Esenyurt, Mardin, Batman ve Şanlıurfa Halfeti Belediyeleri’ne atanan kayyumlara karşı çıkan hukukçular, yerel yönetimlerin halkın kendini yönetmesine örnek teşkil ettiğini belirterek, kayyum uygulamasının demokratik değerlere aykırı olduğunu vurguladı.
Kayyum Atamalarına Hukuki Tepki
Mersin'den de imza veren eski baro başkanlarından avukat Bilgin Yeşilboğaz, kayyum atamalarının demokratik hakları ihlal ettiğini ve hukukun temellerini zedelediğini ifade etti. Yeşilboğaz, "Devletler, halkına eşitlik ve özgürlük sunarak yönetime katılma imkânı sağlayan demokrasiyi en ideal sistem olarak benimsemiştir. Yerel yönetimler, halkın kendini yönetmesi adına örnek olmalı, ancak kayyum uygulamaları tam tersi bir durumu yaratmaktadır" dedi.
Geçtiğimiz günlerde, İstanbul’un Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından, 4 Kasım 2024 tarihinde Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Şanlıurfa Halfeti İlçesi Belediye Başkanlıkları’na da kayyumlar atandı. İçişleri Bakanlığı, bu atamaların gerekçesi olarak, belediye başkanları hakkında seçim öncesinde açılan soruşturma ve kovuşturmaları gösterdi.
Avrupa Konseyi ve AİHM Uyarıları
Avrupa Konseyi, kayyum uygulamalarının Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırı olduğuna dikkat çekerek Türkiye’yi uyardı. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de bu uygulamaların demokratik temsil hakkını zedelediğine yönelik görüş bildirdi.
"Kayyum Rejimi Hukuk Devletine Zarar Veriyor"
Açıklamada, kayyum uygulamasının, seçimle göreve gelmiş belediye başkanlarının görevlerinden alınıp yerine kayyum atanmasının; seçme ve seçilme hakkını, hukuki öngörülebilirlik ilkesini, masumiyet karinesini ve yerinden yönetim ilkesini ihlal ettiği ifade edildi. Eski baro başkanları, kayyum uygulamasının bir idari pratiğe dönüşmesini kabul etmiyor ve bu durumun toplumsal barışı zedelediğini belirtiyor.
Bu nedenle, hukukçular kayyum uygulamasının derhal son bulmasını ve görevden alınan belediye başkanlarının göreve iade edilmesini talep ediyor.
Mersin Portal-Haber Merkezi