banner311

“CHP Kadınların Evidir“

CHP Mezitli Kadın Kolu Başkanı Candan Darıcılı

“CHP Kadınların Evidir“

CHP Mezitli Kadın Kolu Başkanı Candan Darıcılı

02 Mart 2012 Cuma 12:04
“CHP Kadınların Evidir“

CHP Mezitli Kadın Kolu Başkanı Candan Darıcılı 26 Şubat Pazar günü yapılan 16. Olağanüstü Kurultay’da kabul edilen yeni tüzüğe göre kadın kotasının % 25′ten % 33′e çıkarıldığını belirterek CHP’nin tüm kadınların evi olduğunu ve bu olayın kadınların siyasi yaşama katılmasını sağlamada büyük bir devrim olduğunu ifade etti.

 
Candan Darıcılı, bundan böyle genel ve yerel seçimlerin yanı sıra örgüt yönetiminde, kongre-kurultay delegeliklerinde kadınların en az yüzde 33 olarak temsil edileceğini açıklayarak, tüzük içerisinde de kadınlara yönelik birtakım düzenlemeler, iyileştirmeler getirildiğini kaydetti.


Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak tüzüğün yeni şekli hakkında bilgiler aktaran Darıcılı, “CHP’li kadınlar olarak tüm kadınlarımızı partimize üye olmaya, CHP çatısı altında çocuklarımız için, geleceğimiz için, demokratik haklarımız için birlikte, el ele, omuz omuza, gönül gönüle çalışmaya davet ediyoruz” dedi.

 
CHP Mezitli İlçe Başkanı Candan Darıcılı yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 
“26 Şubat Pazar günü yapılan 16. Olağanüstü Kurultay’ımızda kabul edilen yeni tüzüğümüzde kadın kotasını % 25′ten  % 33′e çıkardık. Kadınlara erkeklerle eşit toplumsal hakları ve seçme-seçilme temelinde siyasal eşitlik haklarını vererek Cumhuriyet Devrimi’ni taçlandıran CHP, şimdi de AKP’nin kadını toplumsal yaşamdan uzaklaştırma baskısına karşı büyük bir atılım yaptı. Kadın kotası “cinsiyet kotası” oldu; yüzde 25’ten “en az yüzde 33”e yükseldi; kota genel – yerel seçimlerde, örgüt yönetiminde, kongre-kurultay delegeliklerinde zorunlu uygulama olarak benimsendi. Yeni düzenleme şöyledir:

 
Cinsiyet Kotası

 
“MADDE 61a- Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde, parti meclisi seçiminde, il, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların tespitinde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanır.”

 
“KADIN VE GENÇLİK KOLLARINA BÜTÇE…”

 
Kadın örgütlenmesi ile ilgili tek yenilik bu değildir. CHP’nin madde-3’te sıralanan amaçlarından biri, “cinsiyet eşitliğinin toplumsal yaşamın her alanında uygulanmasını sağlamak, kadına karşı her türlü şiddeti önlemek” olarak belirlenmiştir. Tüzük, kadın kolları yapılanmasını, madde 23’te sayılıp sınırlandıran “parti örgütü” başlıklı maddeye dahil ederek, konumu bakımından güçlendirmiş ve tanınırlığını Tüzük hükmü haline getirmiştir. Madde 29, 33, 37 ve 39’da kadın kolu başkanlarının ilçe ve il yönetim kurulu ile MYK ve Parti Meclisi toplantılarına katılabilmeleri, görüşlerini açıklayarak önerilerde bulunmaları benimsenmiştir.



Madde 39’da Merkez Yönetim Kurulu’nda görevli genel başkan yardımcılığının unvanı “Kadın Örgütlenmesi” iken, yeni Tüzük’te bu unvan “Kadın Örgütlenmesi ve Politikaları” olarak işin doğasına daha uygun ve daha tam hale getirilmiştir. Görev yeri, politika belirleme ve örgütlenme işlevlerinin birbirinden ayrılmaz bütünlüğüne koşut hale getirilmiştir. Kendine özgü hiçbir gelire sahip olmayan kadın kolları, yeni Tüzük ile birlikte, harcamalarını planlayabilecek bir yapıya dönüşmüştür. Tüzüğe yeni eklenen 41/a maddesine göre, her ilçe ve ilin, yıllık bütçesinden “toplam en az yüzde 10 olmak kaydıyla yeter miktarda payı, kadın ve gençlik kolları için ayırmak zorundadır.” Genel merkez de, “partinin yıllık bütçesinden yeter miktarda pay ayırır.” Bunlara ek önemli bir hüküm ise şudur: “Bu paylar belirlenirken ilgili kol yönetiminin görüşü alınır.” Böylece kadın kolları, yıllık çalışma planını oluştururken önünü daha net görebilecek ve hiç kuşkusuz şimdiye dek olduğundan daha etkili işler yapabilecektir.

 
Danışma Kurultayları arasında, eskiden beri önemli bir yeri olan Kadın Kurultayı toplantısı sonunda bir rapor hazırlanması; yerel ve genel seçimlerden sonra en geç iki ay içinde seçimsiz olarak toplantıya çağırılması; kadın kollarının bu yollarla parti örgütlenmesine ve çalışmalarına yön verecek önerilerinin kurumsallaştırılması, yeni hükümler arasında yer almaktadır. (Madde 56/C)

 
CHP BÜTÜN KADINLARIN EVİDİR”

 
Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Kurultay’da yaptığı konuşmada şöyle diyordu:

 
“CHP bütün kadınların evidir. Kapımız sonuna kadar açık. CHP kadın kotasını yükseltiyoruz. Bu siyasette, kadın siyasetinde ikinci büyük devrimdir. Birinci büyük devrime CHP imza attı ve seçme seçilme hakkını getirdi. İkinci büyük imzayı yine CHP atıyor ve batı siyasetinde olduğu gibi kadın kotasını yüzde 33’e çıkartıyor. Gücünüzü bölmeyin ve halk için çalışın. Size güveniyorum. Kız çocuklarının okuması için mücadele edin. Meclisteki 4+4+4 yasasını şiddetle protesto ediyorum. CHP, kadınlara haklarını verecek. Kadınlardan daha fazla çalışmasını bekliyoruz. Toplumun kılcal damarlarına inmek kadınların görevidir. Kimseyi ötekileştirmeden inancına ve kimliğine bakmadan her kadını CHP’nin görkemli çatısı altına bekliyoruz.” Bizler de, CHP’li kadınlar olarak Genel Başkanımızın çağrısını yineliyor ve tüm kadınlarımızı Partimize üye olmaya, CHP çatısı altında çocuklarımız için, geleceğimiz için, demokratik haklarımız için birlikte, elele, omuz omuza, gönül gönüle çalışmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.