincisi, sebzede üretim ikincisi olan, çiftçisinden üreticisine kadar bu başarıyı gerçekleştiren bir şehrin adıdır. Tarımsal üretimin ihracatında da açık ara bir merkezdir. Hatta hububat ve bakliyatta dünya borsa ve fiyatlamasını gerçekleştiren bir şehirdir. Bütün bu zenginlikleriyle Mersin, tarımda sadece bölgesinin ve ülkesinin değil dünyanın önemli bir üretim merkezidir” dedi.



Konuşmasında fuarların önemine de değinen Güzeloğlu, fuarların hem üreticinin hem bunu değerlendiren üretime dayalı sanayicinin hem de uluslararası karşılıklı ticaret heyetlerinin buluştuğu çağdaş zirveler olduğunu kaydetti. Mersin’in, bugün açılışı gerçekleştirilen Tarım Fuarı ile tarımda 10’u aşkın ülkenin alım heyetleri ve ulusal düzeydeki çok büyük firmaların katılımıyla bir büyük buluşmaya ev sahipliği yaptığına işaret eden Güzeloğlu, “Her fuar açılışında söylediğim ve en kısa süre içerisinde gerçekleşmesini dilediğimiz bir büyük hedef, bu fuarların küresel ölçekte uluslararası düzeyde bugünkünden çok daha ötede katılımı içerir fuarlar olmasıdır.



Türkiye ve Mersin bunu hem hak edecek hem de gerçekleştirecek bir büyüklüğün ve derinliğin adıdır. Buna bağlı olarak 2013 ve 2023 hedeflerinde Mersin’i sadece ülkemiz için değil Doğu Akdeniz havzası ve çanağının ötesinde uluslararası düzeyde bir büyük ticaretin, karşılıklı fuara dayalı ilişkilerin merkezi haline getirmek hem sorumluluğunda hem de zorunluluğundayız. Tüm aktörlerin ve kurum ve kişilerin bu hedefler doğrultusunda bütünleşmesi, enerjisini birleştirmesi bu başarıyı Mersin’e taşıyacaktır. Bu fuar, bütün bu hedeflere biraz daha yaklaşmamızı, Mersin ve Türkiye adına bu büyük paydadan daha fazla pay almamızı sağlayacaktır” diye konuştu.



“MERSİN FUARCILIK KONUSUNDA PRESTİJ YAKALADI”

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da bu yılki fuara 7’si yabancı 150 firmanın katıldığı bilgisini verirken, “İspanya, Kanada, Fransa, Çin ve Hollanda’dan direkt katılım sağlanırken; İran temaslarımızın bir sonucu olarak İran-Tebriz alım heyetini Mersin’de misafir ediyoruz. Özellikle, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki sıkıntılı olaylar nedeniyle bu bölgelerdeki fuarların uzun süre yapılamayacağını söylemiştik. Bu anlamda kriz döneminde bile fuarlarını iptal etmeyen Mersin, fuarlarında devamlılık sağlayarak, fuarcılık konusunda yükselen bir sürece girmiş ve bu alanda bir prestij yakalamıştır” ifadelerini kullandı.



Mersin’in, Türkiye’de meyve üretiminde birinci, örtü altı üretimde ikinci, sebze üretiminde üçüncü sırada yer aldığını dile getiren Aşut, şöyle devam etti: “Genel tarım üretiminde Türkiye dördüncüsü olan Mersin, tarımsal üretim değeriyle Türkiye ikincisidir. Yani Mersin tarımda katma değeri yakalayabilen bir kenttir. Tarım sektöründe çalışanlar toplam istihdamın yüzde 58’ ini oluşturmaktadır. Yani Mersin, ekmeğini tarım’dan kazanmaktadır. Tarım üretiminin her yıl yüzde 20 arttığı Mersin’in bu üretimi satması gerekmektedir. Bu anlamda, fuarlar yeni pazarlar, ürünlerimizin markalaşması ve dünyaya açılması, sektörün buluşması ve yeniliklerin takip edilmesi demektir. Bundan dolayı fuarları, tüm çalışmalarımızın vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor ve destekliyoruz.”


Forza Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Bilgin Aygül ise fuara İran ve Irak’tan alım heyetleri ile Çin’den 18 kişilik ticaret heyetinin katıldığını bildirirken, CNR Holding CEO’su Sedat Altınay da bugünden itibaren artık Mersin’de olduklarını söyledi.


Konuşmaların ardından CNR Holding Başkanı Ceyda Erem, Vali Güzeloğlu’na bir plaket sunarken, protokol üyelerine de plaket verildi. Daha sonra kurdele kesilerek CNREXPO’nun açılışı yapıldı. Vali Güzeloğlu ve protokol üyeleri, bu açılışın ardından da 7. Uluslararası Tarım Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. Güzeloğlu, 3 ayrı holde kurulan stantları da tek tek gezerek, firma temsilcilerinden bilgiler aldı. Tarsus Ziraat Odası standında sezonun ilk kirazının tadına da bakan Güzeloğlu, yine sezonun ilk karpuz ve kavunu görmekten de büyük mutluluk duyduğunu belirtti.


7. Uluslararası Tarım Fuarı, 1-4 Mart tarihleri arasında açık kalacak ve 10.00-20.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.