banner311

Hayvan Barınağında Rezillik

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yönettiği Hayvan Barınağı’nda bazı hayvanlarda hastalık teşhisi konulması ve gerekli kriterlerin de sağlanamaması üzerine Mersin Üniversitesi, barınağın sınırlarından taşınması için harekete geçti.

Hayvan Barınağında Rezillik

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yönettiği Hayvan Barınağı’nda bazı hayvanlarda hastalık teşhisi konulması ve gerekli kriterlerin de sağlanamaması üzerine Mersin Üniversitesi, barınağın sınırlarından taşınması için harekete geçti.

21 Eylül 2015 Pazartesi 09:14
Hayvan Barınağında Rezillik
Barınak ile ilgili yaşanan tüm olumsuzlukların adresi olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni adres gösteren Üniversite Yönetimi, barınağın taşınması için tavsiye kararı aldı. Büyükşehir’in devasa bütçesine rağmen barınağa ilgisizliği tepki topladı. Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, yaptığı yazılı açıklama ile sınırları içerisindeki, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilen Hayvan Barınağı ile ilgili zehir zemberek açıklamalar yaptı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı’nın, 2013 yılında Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi içerisinde kurulduğunun anımsatıldığı açıklamada, bu tarihten buyana üniversite yerleşkesi içerisinde yer alan Geçici Hayvan Bakım Evi’nin, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Hayvan Dostları Derneği’nin idaresinde olduğu vurgulandı.



ÜNİVERSİTE: “HEDEF GÖSTERİLDİK”

Üniversitenin barınak için sadece yer tahsisinde bulunduğunun altının çizildiği açıklamada, “Söz konusu barınağın personeli ve ihtiyaçları Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanmakta, yönetimi ise Hayvan Dostları Derneği’nce yürütülmektedir. Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı belirtilen tarihten bu yana yukarıda da açıklandığı gibi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Hayvan Dostları Derneği’nin yönetiminde çalışmalarına devam etmiştir. Ancak bu süreç içerisinde yaşanan olumsuzluklar bazı basın yayın organlarınca haber yapıldığında barınak ‘Mersin Üniversitesi Geçici Hayvan Bakımevi’ olarak anılmış olup bu türden haberlerde Mersin Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi yönetimi suçlanarak hedef gösterilmiş ve gösterilmektedir. Gerçekleri yansıtmayan, Mersin Üniversitesi ve yönetimini,  Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı’nın sahibi, işleticisi vb. göstererek kamuoyunu yanıltmak üzere gerek yazılı basın gerekse internet ortamında yayın yapan tüm kişi ve kurumlardan gelen bu türden haberlerin dikkate alınmamasını rica ederiz.



BARINAK, HASTANE İÇİN RİSK

Bilindiği gibi Mersin Üniversitesi, 40 bin kadar öğrencisi ve 3 bin civarında akademik ve idari personele sahip büyük bir kurumdur. Aynı kampüs içerisinde bulunan Tıp Fakültesi Hastanesi hastaları için oluşan risk de ayrıca düşünülmelidir. Mersin Üniversitesi yönetimi olarak elbette hayvanların dünyamızdaki yerini, değerini ve özen göstererek korunması gerektiğini bilen bir anlayışa sahibiz. Ancak öğrencilerimiz ve çalışanlarımızın sağlığını da korumak ve kollamak ve önde tutmak üzere gereken çalışmaları yapmak gerektiği bilincindeyiz. Mersin Üniversitesi, barınak ile ilgili olarak Kasım 2015 tarihinden bu yana ilgili kurumları tekrar tekrar bilgilendirmiş ve gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını talep etmiştir. Yaşanan süreç sonucunda Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Barınağının üniversitemiz sınırları içinde bulunduğu mekândan tasfiyesi yönünde bir tavsiye kararı alınması zorunluluğu doğmuştur. Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı tasfiye kararı aşağıda belirtilen süreç sonunda alınmak zorunda kalınmıştır.



“HASTALIK SAÇIYOR”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğü’nün Temmuz Ayı içerisinde yapmış olduğu denetimlerde Geçici Hayvan Barınağı’nın gerekli kriterlere uymadığı belirtilmiştir. Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 17/08/2015 tarih 136,04 sayılı yazı ve eki tutanaklarda bazı hayvanlara ‘leishmanias’ tanısı konduğu, halk sağlığını tehdit eden önemli bir zootonik hastalık olduğunu insanlara ve diğer canlılara bulaşabileceğini, acilen tedbir alınması  gerektiğini bildirmiştir. Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Anabilim dalına göndermiş olduğu köpek kanının ‘leishmaniasis’ yönünden ve ‘leishmania infantum’ yönünden pozitif olduğu tespiti yapılmıştır. Bir diğer husus da geçici hayvan barınağındaki hayvanların sık sık başıboş şekilde kampüste serbestçe dolaşmaları sonucunda yaşanan üzücü olaylardır. Öğrencilerimiz, Teknopark ve üniversitemiz çalışanları ve hatta Konservatuvar öğrencisi çocuklar bile saldırıya uğramışlar ve bu konu ile ilgili şikâyetlerini defalarca Üniversitemiz yönetimine bildirmişlerdir.



“TASFİYE YAPILIYOR”

Belirtilen raporlar ve yaşanan olumsuzluklar neticesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Hayvan Dostları Derneği’nin de içinde bulunduğu ilgili kurumlarla 26/08/2015 tarihinde toplantı yapılmış, toplantı sonucu kampüs içerisindeki geçici hayvan barınağından sağlam hayvanların en kısa sürede tasfiyesi, hasta ve bakıma muhtaç hayvanların da tasfiye süreci için 15 gün içinde bir takvim belirlenmesi kararı alınmıştır. Akabinde alınan karar İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun 08/09/2015 tarih ve 024 toplantısında görüşülmüş, Üniversitemiz Çiftlikköy Kampüsü’nde bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Barınağının tasfiyesiyle ilgili tavsiye kararı alınmıştır. Açıklanan bu süreçte gerek yazılı basın gerekse internet siteleri aracılığıyla,  Çiftlikköy Kampüsü’ndeki yer tahsisi dışında resmi ve yasal bir sorumluluğumuzun bulunmadığı Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Barınağında yaşanan olumsuzluklar ile Mersin Üniversitesi ve Üniversitemiz yönetiminin herhangi bir ilgisi, ihmali veya eyleminin bulunmadığını bir kez daha söylemek ve tüm hayvanseverler ve değerli Mersin kamuoyu ile bu konuda yapılan yanlış bilgilenmelerden duyduğumuz üzüntüyü paylaşmak isteriz” denildi.
Son Güncelleme: 22.09.2015 13:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.