banner308

Büyükşihir Doktorundan Corona Virüsü Hakkında Bilgi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat Bakır tarafından personele “Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları” konulu eğitim verildi. Eğitimde ayrıca, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 18 ülkeye yayılan Corona virüsü hakkında da bilgilendirici paylaşımlar yapıldı.

Büyükşihir Doktorundan Corona Virüsü Hakkında Bilgi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat Bakır tarafından personele “Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları” konulu eğitim verildi. Eğitimde ayrıca, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 18 ülkeye yayılan Corona virüsü hakkında da bilgilendirici paylaşımlar yapıldı.

04 Şubat 2020 Salı 10:16
Büyükşihir Doktorundan Corona Virüsü Hakkında Bilgi

Virüslerden korunabilmek adına eldiven ve maske kullanımının önemine dikkat çeken Bakır, “Fark edemeyeceğiniz bir sürü hastalığı basit bir eldiven yardımıyla, basit bir maske yardımıyla atlatabilirsiniz” dedi.Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın hizmet içi eğitimleri kapsamında personele yönelik düzenli olarak yapılan eğitimlerde bu ay “Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları” anlatıldı. Bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgilendirmede bulunan Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat Bakır, eğitimde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 18 ülkeye yayılan Corona virüsü hakkında da bilgilendirici paylaşımlarda bulundu.

Çalışanların bulaşıcı hastalıklara yakalanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor

Toroslar Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’nde toplam 53 personele verilen eğitimle, bulaşıcı hastalıkların meslek hastalıklarına dönmesinin engellenmesi ve çalışanların bulaşıcı hastalıklara yakalanması ile bu yönde yaşayacakları mağduriyetin önüne geçilmesi hedefliyor. Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat Bakır, işle ilgili enfeksiyonların mesleksel hastalıklar arasında üçüncü sırada bildirildiğini belirterek, “İşle ilgili enfeksiyonlar en sık sağlık çalışanlarında görülüyor. Hastalarla temas ettiğiniz için sizler de sağlık çalışanı gibi nitelendiriliyorsunuz bu konuda. Sağlık sektöründe bulaşıcı hastalıkların önemli bir kısmının iş kazasına bağlı geliştiği bilinmektedir. Özellikle kesici-delici alet yaralanmaları ve kan ve vücut sıvılarının sıçramaları mesleksel bulaşıcı hastalıklara yol açan başlıca iş kazası türleridir” dedi. 

Bakır: “Fark edemeyeceğiniz bir sürü hastalığı basit bir eldiven ve maske yardımıyla atlatabilirsiniz”

Virüslerden korunabilmek adına, eldiven ve maske kullanımının önemine dikkat çeken Bakır, “Biz kendimizi korumazsak hiçbir şey bizi koruyamaz, öyle düşünün. Çünkü tanı konulmamış bir sürü viral ve bakteriyel enfeksiyonu, fark edemeyeceğiniz bir sürü hastalığı basit bir eldiven yardımıyla, basit bir maske yardımıyla atlatabilirsiniz. Eldiveni ne zaman, maskeyi ne zaman takalım diye soracaksınız. Kişilere temas etmeden önce takmanız gerekiyor. Onun haricindeki her adımda bu toksik maddelere bir nebze daha yakalanma ihtimaliniz var. Kişilerin evine girmeden önce maskenizi, eldiveninizi ve koruyucu giysilerinizi giymeniz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Corona virüsü ile ilgili de personel bilgilendirildi

Bakır, işçi gruplarına göre mesleksel bulaşıcı hastalıklar, hastane ortamında bulunan tehlike ve riskler gibi tabloları da personel ile paylaştı. Bakır, eğitimde ayrıca Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 18 ülkeye yayılan Corona virüsü hakkında da bilgilendirici paylaşımlar yaptı.  Corona virüsünün nereden çıktığı hakkında küçük bilgiler veren Bakır, “Corona virüsünden, normal solunum yolu enfeksiyonundan nasıl korunuyorsak, öyle korunmaya çalışacağız. Yanımızda insanlar hapşururken, öksürürken ellerini kapatmaları konusunda uyarabiliriz. Bizde de herhangi bir virüs varsa biz de ağzımızı, burnumuzu kapatarak hapşurup, öksürmeliyiz. Sarılmayı çok seven bir milletiz. Mümkünse bu temas halimizi azaltmamız gerekiyor. Bir merhaba yeterli bence selamlaşmak için ama ne kadar çok sarılma, o kadar çok virüs, o kadar çok bakteri, o kadar çok enfeksiyon. Corona virüsünün diğer domuz ve kuş gribinden çok farkı yok. Bulaştırıcılık oranının biraz daha fazla olduğu söyleniyor. Korunma şekli aynı” dedi.

Bulaşıcı hastalıklar ne demektir?

Bulaşıcı hastalıkların mikroorganizma denen çok küçük canlıların neden oldukları hastalıklar olduğunu aktaran Bakır, bulaşıcı hastalıklara nelerin neden olduğunu da anlattı.  Bakır, bulaşıcı hastalıklara farklı mikroorganizmaların neden olabileceğini ve bunların virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler olduğunu dile getirdi.Bulaşıcı hastalıkların bulaşma yöntemlerini de paylaşan Bakır, bulaşıcı hastalıkların doğrudan ya da dolaylı temas ile bulaşabileceği gibi, virüs veya bakteri taşıyan böcek ısırıkları ya da gıdalar yoluyla da bulaşabileceğini ifade etti.Hava yolu ile bulaşan, yiyeceklerle veya suyla bulaşan, hastalık taşıyıcı canlılarla bulaşan, dokunma ve eşyalarla bulaşan hastalıkları da tek tek anlatan Bakır, bu hastalıklardan korunma yöntemlerini de sıraladı.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.