banner311

Mersin Alzheimer Yaşlı Yaşam Merkezi İnşaatının %80 Bitti

Devletten bir kuruş almadan hayırseverlerin katısı ile yüzde 80’i tamamlanan Türkiye’nin alanındaki ilk merkezi olan Mersin Alzheimer Yaşlı Yaşam Merkezi, 300-400 bin TL daha maddi destek bularak, yılbaşında hizmete girmek girebilmek için hayırseverlere çağrı yaptı.

Mersin Alzheimer Yaşlı Yaşam Merkezi İnşaatının %80 Bitti

Devletten bir kuruş almadan hayırseverlerin katısı ile yüzde 80’i tamamlanan Türkiye’nin alanındaki ilk merkezi olan Mersin Alzheimer Yaşlı Yaşam Merkezi, 300-400 bin TL daha maddi destek bularak, yılbaşında hizmete girmek girebilmek için hayırseverlere çağrı yaptı.

18 Eylül 2015 Cuma 12:29
Mersin Alzheimer Yaşlı Yaşam Merkezi İnşaatının %80 Bitti
 Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi yönetimi ve gönüllülerin yola çıkması ile startı verilen ve 1,5 yılda devletten bir kuruş destek almadan hayırseverlerin bağışları ve gönüllülerin desteğiyle yüzde 80’i tamamlanan, “Mersin Alzheimer Yaşlı Yaşam Merkezi” ile ilgi gelinen son nokta düzenlenen basın toplantısı ile anlatıldı.


Yenişehir Belediyesi tarafından bağışlanan ve İçişleri Bakanlığı tarafından proje adına tahsis edilen 3 bin 500 metrekarelik arsada bin metrekare 2 oturumla toplam 4 bin metrekare kapalı kullanım alanı olacak şekilde hayata geçen projenin geldiği nokta ile ilgili bilgiler veren Dernek Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, Türkiye’de bir ilk olacak merkezin şimdiden birçok ile örnek olduğunu ve yaklaşık 10 farklı şehirden belediyeye benzeri bir tesis için danışmanlık yaptıklarını açıkladı.



ÇOK VEREN MALINDAN, AZ VEREN CANINDAN…

Proje tasarımı özgün olup, mimar Aşkın Hızman tarafından ücretsiz olarak yapılan merkezin kaba inşaatının Aygenli İnşaat tarafından yapıldığını aktaran Özge, bu noktada statik konusunda mühendis Hüseyin Kurt’un da ücretsiz destek verdiğini anımsattı. İnşatta kullanılan elektrik kablosu makaralarının gönüllüler tarafından el sanatları süslemeleri ile masalara dönüştürüldüğünü de dile getiren Dernek Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, merkezin hayata geçmesi için kumbara kampanyası, Bir Tuğlada Sen Koy isim panosu ve Yaşam Çınarı Köşesi başta olmak üzere birçok etkinlik düzenleyerek bağış topladıklarını söyledi. Bu kapsamda ülke genelinden ve uluslar arası arenadan önemli destekler aldıklarını ifade eden Özge, son olarak, 118-U Lions Kulübü’nün “Son Adım Projesi” ile 100 bin dolar hibe almalarını sağladıklarını anımsattı.



MERKEZ HANGİ HİZMETLERİ, NASIL VERECEK?

Merkezde; Aktif Yaşlanma, Gündüz Bakım Evi, Sürekli Bakım Merkezi (geçici ve kalıcı) ve Evde Bakım birimi gibi üniteleri ile özgün bir tasarım ve işletme modeli olacağını vurgulayan Özge, “Proje tamamlandığında bağımsız ancak tüm şehrin temsilinde denetlenen bir modelde kar amacı gütmeyen bir işletme sistemi uygulanacak. Bu sayede hastalara verilen hizmet için aileye binen yük çok az olacak” dedi.



“HER İNSAN KALİTELİ BUNAMAYI HAK EDİYOR”

Merkezin hastaların yanı sıra hasta yakınları için de paha biçilmez bir kazanım olacağını da dile getiren Özge, “Alzheimer, gülün dikeni misali uzun yaşamın dikenidir. Bir beyin hastalığı olup, başka hiçbir hastalığa benzemeyecek şekilde hastalardan çok hasta yakınlarını ilgilendirmektedir. Her hasta için en az 3-4 aile bireyinin yaşam akışı değişmektedir. Biz burada hem hastalara kaliteli hizmet sunma, hem de hasta yakınlarına destek olarak onların sağlığını korumak ve hastalara verilecek hizmetin kalitesini artırma peşindeyiz.


Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde bir milyona yakın alzheimer hastası olup, Mersin’de 15 bine yaklaşan hasta sayısından söz edilmektedir. Kötü haber şu ki; 2050 yılında her 2 kişiden birinin alzheimere yakalanacağı öngörülmektedir. Dünyada en fazla hasta beklenen 4 ülkeden biri de Türkiye’dir. Bu yüzden bizler kurumsal bir modellemeyi ortaya çıkarma çabasındayız ki bunu herkes bu örneği alsın, ihtiyacı şekilde kurgulasın. Bu noktada bizlere çok sayıda başvuru oldu. Halen 10’un üzerinde farklı ilden belediyeye bu yönde ücretsiz danışmanlık desteği veriyoruz. Her insan, her yaşta kaliteli yaşamayı, kaliteli yaşlanmayı, kaliteli bunamayı hak ediyor.


BAĞIŞ YAPIN, İSMİNİZ YAŞASIN

Merkezimizin yüzde 80’i tamamlanmış olup, kalan yüzde 20’lik kısım için 300-400 bin TL gibi bir desteğe ihtiyacımız var. Hayırseverler, ailelerinin isimlerini yaşatmak isteyenler Tuğla Duvarı’na 500 TL bağış yapabilir veya 5 bin TL ile Yaşam Çınarı alarak, aile bireylerin isimlerini, fotoğraflarını burada ölümsüz kılabilirler. Ayrıca yine hayırseverler bazı ünitelerimize isim verebilirler. Şuna kadar doktor, hemşire odası gibi ünitelerimizin yüzde 80’inden fazlasını sattık, az sayıda ünitemiz kaldı elimizde. Hayırseverler burada isimlerini ebedi kılabilirler, büyüklerinin isimlerini, şirketlerin isimlerini, kendi isimlerini yaşatabilirler. Ayrıca merkeze gelenler, ‘ne çok insan beni önemsemiş’ diyerek, paylaşmanın güzelliğini bir kez daha görecektir” diye konuştu. Toplantıda ayrıca bazı dernek üyesi hasta yakınları deneyimlerini ve hastalık sürecinde yaşadıklarını anlatarak, merkezin sağlayacağı kolaylıklar ile düşüncelerini paylaştı.




Haber:
Hediye Eroğlu
Son Güncelleme: 18.09.2015 12:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hikmet Kurtuluş 2015-09-18 23:14:36

Hayırlı bir iş yapılmış katkısı olandan Allah razı olsun,Yenişehir in neresinde acaba.

Avatar
m.s.b 2015-09-19 18:31:04

aynur özge mersin için büyük şans bu şansı değerlendirelim belkide mersinli olmayıp mersin için kalıcı bir şeyler yapan nadir insanlardan biri parası olan herkesin katkı vermesi lazım kimin ne olacağı belli değil bu hayatta

Avatar
Goksel okçu 2015-09-21 12:48:19

Mersin ve Mersinliler çok şanslı .Bu şansı yaratan Aynur Özge ve yapımında emeği geçen ekibine,manevi ,maddi destek veren gönüllülere çok ama çook teşekkür ederiz.
Aynur Hocam sizinle gurur duyuyoruz.