banner311

İş Yerlerine Türkçe Tabela Şartı Getirilmeli

Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, yabancı tabelalara dikkat çekerek, Mersin'in Mezitli İlçesinin Suriyelilerin açtığı işyerleriyle Suriye kenti görünümünde olduğunu ve belediyelerden ruhsat verilecek yeni iş yerlerine ’Türkçe tabela’ şartı getirmesini istedi.

İş Yerlerine Türkçe Tabela Şartı Getirilmeli

Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, yabancı tabelalara dikkat çekerek, Mersin'in Mezitli İlçesinin Suriyelilerin açtığı işyerleriyle Suriye kenti görünümünde olduğunu ve belediyelerden ruhsat verilecek yeni iş yerlerine ’Türkçe tabela’ şartı getirmesini istedi.

29 Eylül 2015 Salı 10:18
İş Yerlerine Türkçe Tabela Şartı Getirilmeli
Başkan Önel yaptığı yazılı açıklamada; Türkçenin doğru kullanımını teşvik etmek, Türk dilinin zenginliğini kavratmak, yabancı kelime içeren tabelalar için önlem alınmasını sağlamak amacıyla Esnaf teşkilatı başkanı olarak esnaf ve sanatkarlarının unvanlarında Türkçe sözcük kullanmalarını rica ettiğini belirtti. 26 Eylül Dil Bayramı dolayısı ile açıklamalarda bulunan Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, coşku ve gururla Dil Bayramı'nın kutladıklarını söyleyerek "Ulu Önder Atatürk Türk diline ayrı bir önem veriyordu.



Türk dilini devlet politikasının, millet olma bilincinin merkezine koyan Atatürk, 26 Eylül 1932 yılında Türk Dil Kurultayı'nı toplamıştır. Bizler de bugün 26 Eylül Türk Dil Bayramı'nı coşku ve gururla kutluyoruz. Dil insanların birbirini anlamaları, birlikte yaşamaları, aralarındaki bağı kuvvetlendirmeleri, milli kimliğimizi yaşatmaları için hayati öneme sahiptir. Milli bilincin oluşması, kültürümüzün ve değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması, milli birlik ve beraberliğin sağlanması dil ile mümkün olur" dedi.



Başkan Önel, dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde Türkçe konuşulmaya başlandığı bir dönemde Türkiye'de ve özelde Mersin Mezitli'deki işyerlerinin yabancı tabelalar asmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Yabancı isim ve tabela kompleksinden kurtulmanın gerektiğini dile getiren Önel, "Bilindiği gibi 'Tükçemiz Kimliğimizdir'. Türkçe yoksa milli kimliğimiz de yoktur. Tarih buna şahittir. O halde dilimizi korumak kimliğimizi yani bekamızı korumak anlamına gelir. Diğer taraftan günümüzde Türkçemizin kullanımından uzaklaştığımızı içimiz kan ağlayarak izliyoruz.İşyerlerinin tabelalarına baktığımızda bu dil kirlenmesini daha iyi görmekteyiz. Nerdeyse  Türkçe bir firma adı görmek  imkansız hale geldi. Yabancı dilde tabela asmak moda oldu" dedi.



Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, belediye meclislerinin, Türkçe tabela kullanımı zorunluluğu hakkında alacakları kararlarla yasal boşluğu doldurabileceklerini belirtti. Önel, "Bu konuda yasal bir boşluk var. Özellikle belediye meclisleri, Türkçe tabela kullanımı zorunluluğu hakkında alacakları kararlarla yasal boşluğu doldurabilirler. Kentler, tarihî mekanları, yöreye özgü ev mimarileri, yemekleri, kültürleriyle olduğu gibi işyeri adlarıyla da bir bütündür. Belediyelerin bu konuda çalışma yapması gerekiyor" dedi.



Suriyelilerin açtığı işyerlerinin dış cephelerindeki Suriye kenti görünümü verilircesine Arapça tabelalar çoğaldığını da belirten Başkan Önel, "Mezitli İlçesinde gezindiğimizde gözlerimiz Türkçe tabela arıyor. Mezitli'nin ana caddelerinde, ara sokaklarında tabelalarda Arapça harflerle yazılmış  tabelalar oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Mezitli'de Arapça tabela kullanan büyük bir bölümü, bizim hızla atmosfere uyum sağlayan yerli esnafımız. Diğer taraftan dükkânların, mağazaların, lokantaların bir bölümünün sahipleriyse artık bizzat Araplar olduğunu görüyoruz.



Mezitli Belediyemiz bu tabelalar indirilmeli.Latin harfle yazılmış Türkçe karakterli harfleri kullanılmak üzere Türk Dil Kurumunun bahsettiği tarzda tabelaların asılması gerekir. Yani dilimizin bu konuda yozlaşmaması lazım herkesin iş anlayışımıza saygı duyması gerekiyor. Türk dili, Türk milletini birbirini bağlayan, kültürümüzün geliştirilmesine, benliğimize sahip çıkılmasında katkı sağlayan en önemli hazinedir. Dilimizi yaşatmalı ve geleceğe taşımalıyız. Bu vesileyle Türk Dil Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutluyoruz." diye konuştu.
Son Güncelleme: 30.09.2015 12:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Uğur yildiz 2015-09-30 00:17:10

Kesinlikle çok önemli bi noktaya deginilmis.ben bi mersinli olarak bu arapça tabelalardan çok rahatsız oluyorum ve herkesin olduğunu biliyorum. Burası suriye değil türkiye o yüzden herkes bu ülkenin değerlerine göre yaşamalı. Kesinlikle kaldırılsın o tabelalar kimse arapça tabela görmek istemiyor. Bu önemli konuya degindiginiz ve ilgilendiğiniz için teşekkürler.

Avatar
Atila Büyükmurat 2018-04-04 17:42:28

Çok çok teşekkür ederim, Türkçe tabelalar konulması yönündeki duyurularınız için. O kadar çoğalıyor ki bu yabancı tablolar, inanın, çıldırıyoruz. "eat and walk", "Bye Bye", "clodies", high restourant" v.b. v.b... Oğlumun adı Selçuk, torunumun adı Kaan'dır. Oğlumun web site kuruculuk firmasının adını "web store", "web project" v.b. yazdırmak istediler, ben kesinlikle karşı çıktım. "KURGU İNTERNET ÇÖZÜMLERİ" olarak koydurdum. Mutluyuz.. Lütfen daha çok yayınlar, bilgilendirmeler yapalım. yasalarla, yönergelerle engel olmaya çalışalım. Saygılar.

Avukat Atila 0532.2369014 atilabm@yahoo.com