Uzmanlar, eğer kent iklim değişimine uygun şekilde hazırlanmaz, ekosistemini koruyamaz ve sektörlerindeki faaliyetleri doğru yönetemezse, Akdeniz’in sürekli ekolojik krizlerle karşılaşan mutsuz bir coğrafya haline geleceğini vurguladı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da, kentin dinamiklerini Akdeniz’in sunduğu eşsiz doğal kaynakları korumak için hep birlikte hareket etmeye çağırdı.
Yeşil Diplomasisi Haftası Kapsamında Deniz Temizliği
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) AB Bilgi Merkezi'nin farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği Küresel Farkındalık Girişimi Sahil Temizleme Kampanyası (EU Beach Cleanup) etkinliği, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Mersin Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirildi. Etkinlik kapsamında, Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nda deniz temizliği yapıldı ve deniz kirliliği hakkında bir belgesel film hazırlandı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, deniz çöplerinin küresel bir sorun olduğunu belirterek, AB’nin ve Türkiye’nin deniz sınırlarını paylaştığını ve benzer çevresel zorluklarla karşı karşıya kalındığını hatırlattı. Çakır, çözümün birlikte üretileceğini söyledi.
Deniz Kirliliği ve İklim Değişiminin Akdeniz Üzerindeki Etkileri
Forumda söz alan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyeleri, deniz kirliliğini etkileyen birçok faktör olduğunu ve özellikle nehir kenarındaki ekosistem tahribatının bu sorunu derinleştirdiğini ifade ettiler. Dr. Korhan Özkan, nehirlerden denize gelen kirliliğin besin emisyonlarını etkilediğini ve kıyılara ulaşan her türlü kirliliğin ekosistemi olumsuz etkilediğini vurguladı. Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Akdeniz havzasının dünyadaki iklim değişiminden en fazla etkilenecek üç havzadan biri olduğunu dile getirirken, Dr. Mustafa Mantıkçı, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinden gelen endüstriyel atıkların, evsel atıkların ve tarımsal gübrelerin denizleri tehdit ettiğini söyledi.
Mersin’in de dahil olduğu Akdeniz’in bu tehditle karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, bölgedeki ısınma ve kuraklık seviyelerinin tüm dünyadan daha yüksek olmasının beklendiğine dikkat çektiler. Belgeselde, Marmara Denizi ve İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik olayları hatırlatılarak, Mersin’in de benzer tehditlerle karşılaşabileceği vurgulandı. Deniz canlılarının, insan sağlığının ve denizlerden elde edilen ekonominin bu süreçten nasıl etkileneceği anlatıldı.
Ekosistem Yıpranıyor: Kirlilik Artıyor
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, insan faaliyetlerinden kaynaklanan kirliliğin, 2050 yılına kadar denizlerde balıktan fazla plastik olmasına yol açabileceğini hatırlatarak, bu tehdidin ciddiyetine dikkat çekti. Dr. Korhan Özkan, ekosistemlerin zaten başka stresler altında olduğunu ve kirliliğin bu baskıları artırarak, toplu yıkımlara yol açabileceğini belirtti. Özkan, bu durumun balık ölümleri ve alg patlamaları gibi sorunları yoğunlaştırabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Salihoğlu, kirliliğin etkisiyle bölgede denizanası ve istilacı türlerin arttığını söyledi, bu da ekosistemin bozulmasına yol açtığını belirtti. Dr. Mantıkçı ise kirliliğin sofralara da yansıyarak balık türlerinin kaybolmasına neden olabileceğini, bunun da gıda güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Çözüm İçin Birlikte Hareket Edilmeli
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, MTSO AB Bilgi Merkezi’nin başlattığı projenin çok değerli olduğunu belirterek, denizleri korumak için vatandaşların ve tüm paydaşların el birliğiyle çalışması gerektiğini söyledi. Halisdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, Seyhan Nehri'nden Çeşmeli Irmağı’na kadar uzanan 53,5 kilometrelik alanda, ticari gemilerin çevreye verdiği zararı engellemek amacıyla elektronik gemi denetleme sistemi kurduklarını ve bu alanda idari yaptırımlar uygulandığını aktardı.
Akademisyenler, günümüzde hem küresel hem de bölgesel boyutta çevre sorunlarının kabul edilip önlem alınmaya çalışıldığını ancak yeterli önlemlerin alınmaması durumunda sorunların daha da büyüyeceğini vurguladılar. Çözümün mümkün olduğunu belirten uzmanlar, alınacak önlemlerin sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizdiler.
"Hepimiz Daha Fazlasını Yapmalıyız"
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, sözlerine şu şekilde son verdi: "Hepimizin daha fazlasını yapabileceğine inanıyoruz. Akdeniz’in bizlere sunduğu eşsiz doğal kaynakları korumalı, sahillerimizi ve kıyılarımızı temiz tutmalı, plastik tüketimini azaltmalı ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemeliyiz." Çakır, herkesin bu küresel soruna katkı sağlaması gerektiğine vurgu yaparak, çözümün kolektif çaba ile mümkün olduğunu ifade etti.
Mersin Portal-Haber Merkezi