Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmasının ardından Akkuyu Nükleer Santrali'nde ilk somut adım atıldı. Akkuyu Nükleer AŞ ile IC İçtaş İnşaat, bu hafta başında karşılıklı olarak davalarını geri çekti. Makine ve ekipman üzerinde yargı kararıyla konulan mühürler kaldırıldı. IC İçtaş, 7 bin dolayında personelle sahaya giriş yapmaya hazırlanıyor.
IC İçtaş, Akkuyu Nükleer Santrali inşaat sahasına feshedilen anlaşmadaki hükümler çerçevesinde geri döndü. Titan-2-İçtaş İnşaat'ın, projede kaldıkları yerden çalışmalara devam etmesi için hukuki koşullar yerine getirildi. Akkuyu Nükleer AŞ ile IC İçtaş, Erdoğan ve Putin arasında varılan anlaşma gereğince karşılıklı olarak davalarını geri çekti. Kaynaklar, GAZETE DURUM'a yaptıkları açıklamada, “Taraflar, davalarını hafta başında çekti. Bu adımla birlikte İçtaş'ın, makine ve ekipman üzerine yargı kararıyla koydurduğu mühürler de kaldırıldı. Sahada, tam normalleşme diğer bir deyişle sözleme feshi öncesi duruma 15 güne kadar geçilebilir” dedi.
IC İçtaş'ın, 7 bin dolayında yeni personelle sahaya giriş yapmaya hazırlandığı belirtiliyor. Bu kapsamda öncelikle orta ve üst düzey yöneticiler göreve başlayacak. Bu takviye ile sahada çalışan sayısının kısa süre içinde yeniden 20 bin düzeyine yükseltilmesi hedefleniyor. IC İçtaş'ın sözleşmesinin feshinden önce sahada çalışan sayısı 25 bin dolayında bulunuyordu.
Personel sayısında yapılacak artışın, bin 200 megavatlık ilk ünitenin inşaatında yaşanan gecikmeyi ne kadar telafi edeceği bilinmiyor. Zira, ilk ünitede kubbenin eylül-ekim ayı içinde inşa edilmesi ve reaktörün kapatılması hedefleniyordu. Bu işlemin, en erken aralık ayında tamamlanabileceği ifade ediliyor. IC İçtaş, ilk ünitenin inşaatında yer almayacak; ikinci, üçüncü ve dördüncü ünitelerin inşaatında etkin olarak sahada görev alacak.
Kaynaklar, bin 200 megavatlık ilk ünitenin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim 2023'e yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Son yaşananlar nedeniyle ilk ünitenin 2023'e yetişmesi zora girmiş gibi görünüyor” dedi.
Türkiye ve Rusya enerji bakanlıkları, sahadaki ve inşaattaki gelişmeleri takip etmek ve denetlemek üzere bir mekanizma oluşturacak. Bu amaçla Türk ve Rus uzmanlardan oluşacak ekip, sahada gelişmeleri raporlayacak. İnşaat sahasında yeni krizlerin yaşanmasının da önüne geçecek.
Mersin Portal-Haber Merkezi