Projeyle ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Muzaffer Can İban, "Bu proje kapsamında, 360 derece aksiyon kameralarıyla elde edilen panoramik sokak görüntülerinden bir referans veri seti oluşturulacak. Projenin özgün yönü, sokak görüntülerinin semantik segmentasyonu için yurtdışından alınan veri setleri yerine, yerel arazi kullanımı ve mimari tipolojileri dikkate alan bir veri setinin geliştirilmesidir. Bu veri seti, Mersin’in palmiye ağaçlarından esinlenerek 'PalmCity' olarak adlandırılmıştır" dedi.
Projenin ana hedefinin, panoramik sokak görüntüleri kullanarak kentsel alanlardaki binalar, yollar, yeşil alanlar ve taşıtları yapay zeka ile otomatik olarak tanımlamak ve haritalamak olduğunu belirten Doç. Dr. İban, "Segmente edilmiş görüntülerden elde edilen yeşil/bina/gökyüzü indeks değerleri coğrafi bilgi sistemine aktarılacak. Her görüntünün yüzey sıcaklığı, uydu verilerinden elde edilecek ve bu verilerle indeks değerleri arasındaki ilişkiyi inceleyen açıklanabilir bir regresyon modeli oluşturulacak. PalmCity referans veri seti ve yapay zeka modelleri, veri bağımsızlığımıza, sokak ölçeğindeki araştırmaların desteklenmesine ve diğer disiplinlerle yeni projelerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Mersin’de geliştirilecek PalmCity'nin, benzer diğer şehirlerde uygulanabilir ve genelleştirilebilir yapay zeka modelleri için önemli bir temel oluşturacağını ve benzer ülkelerdeki şehir çalışmalarında referans olarak kullanılabileceğini belirten Doç. Dr. İban, bu durumun ülkemizin akademik prestijini artıracağını da vurguladı.
1 milyon TL bütçeyle 24 ayda tamamlanması planlanan projede danışman olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Dursun Zafer Şeker, araştırmacı olarak Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Serkan Kartal ve Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü'nden Araş. Gör. Onur Can Bayrak yer alıyor.
Mersin Portal-Haber Merkezi