banner311

Büyükşehir’den Muhtarlara Yönelik Afet Farkındalık Eğitimi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, muhtarlara yönelik afet farkındalık eğitimi düzenledi.

Büyükşehir’den Muhtarlara Yönelik Afet Farkındalık Eğitimi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, muhtarlara yönelik afet farkındalık eğitimi düzenledi.

05 Kasım 2024 Salı 11:03
Büyükşehir’den Muhtarlara Yönelik Afet Farkındalık Eğitimi

Eğitim, Akdeniz ve Yenişehir ilçelerindeki mahalle muhtarlarının katılımıyla Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde gerçekleştirildi. Eğitimde, AFAD ve AKUT ekipleri de yer alarak, muhtarların afetlere karşı bilinçlenmesini sağladı.

Eğitimde, muhtarların afet öncesinde ve sonrasında yapması gerekenler hakkında bilgi verildi. Güvenli toplanma alanları, tahliye planları, afet bilinci ve temel ilk yardım gibi konularda sunumlar yapıldı. Ayrıca, afete dönüşebilecek olayların yönetilmesi** ve zararların azaltılması için alınması gereken önlemler tartışıldı.

Afet İşleri Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu eğitimde yaptığı konuşmada, afetler konusunda toplumsal bilincin artırılması gerektiğini vurguladı. Dr. Zorlu, afet öncesi hazırlıkların sadece bir kurumun sorumluluğunda olmayıp, merkezi hükümetten yerel yönetimlere, STK’lara ve vatandaşlara kadar herkesin iş birliği yapması gerektiğini belirtti.

Dr. Zorlu, eğitim çalışmalarının ilk olarak muhtarlarla başlatıldığını ve muhtarların yerel yönetimler ile merkezi idare arasında köprü görevi gördüğünü söyledi. Özellikle afet anında muhtarların liderlik rolü üstlenmesinin zararları azaltma noktasında kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Sağlık İşleri Dairesi’nden Dr. Serhat Kandemir, afet anlarında temel ilkyardımın büyük önem taşıdığını ve bunun için en az 10-12 saatlik eğitim verilmesi gerektiğini belirtti. Kandemir, eğitimde temel ilkyardımın nasıl yapılacağına dair bilgiler aktardı.

Afet Eğitmeni Aziz Doğan ise, Mersin’in afetselliği hakkında bilgiler verdi. Özellikle sel ve toprak kayması gibi afet türlerine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. Doğan, “Çök-kapan-tutun” hareketini uygulamalı olarak göstererek, afet anında yapılması gereken doğru davranış biçimlerini öğretti.

Nusratiye Mahallesi Muhtarı Mehmet Dindar, muhtarların afetlerde çok önemli bir rol üstlendiğini ve 6 Şubat depreminde muhtarların çok zorlu görevler üstlendiğini belirterek, “Muhtarlar bu konuda kilit rol oynuyorlar. 2017 yılında gönüllülerle kurduğumuz Mersin Arama Kurtarma ekibimiz şu an bir STK olarak faaliyet gösteriyor ve afet anında kullanılmak üzere tüm gerekli malzemeleri bulunduruyoruz” dedi.

Müfide İlhan Mahallesi Muhtarı Hülya Açar, eğitimi faydalı bulduğunu ve afetlere karşı bilinçlenmenin önemini vurguladı. Hürriyet Mahallesi Muhtarı İsa Can Özçiçek ise, bu tür eğitimlerin insanları daha bilinçli hale getirdiğini ve mahallelerde de benzer eğitimlerin yapılması gerektiğini belirtti.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.