Eğitim Sen tarafından hazırlanan 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu raporu hakkında değerlendirmelerde bulunan Eğitim Sen Mersin Şube Sekreteri İsmail Usluoğlu, geçtiğimiz yıllar içinde her yıl KPSS sınavına girenlerin küçük bir kısmı atanırken, büyük bölümü ataması yapılmayan işsiz öğretmenler ordusuna dâhil olduğunu kaydetti. Son 17 yılda atanan öğretmen sayısının toplam öğretmen sayısına oranının yüzde 70 olduğunu ifade eden Usluoğlu
"2019 yılında KPSS eğitim bilimleri sınavına girenlerin sayısı geçen yıla göre yaklaşık 84 bin artmıştır. Türkiye çapında görev yapan 940 bin öğretmenin yüzde 69’u (644 bin 995) son 17 yıl içinde öğretmen olarak atanmıştır. Aynı süre içinde KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 16’sının ataması yapılmış, geriye kalan 84 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmenler zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaya zorlanmakta ve meslekleri ile ilgisi olmayan alanlarda çalışmak zorunda bırakılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilebilmesi için öğretmenlerin yetiştirilme ve atanmaları sürecinin planlı bir şekilde işletilerek giderek büyüyen ataması yapılmayan öğretmenler sorunu kalıcı olarak çözülmesi gerektiğini anlatan Usluoğlu, "Kadrolu olarak atanmak isteyen öğretmen arkadaşlarımızın talepleri yerine getirilmeli, yapısal bir sorun haline gelen öğretmen açıklarını kapatmak için gerekli adımlar derhal atılmalıdır" diye konuştu.
"EĞİTİMCİLER KHK İLE İHRAÇ EDİLEREK AÇLIĞA MAHKUM EDİLMİŞTİR"
OHAL KHK’leri ile MEB’den 34 bin 393, yükseköğretim kurumlarından 7 bin 312 kişinin kamu görevinden çıkarıldığını anlatan Usluoğlu şöyle devam etti: "15 Temmuz darbe girişimi sürecine katıldıkları iddiasıyla ihraç edilen asker sayısı 15 bin 584, polis sayısı ise 32 bin 93 iken benzer suçlamalardan dolayı eğitimde yaşanan toplam ihraçların sayısı 41 bin 705’tir. OHAL sürecinde ihraç edilen öğretmenler çok ciddi zorluklarla karşı kaşıya kalmış, aralarında eğitimci ve akademisyenlerin de olduğu 53 kişi yaşadıkları haksızlığa dayanamayarak intihar etmiştir.
OHAL haksızlığı karşısında intihar edenlerden bazılarının iade KHK’leri ile görevine iade edilmesi, yaşanan haksızlığın ve adaletsizliğin boyutlarını göz önüne sermiştir. İhraç kararları ile birlikte ihraç edilenlerin ve birinci derece yakınlarının pasaportlarına el konulması ve yurt dışı çıkış yasağı getirilmesi çok ciddi sorunları beraberinde getirmiş, özellikle çocukları yurt dışında eğitim alanlar açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarmıştır. KHK ihraçları ile eğitim ve bilim emekçilerin sadece işleri ellerinden alınmamış, uzun uğraşlar sonucunda kazandıkları mesleklerini yapmaları engellenmiş, kendilerinin ve ailelerinin yaşamları adeta bir kâbusa dönüştürülerek, açlığa mahkûm edilmişlerdir."
Mersin Portal-Haber Merkezi