banner308

CHP'li Seçer'den TMO'ya Uyarı

Meclis Tarım Komisyonu üyesi CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin ve Adana'da mısır hasadının sorunlarla başladığını belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) etkin alım yapması konusunda uyardı.

CHP'li Seçer'den TMO'ya Uyarı

Meclis Tarım Komisyonu üyesi CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin ve Adana'da mısır hasadının sorunlarla başladığını belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) etkin alım yapması konusunda uyardı.

21 Ağustos 2013 Çarşamba 11:10
CHP'li Seçer'den TMO'ya Uyarı
CHP Milletvekili Seçer, Akdeniz’de başlayan mısır hasadı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Mersin ve Adana’da mısır hasadında sorunlar yaşandığını ifade eden Seçer, üreticilerin önemli sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Bu yıl üretimin fazla olması ve alıcıların isteksiz görünmesinin, üreticiyi ürününü satmakta sıkıntıya soktuğuna işaret eden Seçer, “Bu konuda daha önce açıklama yapmış ve etkin alım yapılması konusunda ısrarlı uyarılarda bulunmuştuk. Ardından TMO müdahale alım fiyatlarını açıkladı. Ancak TMO etkin bir alım yapmadı, hala da yapmıyor” dedi.



TMO’nun etkin alım yapmasının üreticinin sorunlarını aşmasında büyük önemi olduğunun altını çizen Seçer, alım konusunda ürün kalite standartlarında ağır koşullar öne sürülerek fiyattan yüksek kesintiler yapıldığına dikkat çekti. Sadece müdahale alım fiyatını açıklamanın yeterli olmadığını dile getiren Seçer, şunları kaydetti: “Bu yılki rekoltenin geçen yılkinin 1 milyon ton üstüne çıkarak yaklaşık 5,5 milyon tona ulaşması bekleniyor. Üretimdeki artış konusunda ve TMO’nun tutumu hakkında uyarıda bulunmuş, etkin alım yapması konusuna dikkati çekmiştik.



Çukorova’da mısır hasadı başladı ve TMO'nun açıkladığı fiyat; ton başına 640 lira. Ancak 640 TL bir aldatmacadan ibaret. Neden? Çünkü alım fiyatı 640 TL, ancak TMO alım için ürün kalite standartlarında ağır koşullar öne sürüyor. Bu nedenle yüksek fiyat kesintileri yapılıyor. Dolayısıyla, üretici 640 TL’den düşük fiyata satmak durumunda kalıyor. Buna ek olarak TMO ürünü almamak için her türlü bahaneyi öne sürüyor. Yani bin bir çile ile üretim yapan üreticiye adeta ‘TMO’ya ürün getirmeyin’ mesajı verilmek isteniyor. Daha işin başında TMO’nun bu tutumu, sezonda çok daha kötü günlerin üreticiyi beklediğinin bir işareti olabilir. Bir kez daha TMO’yu etkin alıma davet ediyorum.”


TMO’nun bu yıl başlattığı randevu sisteminin de üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Seçer, “Üretici, randevu sistemiyle randevusunu alıyor, ancak uzun tarihlere randevu veriliyor. Bu da üreticileri bir diğer sıkıntıyla yüz yüze bırakıyor” ifadelerini kullandı. 
Son Güncelleme: 21.08.2013 11:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.