banner311

Bu Sorular Yanıt Bekliyor!..

Binlerce hastanın tedavi edildiği ve yine binlerce öğrencinin eğitim aldığı Mersin Üniversitesi kampusü içerisinde Üniversite, Büyükşehir Belediyesi ve Hayvan Dostları Derneği’nin ortak protokolle hayata geçirdiği Geçici Hayvan Bakımevi’ne yönelik hastalık iddiaları ve taşınma tartışması sürerken yetkili kurum ve kuruluşların sessizliği dikkat çekiyor.

Bu Sorular Yanıt Bekliyor!..

Binlerce hastanın tedavi edildiği ve yine binlerce öğrencinin eğitim aldığı Mersin Üniversitesi kampusü içerisinde Üniversite, Büyükşehir Belediyesi ve Hayvan Dostları Derneği’nin ortak protokolle hayata geçirdiği Geçici Hayvan Bakımevi’ne yönelik hastalık iddiaları ve taşınma tartışması sürerken yetkili kurum ve kuruluşların sessizliği dikkat çekiyor.

29 Eylül 2015 Salı 10:35
Bu Sorular Yanıt Bekliyor!..
Bakımevi sorumlusu Hayvan Dostları Derneği Başkanı Nilgün Derviş, hastalık iddiaları ile ilgili ikinci laboratuar sonucunu beklediklerini açıklayarak, “Madem hastalık tespit edildi neden yetkililer tarama yapmıyor? Burayı karantinaya almıyor?” diyerek, tesisin kapatılması halinde içindeki 600 hayvana ne olacağı sorularına yanıt istedi. 
 

Büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumluluğunda olan hayvan barınakları ve geçici bakımevleri ile ilgili Mersin 2 yıl önce farklı bir proje hayata geçirdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mersin Hayvan Dostları Derneği arasında yapılan protokol ile üniversite kampusü içerisinde, belediye desteğiyle, dernek yönetiminde bir geçici hayvan bakımevi kuruldu.



Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin eleman, araç ve malzeme desteği verdiği tesis, bugüne kadar Mersin Hayvan Dostları Derneği tarafından diğer ihtiyaçları karşılanarak yönetildi. Dönem dönem dernek çalışmaları çeşitli şekillerde eleştirilirken, bazı dönemler hayvanların aç bırakıldığı işkence edildiği gibi iddialarda gündeme geldi.



YARDIM EDİYORUZ DEMEKLE YETİNİLDİ

Ancak son olarak bayram öncesi yaşanan ‘hastalık’ iddiası ve üniversite yönetiminin bakımevinin kampüsten taşınması talebi gündeme bomba gibi düştü. Mersin Üniversitesi yönetimi zehir zemberek bir açıklama yaparak, Büyükşehir Belediyesi yönetiminde olmakla itham ettiği barınakta, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘hastalıklı hayvan’ tespit edildiğini ve tesisin tasfiyesini istediğini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi’nin gecikmeli yanıtında ise bakımevinin dernek tarafından yönetildiği belirtilerek, “Biz sadece yardım ediyoruz” denilmekle yetinildi.



BELEDİYE YENİ BİR YERE TAŞIYABİLİR

Böylesine ciddi iddialar karşısında kurmakla, yönetmekle ve de bünyesinde bulunan Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kanalıyla denetlemekle yükümlü olduğu tesiste yaşananlara sessiz kalan Büyükşehir Belediyesi, geçen ay Valilikte taraflar arasında yapılan toplantıda alınan tavsiye niteliğindeki ‘Belediye yeni bir yer belirleyerek, bakımevini taşıyabilir’ kararını da gündeme getirmedi.Kurumlar arasında bir aydır tartışmalı bir süreç yaşanmasına ve halk sağlığını tehdit eden iddialar gündeme gelmesine karşın bakımevinin akıbetine ilişkin henüz bir adım atılmadı.



“BİLİNÇLİ OLARAK YIPRATILIYORUZ”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mersin Hayvan Dostları Derneği Başkanı Nilgün Derviş, bazı kesimler tarafından bilinçli olarak yıpratılmaya çalışıldıklarını ancak konunun tesisin kapanmasına kadar geldiğini ve artık işin çığırından çıktığını söyledi.

Gerek belediyenin yükünü almak, gerekse de hayvanlara gönüllüler aracılığıyla merhamet ve sevgiyle bakmak için bu göreve talip olduklarını ve 2 yıldır başarılı işlere imza attıklarını bildiren Derviş, bir hayali gerçekleştirdiklerini, zira Türkiye’de bu tür tesislerin belediyeler tarafından yönetildiğini işaret etti.



“BAŞARIMIZI ÇEKEMEDİLER”

“Rektörlüğün arsa vermesi, belediyenin destek olması ile 2 yıldır da çok güzel işler yapıyoruz” diyen Nilgün Derviş, “Ancak birileri bizimle uğraşıyor. ‘Neden bakımevini o dernek yönetiyor da biz yönetmiyoruz?’ diyen bazı kıskançlar bizi yıpratarak, belediye ve üniversitenin desteğini çektirmek için çalıştılar. Amaç barınağın kapatılması değil, onlarla yola devam edilmesiydi ancak işler çığırından çıktı” dedi.



SONUÇ BEKLENİYOR!

Üniversite yönetiminin dile getirdiği ‘hastalık’ vakası tespiti ile ilgi de konuşan Derviş, “Bir köpekten kan örneği alındı ve daha rapor gelmeden ‘hastalık var’ denildi. Bu örnek pozitif çıktı. Ancak biz de bir doku örneği aldık ve laboratuara gönderdik. Şu anda sonucu bekliyoruz. Eğer sonuç negatif gelirse biz iftiraya uğramış olacağız ve hukuksal süreç başlatacağız. Ortada bir risk var ise İl Halk Sağlık Müdürlüğü neden gelip tarama yapıp, burayı karantinaya almıyor? Ayrıca geçen ay Mersin Valiliği’nde paydaşların katılımı ile bir toplantı yapıldı ve bir tavsiye kararı alındı. Bakımevinin üniversite içerisinden tasfiyesi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin başka bir yer tesis etmesi ile, barınağın oraya taşınabileceği görüşüldü. Ancak bu konuda da henüz bir çalışma yapılmış değil. 



“SAĞDUYU İLE BU İŞİ ÇÖZMEMİZ LAZIM”

Bu karışıklık kötü bir niyetle iftira ile başladı, amaç bakımevinin kapatılması değil, yönetimin el değiştirmesiydi. Ama bundan sonra ne olacağı hepimizi ilgilendiriyor. Onun için sağduyu ile kimseyi incitmeden bu işi çözmemiz lazım” diye konuştu.




Haber:
Hediye Eroğlu
Haberci Gazetesi
Son Güncelleme: 30.09.2015 12:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.