Mersin Büyükşehir Belediyesi, daha temiz ve yaşanabilir bir çevre için 7/24 çalışan projeleri ile vatandaşların takdirini kazanıyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde, Akdeniz ilçesinde gerçekleştirilen ‘Sera Atıklarının Toplanması’ projesi, üreticilerin hem maliyetlerini düşürüyor hem de organik atıkların dönüşümünü sağlıyor.
Yeni sezona hazırlanan üreticilere destek olan Büyükşehir Belediyesi, tarlasından topladığı organik atıkları boş arazilere veya diğer uygunsuz yerlere bırakmak zorunda kalan üreticilere yardımcı oluyor. Toplanan organik atıklar, Büyükşehir ekipleri tarafından katı atık ve bertaraf tesislerine taşınarak çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Bu süreç, üreticilerin iş gücü ve işçi maliyetlerinden tasarruf etmesini sağlıyor.
Seçkin: “Büyükşehir olarak daha sağlıklı bir üretim hedefliyoruz
Mersin’in örtü altı tarımında önde gelen illerden biri olduğunu belirten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan Ziraat Mühendisi Aysun Seçkin, “Örtü altı üretim sezonu sonunda kalan atıklar önceki yıllarda dere kenarlarına veya boş alanlara bırakılıyor ya da yakılıyordu. Bu durum, hem çevre hem de insan sağlığı açısından ciddi zararlara yol açıyordu. Büyükşehir Belediyesi olarak, daha sağlıklı bir üretim ortamı sağlamak amacıyla bitkisel atıkları belirli noktalarından toplayıp bertaraf tesisimize taşıyoruz ve geri dönüşümünü sağlıyoruz” dedi.
Akdeniz ilçesindeki Kazanlı, Karacailyas, Adanalıoğlu ve Abdullah Şahutoğlu mahallelerini pilot bölge olarak seçtiklerini belirten Seçkin, “Bu bölgelerdeki üreticilerimiz, bitkisel atıklarını belirlediğimiz toplama noktalarına getiriyor. Biz bu atıkları toplayarak Sarıibrahimli’deki katı atık depolama ve geri dönüşüm tesisimize yönlendiriyor ve elektrik enerjisi elde ediyoruz” şeklinde konuştu.
Muhtar Can: “Büyükşehir, üreticiyi büyük bir maliyetten kurtarıyor
Adanalıoğlu Mahalle Muhtarı Kazım Can, üreticilerin Eylül ve Ekim aylarında ekim sezonuna başladıklarını, Temmuz ve Ağustos aylarında ise sezonu bitirdiklerini ifade etti. Sezon sonunda organik atıkları çevreye bırakan üreticilere Büyükşehir Belediyesi’nin bu atıkları her yıl döküm sahasına taşıyarak çevre kirliliğini önlediğini belirten Muhtar Can, “Bu uygulama sayesinde üreticiler büyük bir mali yükten kurtulmuş oluyor ve araziler atıl kalmıyor. Çevre kirliliği de önlenmiş oluyor” dedi.
Mersin Portal-Haber Merkezi